Uzmanlardan Korkutan Uyarı: Yeni Bir Salgın Yolda!

Her kış mevsiminde yaşanan grip salgınlarından korunmak için önceden tedbir almak büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, bu konuda önemli uyarılarda bulunarak, "Maske, mesafe ve temizlik uygulamaları, yalnızca Kovid-19'dan değil, tüm bulaşıcı hastalıklardan.."

Uzman doktor Zeynep Gökcan Çakır, solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunma konusunda, Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çakır, bu mevsimde büyük bir salgının henüz ortaya çıkmadığını belirtirken, "Salgın kapıda" uyarısında bulundu. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kapalı alanlarda vakit geçirmenin arttığını ifade eden Çakır, "Toplu ve kapalı alanlarda bulunmak, bizi korunaksız hale getiriyor. Bu yıl, testi kırılmadan ve salgın yaşanmadan vatandaşları uyarmak istedik" dedi.

Bu dönemde mevsimsel grip ve nezle vakalarının artmasının beklendiğini belirten Çakır, grip ve nezle gibi hastalıkların genellikle dinlenme ve basit ağrı kesicilerle geçebileceğini hatırlattı. "Grip olan herkesin acil servise başvurması veya serum alması gerekmiyor. Evde ıhlamur içerek vücudun kaybettiği sıvıyı geri alabilir, ağrı kesici ile 15-20 dakikada serum etkisi yaratabiliriz. Bu şekilde hem hastanede bulaş riskini azaltırız hem de acil hastaların önünde durumu rahatlatmış oluruz" diye konuştu.

Çakır, Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasının solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan koruma sağlayacağını ifade etti. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınılması ve el temizliğine önem verilmesi gerektiğini belirten Çakır, "Maske, mesafe ve temizlik, bizi yalnızca Kovid-19'dan değil, tüm bulaşıcı hastalıklardan koruyacaktır. Bu kışı mümkün olduğu kadar az hastalıkla geçirelim" dedi.

Grip nedeniyle hastaneye başvurmanın, diğer bulaşıcı hastalıkların kapılma riskini artırdığına da dikkat çeken Çakır, hastalığın evde dinlenerek geçirilmesi gerektiğini önerdi. Ayrıca, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar ile sağlık çalışanlarının, doktor tavsiyesi ile grip aşısını yaptırmalarını şiddetle tavsiye etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.