Van Gürpınar'daki protesto sırasında asker ve korucular eylemcilere karşı havaya ateş açtı

Van Gürpınar'daki protesto sırasında asker ve korucular protestoculara karşı havaya ateş açtı

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Mahallesi’nde bir alanda mermer ocağı yapılması için ihale yapıldı. Dün müteahhit firma yetkilileri, asker ve korucular iş makineleri ile mahalleye girdi. Ardından iş makineleriyle mermer ocağının açılacağı alanda bulunan yurttaşlara ait ahırlar yıktırıldı. Bunun üzerine toplanan mahalleliler yıkıma tepki gösterince asker ve korucular tarafından köy halkına karşı havaya ateş açıldı.

Gürpınar Kaymakamlığı Yurtbaşı Mahallesi'ndeki yıkım sırasında meydana gelen olayla ilgili basın açıklaması yaptı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, "İlçemiz Yurtbaşı Mahallesi'nde hazine arazisi üzerine yapılan kaçak yapıların (ahır, müştemilat vb.) yıkılması esnasında kolluk kuvveti ve görevli memurlara vatandaşların mukavemette bulunması, taşlı saldırı yapılması olayına kolluk kuvvetlerimiz silah kullanma yetkisi dâhilinde uyarı amaçlı havaya ateş açmak suretiyle müdahale etmiştir. Kolluk personelimiz atılan taşlardan hafif yaralanmıştır. Olay kapsamında 4 kişi gözaltına alınmış, ifadeleri aldıktan sonra yetkili merciler tarafından serbest bırakılmıştır.

Evrensel Gazetesine konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, önceki yıllarda da  şirketin mermer ocağı için girişimde bulunduğunu fakat sonuç alamadığını belirterek Yurtbaşı köyünde yaşananların iktidarın doğayı talan etme politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti. Orhan, “Köylüler ocağın kurulmasını istemiyor. Tepki göstermişler, jandarma ve korucular rastgele ateş açmışlar. Bu hükümetin doğa talanının Gürpınar’da cereyan etmesi, yani doğanın, halkın, vatandaşın talebine değil, tamamen yandaş şirketlere peşkeş çekilen doğanın talanına müsaade eden politikalarının sonucu. Yaralanan yok ancak gözaltılar var. Silahlar eşliğinde köylülere baskı yaparak halkın toprakları talan ediliyor” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ankara'nın 40 senedir bitmeyen oteli satıldı: Yeni sahibi çok tanıdık bir isim!
Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor: 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor!
129 senedir şifa dağıtıyor fakat kimse bilmiyor! Dünyanın en şifalı suyu oradan fışkırıyor
Hatay’da hak sahipliği itirazları için 15 gün süre tanındı
Modanın odağı: Met Gala gecesi heyecanı! Birbirinden ünlü markalar göz kamaştıracak!