Ünlü fizikçi Vopson: Matrix tarzı bir simülasyonda yaşadığımızı kanıtlayabilecek yeni bir fizik yasası keşfett

Alman fizikçi Melvin Vopson, filmlerden romanlara kadar bugüne dek çok yere konu olan Matrix tarzı bir evrende yaşadığımızı kanıtlayabilecek yeni bir fizik yasası keşfettiğini açıkladı.

Fizik alanında Profesör olan Melvin Vopson, insanların Matrix tarzı bir evrende yaşadığımızı kanıtlayabilecek yeni bir fizik yasası keşfettiğini açıkladı. Simülasyonda yaşadığı gerçeğine işaret edebilecek yeni bir araştırması olduğunu iddia etti.

Profesör Vopson, Bir dergide yayımlanan makalesinde, "Çalışmalarım, nesnel bir gerçeklikte yaşamadığımıza ve tüm evrenin süper gelişmiş bir sanal gerçeklik simülasyonu olabileceğine dair tuhaf ve ilginç bir olasılığa işaret ediyor" sözlerine yer verdi ve makalesinin aynı zamanda evrendeki simetrinin yaygınlığına da açıklama getirdiğini altını çizdi.

Simülasyon teorisi nedir?

Simülasyon teorisi, kabaca, bu evrenin aslına bakarsak başka canlıların tasarladığı bir bilgisayar programı olduğu anlamına geliyor. Teori, "Evrende yaşam nasıl ortaya çıktı?" sorusuna kadar dayanıyor.

Dünya'da ve dolayısıyla evrende yaşamın gelişmesi için gereken karmaşık koşulların ve olaylar zincirinin nasıl ortaya çıkabildiği bilim dünyasının en büyük gizemlerinden.

Bazı fizikçiler, çoklu evren teorisinin bu soruyu cevaplayabileceğine inanıyor. Buna göre bizimki gibi birçok evrenin var olduğu farz edilirse en az bir tanesinde gerekli koşulların oluşması şaşırtıcı değil.

Öte yandan bazı bilim insanları bu soruya tamamen farklı bir cevap veriyor: Evren, birilerinin bilgisayarda ince ayarlamalar yaptığı bir simülasyon olabilir.

Matrix Tarzı Bir Evrende Yaşıyor Olabiliriz

Vopson'a göre ikinci seçenek, bilgi fiziği adı verilen bir bilim dalının alanına giriyor. Bu da fiziksel gerçekliğin aslına bakarsak "uzay-zaman deneyimimizi ortaya çıkaran bilgi parçalarından" oluştuğu anlamına geliyor.

Vopson, The Conversation'daki yazısında bunu şu şekilde açıklıyor:

1989'da efsanevi fizikçi John Archibald Wheeler, evrenin temelde matematiksel olduğunu ve bilgiden doğmuş olabileceğini söyledi. Yani ünlü aforizmayı 'bit'lerden icat etti.

Bilgisayar dilinde bilgi depolayan en küçük ve en temel birime "bit" adı veriliyor.

"Aşırı yüklenmiş bir işlemcinin bilgisayardaki işlemleri yavaşlattığını biliyoruz" diyen bilim insanı, teoriyi Einstein'dan bir örnekle açıklıyor:

Benzer şekilde Albert Einstein'ın genel görelilik kuramı da kara deliğin yakınında zamanın yavaşladığını gösteriyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ
2023 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu
Harvardlı gökbilimci Avi Loeb: Uzaylılar laboratuvarlarda 'bebek evrenler' inşa ediyor