Wall Street Journal: Türkiye’nin döviz müdahalesi başarısız oldu

Türkiye’de liranın sert düşüşü ve dolarda tüm zamanların rekorunun kırılması dünya basının da gündeminde.

Bloomberg ve Financial Times’ın ardından ABD merkezli Wall Street Journal’da (WSJ) Türkiye ekonomisindeki son duruma ilişkin bir analiz yer aldı. Analizde, Türkiye'nin liranın değerinin düşmesini engellemek için Merkez Bankası aracılığıyla çabaladığını ve Merkez Bankası'nın diğer bankalardan borç olarak döviz alıp bunu sattığı belirtiliyor.

 

WSJ’de BlueBay Asset Management Kıdemli Stratejisti Timothy Ash’in görüşleri yer aldı. Buna göre Timothy Ash “Açıkça döviz müdahalesi başarısız oldu. Artık rezervlerini korumak istiyorlar. Dövizin nereye kadar gideceğini ve nerede dengeleneceğini görmek istiyorlar” diyor. Timothy Ash, Türkiye’nin faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de turizm gelirlerinin düşmesi, ihracatın azalması ile ülkeye daha az dolar ve euro girdiği vurgulanan analizde, bu durumun yabancı para ihtiyacını artırdığı ifade ediliyor.

Analize göre birçok analist, yıl sonunda yüzde 12 olan faizleri yüzde 8.25'e düşüren Merkez Bankası'nın şimdi ters yönde adım atacağı görüşünü paylaşıyor. 

Merkez Bankası'nın bir sonraki para politikası toplantısını 20 Ağustos'ta yapacağı hatırlatılan analize göre faizleri artırmak, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını terk etmesinin önüne geçebilir. 
 

Geçtiğimiz günlerde Financial Times gazetesinde Türkiye ekonomisi ve Türk lirasındaki değer kaybı ele alınmıştı. Gazeteye göre lirada yaşanan değer kaybı hükümetin ve Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaların artık sonuç vermediğini gösteriyor ve Türkiye daha geleneksel ekonomi politikalarına dönmeli.

 

Kaynak Sözcü

 

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye yeniden dünyanın halı merkezi oluyor
Restoranlarda isyan ettiren servis ücretini bu yöntemle geri alabilirsiniz!
Bakırda yeni tarihi zirveler görülebilir
Yeni Skoda Superb Heyecanı: Elektrik ve 4x4 Sürpriziyle Geliyor!
Altın Sahipleri İçin Kritik Uyarı: "O Tarihte Sert Bir Düşüş Bekleniyor"