Yapay Gündem: Seçmenleri Dezenformasyondan Koruma Çalışması

2024'te dünya çapında 3 milyar seçmen sandık başına giderken, Yapay Gündem, yapay zeka destekli dezenformasyonla mücadele için kuruldu. Mart 2024 seçimlerine odaklanan platform, seçmenleri bilinçlendirerek etik kullanım ve medya okuryazarlığı konularında destek sağlayacak.

2024, dünya genelinde ortalama üç milyar seçmenin sandık başına gideceği bir yıl olacak ve bu durum dezenformasyon ve yanlış bilgi sorununu ön plana çıkarıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Küresel Riskler Raporu, önümüzdeki iki yıl içinde dezenformasyonun küresel riskler arasında ilk sırada yer aldığını belirtiyor. Yapay zekanın üretkenliği ve deepfake gibi tekniklerin, bu sorunu daha da derinleştirdiği gözlemleniyor. Türkiye'nin mart ayındaki yerel seçimlere hazırlandığı bu dönemde, Yapay Gündem adlı bir platform oluşturuldu. Bu platform, Teyit'in Eş Kurucusu Gülin Çavuş ve Uppsala Üniversitesi araştırma mühendisi Mert Can Yılmaz tarafından kuruldu.

ABD ve Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, beş kişiden üçünün yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgiden endişe duyduğunu ortaya koydu. Geçtiğimiz haftalarda, ABD'de yapay zeka tarafından üretilen sahte bir mesajın, New Hampshire'daki Demokrat seçmenleri ABD Başkanı Joe Biden'ın sesiyle "oy vermemeye" çağırdığı biliniyor. Yapay Gündem Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Gülin Çavuş, yapay zeka tekniklerinin tehlikelerini hatırlatarak, "İnsanlık 21. yüzyılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru ilerlerken yapay zeka teknolojilerinin kazandığı muazzam bir ivmeye tanıklık ediyoruz." dedi.

Yapay Gündem, Mart 2024'teki yerel seçimlere özel bir bültenle yayına başlayacak. Mert Can Yılmaz, e-posta bültenleri aracılığıyla yapay zeka destekli dezenformasyonun seçimlere potansiyel etkisini analiz edeceklerini ve seçmenlere bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olacak bilgiler sunacaklarını belirtti. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin toplumsal yansımalarına odaklanacakları özel bir e-posta bülteni hazırladıklarını söyledi. Platform, ulusal ve uluslararası alanda uzman akademisyenler, gazeteciler ve hukukçuların görüşlerine de yer verecek.

Yapay Gündem aynı zamanda yapay zekanın etik kullanımına da odaklanacak. Gülin Çavuş, "Otoritelerin ve kamuoyunun gelişen teknolojilerin kullanım çerçevelerini belirleme hızları, çoğunlukla bu teknolojilerin gelişme hızlarının arkasında kalıyor." diyerek yapay zeka uygulamalarının etik kullanımı konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirtti. YapayGundem.com adresinde yayın hayatına başlayacak olan platform, yapay zeka teknolojilerinin seçim süreçleri ve demokrasiye potansiyel etkileri konusunda Türkçe eğitsel materyaller sunacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.