Yargıda Rüşvet Skandalı: HSK Harekete Geçti, Soruşturma Başlatıldı

Diyarbakır'da adam öldürme, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak, organize suç örgütü kurmak, silahla yağma, ihaleye fesat karıştırmak ve silah kaçakçılığı gibi suçlarla ilgili bazı ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerinde usule ve yasaya aykırı tahliye ve beraat kararlarının ..

Diyarbakır'da adam öldürme, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak, organize suç örgütü kurmak, silahla yağma, ihaleye fesat karıştırmak ve silah kaçakçılığı gibi suçlarla ilgili bazı ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerinde usule ve yasaya aykırı tahliye ve beraat kararlarının verildiği iddiasıyla, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Adalet Bakanlığı ve CİMER'e çeşitli ihbar ve şikayetler gönderildi.

HSK 2. Dairesi, hakim ve savcıların görevleri dolayısıyla disiplin soruşturmaları yürütmek ve işledikleri suçlara dair soruşturmalar açmakla yetkili olduğu için, bu iddiaları incelemek üzere geçtiğimiz haftalarda iki müfettiş görevlendirerek Diyarbakır’a gönderdi. Rüşvet ve maddi menfaat sağlandığı, icbar suretiyle irtikap suçunun işlendiği iddialarıyla ilgili mahkemelere ait dava dosyaları müfettişlerce talep edildi.

İhbar ve şikayetlere konu olan dosyalar arasında, karara bağlanıp kesinleşmiş ve arşive alınanlar, İstinaf ve Yargıtay aşamasında olanlar ve halen yargılaması devam edenler bulunuyor. Bu dosyalardaki tahliye ve beraat kararları, yargılama süreçleri ve tutukluluk süreleri titizlikle incelendi. Ayrıca, kararların usul ve yasaya aykırılık taşıyıp taşımadığı değerlendirildi.

Kararları veren ve yargılamaları yürüten bazı hakimlerin ifadeleri alınırken, başka illere tayin olan hakimlerin ifadeleri alınamadı. Aynı zamanda, dosyaların tarafları olan sanıklar, mağdurlar ve müştekiler de rüşvet ve maddi menfaat sağlandığı iddiaları kapsamında müfettişler tarafından adliyeye çağrılarak ifadelerine başvuruldu.

Müfettişler, soruşturmalarını tamamlayarak nihai raporlarını hazırlamak üzere kentten ayrıldı. Ancak, hafta başında Ankara’dan bir HSK müfettişi daha aynı iddialarla ilgili inceleme yapmak üzere Diyarbakır’a geldi ve bazı dava dosyaları ile ilgili tarafların ve hakimlerin ifadelerine başvurdu.

6’SI AVUKAT 18 SANIKLI DAVA

Diyarbakır’da cinayet, uyuşturucu ve organize suç örgütü davalarından tutuklu sanıkların tahliyesi ve tutuksuz olanlara beraat kararı verilmesi karşılığında 144 farklı vakada 78 kişiyi milyonlarca lira dolandırarak haksız menfaat sağladıkları iddiasıyla, aralarında 6 avukatın da bulunduğu 18 sanık hakkında ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Aynı davada adı geçen hakim, savcı ve mahkeme başkanları hakkında da HSK'dan soruşturma izni talep edildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.