Yasal takibe girenlerin sayısı rekor kırdı

Kredi borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı da 3 milyon 200 bini aştı.

Döviz kurundaki artış, ödenemeyen banka kredilerinin sayısında rekor artışı beraberinde getirirken, kredi borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı da 3 milyon 200 bini aştı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Pelin Ünker'in haberine göre, değer kaybeden Türk Lirası ve artan döviz kuru ödemeler dengesini de sarstı.

Habere göre, TL bu yıl itibariyle yüzde 30 oranında değer kaybetti ve Türk şirketleri ve bankalarının yabancı ve yerel para birimi borçlarının maliyetlerini kaçınılmaz şekilde artırdı. Çok sayıda şirket, bankalarla görüşerek borçlarını yeniden yapılandırırken, kredi derecelendirme kuruluşları, uyarılarla bankaların aktif kalitesinde bozulma olabileceğine dikkat çekti.

Bankaların borçlanma maliyetleri karşısında yeni kaynak arayışına girdiği belirtilirken, Türkiye bankalarının büyük proje finansman kredilerinin bir bölümünü yabancı bankalara satarak pozisyonlarını korumaya çalıştığı kaydedildi. 

Bankalar Birliği’ne göre, proje finansmanı kredileri risk bakiyesi Aralık 2017’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artışla 89 milyar dolara yükseldi. Proje finansmanı amacıyla kullandırılan kredilerin yüzde 47’sini enerji, yüzde 19’unu altyapı, yüzde 11’ini gayrimenkul sektörü oluşturuyor.

Tüketime dönük büyüme politikaları ise bireysel borçlanmaları son dönemde artırdı. Bu durum batık kredileri de yükseltti. Bankalar Birliği verilerine göre Türkiye’de bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyip borcu devam eden kişi sayısı 3 milyon 230 bin 317 kişiye ulaştı. Yılın ilk yarısında 417 bin kişi bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girdi. Bireysel kredi borcunu ödemeyenler 432 bin kişiyi buldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ekonomiyi soğutmak için açıkladığı bazı tüketici kredileri ve kredi kartlarında taksit sayılarının düşürülmesi ile ilgili taslak da eleştirilere neden oldu.

BusinessHT’ye konuşan kaynaklara göre bankacılar, özellikle ihtiyaç kredilerinde vadenin 36 ay ile sınırlanmasının bireysel kredilerde takibe dönüşüm oranlarını artıracağı uyarısında bulundu. Banka temsilcilerinin konuyla ilgili BDDK ile görüşeceği ifade edildi. Bankacılık sektöründe Aralık 2017’de yüzde 2.95 olan takipteki kredi rasyosu Haziran sonunda yüzde 3.02’ye çıkmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye yeniden dünyanın halı merkezi oluyor
Restoranlarda isyan ettiren servis ücretini bu yöntemle geri alabilirsiniz!
Bakırda yeni tarihi zirveler görülebilir
Yeni Skoda Superb Heyecanı: Elektrik ve 4x4 Sürpriziyle Geliyor!
Altın Sahipleri İçin Kritik Uyarı: "O Tarihte Sert Bir Düşüş Bekleniyor"