Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, telif davası yolda

Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, telif davası yolda

Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, t... Kültür Servisi sitesi, Sezen Aksu'nun şarkısını YouTube yönlendirmesiyle haberleştirmelerine rağmen telif şikâyetiyle karşı karşıya kaldıklarını açıkladı.

Kültür Servisi sitesi, Sezen Aksu'nun şarkısını YouTube yönlendirmesiyle haberleştirmelerine rağmen telif şikâyetiyle karşı karşıya kaldıklarını açıkladı. Bir arabulucu tarafından dava açılmaması için 11 bin lira uzlaşma bedeli talep ettiği Kültür Servisi, suç işlemediklerini ve mahkemede savunma yapacaklarını duyurdu.

Kültür Servisi sitesinin, sanatçı Sezen Aksu'nun 2020 yılının nisan ayında yayınladığı 'Ne Yapayım Şimdi Ben' isimli şarkıyı haberleştirdiği için telif cezası ödemesi istendi. Kültür Servisi'nden yapılan açıklamada, Aksu'nun bir mektupla birlikte yayınladığı şarkının haberleştirildiği ve şarkının YouTube yönlendirmesiyle haberde yer aldığı belirtildi. Haberin üzerinden 8 ay geçtikten sonra Sezen Aksu'nun yapım şirketi SN Müzik Yapım'ın şikayeti üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden aranarak ifade vermelerinin istendiği belirtilen açıklamada, "SN Müzik Yapım, Aksu’nun şarkısının YouTube yönlendirmesine (embed koduna) sitemizde yer verdiğimiz için telif hakkı ihlali gerekçesiyle gazetemizden şikâyetçi olmuştu. Emniyet’te verdiğimiz ifadede 'Bu paylaşım herhangi bir ticari kazanç ve amaç güdülmeksizin yapılmıştır… Sitemize girerek ilgili linke tıklayan nihai kullanıcı zaten demoyu (şarkı Aksu’nun ‘Demo 2’ albümündendi) müştekinin kendi YouTube kanalından izlemektedir' açıklamasında bulunduk. (İfadeye çağırılmamızın ardından 'Eksik olsun!' diyerek haberi sitemizden kaldırdık.)" denildi. Kültür Servisi'nin geçtiğimiz günlerde bu kez bir arabulucu tarafından arandığı belirtilen açıklamada, dava açılmadan önce 11 bin lira uzlaşma bedeli talep edildiği kaydedildi.

"Uzlaşmayacağız mahkemede kendimizi savunacağız"

Kültür Servisi'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: "Arabulucunun yönlendirmesi doğrultusunda, SN Müzik Yapım’ı temsil eden bir avukatla görüştük. Konuştuğumuz avukat 9 bin lira nakitle uzlaşmaya varabileceğimizi aktardı. Uzlaşmazsak dava açılacak, masraflarla birlikte, istenen bedele 6 bin lira avukatlık ücreti de eklenecekti. Telif hakkı ihlalinde bulunmadığımızı, mahkemede kendimizi savunacağımızı, bu nedenle “uzlaşmayacağımızı” ifade ettik.

"Haber yapma hakkımız engellenmeye çalışıldı"

Konuyla ilgili haber yapma hakkımız ise avukat tarafından engellenmeye çalışıldı. Tüm süreci aktardıktan sonra, gelinen noktada, şunu ifade etmek isteriz: Sezen Aksu, her adımı 'haber değeri olan' Türkiye’nin önemli sanatçılarından biridir. Alanının öncü internet gazetesi Kültür Servisi’nin Sezen Aksu’nun karantina mektubunu ve şarkısını haberleştirmesi doğaldır. İşimizi yaptık.

"Yönlendirme nedeniyle telif şirkete ve Aksu'ya aktarılıyor"

Gazetemizde, haber, Aksu’nun resmi YouTube adresine yönlendirme yapılarak sunulmuştur. Haliyle şarkının telifi Youtube üzerinden SN Müzik Yapım ve Sezen Aksu’ya aktarılacaktır. Aksu yayımladığımız mektubunda “Oturun oturduğunuz yerde, gıpraşmayın. Şarkının sözlerini sular seller gibi ezber edin, Korona geçtiğinde sınav yapıcam. Ödülünüz bu süreçte birikecek yeni sözler ve besteler” diyordu. Bu durumda Kültür Servisi olsa olsa şarkının daha fazla dinlenmesine, ezber edilmesine hizmet etmiştir. Sezen Aksu’dan yeni sözler ve besteler beklerken cezalandırılıyoruz.

"İşlemediğimiz bir suçun diyeti ödememizi istediler"

Bütünüyle bağımsız, tüm zorluklara rağmen yayıncılık yapmakta direnen bir basın kuruluşu olan Kültür Servisi’nin telif ve diğer sanatçı hakları konusundaki duruşu açıktır. Hal böyleyken işlemediğimiz bir suçun diyetini ödememizi istemek bize “artık yayıncılık yapmayın” demekten farksızdır. Türkiye’nin bugününde bir sanatçıya ve müzik yapım şirketine düşen, bağımsız medyayı desteklemektir, engellemek değil.

"Ne yapalım şimdi biz?"

Son olarak Sezen Aksu’ya kendi şarkı sözleriyle sormak isteriz: Ne yapalım şimdi biz? Hangi kapıyı çalalım? Buralardan gidelim mi yoksa katlanalım mı? Off of!"  

"Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, telif davası yolda" haberi, 10 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, telif davası yolda haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sezen Aksu’nun şarkısını haberleştirdiler, telif davası yolda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:49 Akit yazarları Sabri Şahsuvar: AK Parti kendisini ulusal Kemalist alanın göbeğine teslim etti
  2. 10:44 Tarih verildi: Motorine indirim geliyor
  3. 10:36 Cem Yılmaz 51’inci yaşını dikkat çeken bir paylaşımla kutladı
  4. 10:32 Karar yazarı Akif Beki: Bahçeli iktidara ne demeye çalışıyor
  5. 10:25 İYİ Parti Genel Başkan adayı Tolga Akalın: Kurultayda sahte kimlikle oy kullanılabilir
  6. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  7. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  8. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  9. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  10. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  11. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  12. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  13. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  14. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  15. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  16. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  17. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  18. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  19. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  20. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
Otomotiv Haberleri