Siber zorbalık için nasıl önlem alınır?

Siber zorbalık için nasıl önlem alınır?

Siber zorbalık için nasıl önlem alınır? Siber zorbalık , bir çocuğun veya ergenin başka bir çocuk, ergen veya yetişkin tarafından internet, dijital ve mobil teknolojiler kullanılarak tehdit

Siber zorbalık , bir çocuğun veya ergenin başka bir çocuk, ergen veya yetişkin tarafından internet, dijital ve mobil teknolojiler kullanılarak tehdit edilmesi, aşağılanması, utandırılması veya taciz edilmesi olarak tanımlanabilir. Ne yazık ki siber zorbalık internette yaygınlaşıyor.

Siber zorbalık ve geleneksel yollarla gerçekleştirilen zorbalığın arasındaki en önemli fark, çocuğunuz kendi odasında otururken siber zorbalığa maruz kalabilmesi. Genellikle bir kaçışı olmadığı için siber zorbalık daha göz korkutucu bir hal alıyor.

“Siber zorbalık ile başa çıkmanın en iyi yolu, çocuklar ile açıkça konuşarak bu durumu ve yapmamaları gereken şeyleri anlamalarını sağlamaktır” diyen ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban online güvenlik için ebeveynlere ve çocuklara yedi önemli tavsiyede bulunuyor.

Bilgisayar, tablet, telefon ve internet kullanımı ile ilgili kurallar ve zaman dilimleri belirleyin. Bunu çocuğunuzla beraber, nedenlerini açıklayarak ve karşılıklı fikir paylaşarak yapmanız onun tehlikeleri daha iyi anlamasını sağlayacaktır.

İnternet gizliliği ile ilgili çocuklarınızı bilgilendirin. Kişisel bilgilerini normal hayatta nasıl yabancılarla paylaşmamaları gerektiğini biliyorlarsa, internetin de farklı olmadığını, burada da aynı şekilde tanımadığı insanlarla hiçbir bilgiyi paylaşmamaları gerektiğini açıklayın.

Cihazlarımız üzerindeki kameralar saldırganlar tarafından haberiniz olmadan uzaktan erişilerek kullanılabilir. Kameraları kontrol altında tutabilecek bir güvenlik yazılımı kullanın veya hiçbir şey yapamıyorsanız fiziksel olarak kapatın.

Siz ya da çocuğunuz sosyal medya paylaşımlarını “Herkes” ya da “Arkadaşının Arkadaşı” şeklinde yapıyorsanız, bilgilerinize kimin ulaştığı ile ilgili kontrolü kaybedersiniz. Arkadaş listelerinizi kontrol altında tutun ve her gelen arkadaşlık talebini hemen kabul etmeyin.

Samsung Galaxy Note 10 ve Galaxy Note 10 Plus ön inceleme

Yüklediğiniz uygulamaları ve işletim sistemlerini güncel tutun. Mutlaka güncel bir güvenlik yazılımı (antivirüs) kullanın.

İnternette paylaştığınız bilgilerin silinmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Siz önceden paylaştığınız bir fotoğrafı sildiğinizde ya da sosyal medya hesaplarınızı komple kapattığınızda bile bu verilerin başka bir yerde saklanıyor olabileceğini unutmayın.

Fotoğraflarınız ve bilgileriniz başka birinin bilgisayarına kayıt edilmiş olabilir, paylaştığınız mecra bu bilgileri gerçekten silmiyor olabilir. Çocuklar ve ebeveynler hangi fotoğrafları ve bilgileri paylaşacağını iyice düşünmelidirler.

Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın. Anne ve babalar bu tür yazılımlar sayesinde çocuğun yaşına göre koruma filtreleri belirleyebilirler. İnternetteki tüm içeriği bilmenize imkan yok. Fakat bu tür ön tanımlı filtreler sürekli güncellenen listeleri ile interneti yaş sınırlarına göre kategorilere ayırırlar size kalan sadece çocuğunuzun yaş grubunu seçmek olur.

"Siber zorbalık için nasıl önlem alınır?" haberi, 18 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Siber zorbalık için nasıl önlem alınır? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Siber zorbalık için nasıl önlem alınır? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Teknoloji Haberleri