Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği, MEB yönetmeliğini yok saydı

Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği, MEB yönetmeliğini yok saydı

Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği,... İstanbul Valiliği, Kadıköy’deki bir okulda sınıflara MEB’in ‘eğitim ortamında olamaz’ kararlarına karşın kamera koydurdu. Eğitim Sen’den Çalık, “Kamu ne kadar zarara uğradı, soruşturma açılacak mı” diye sordu.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, İstanbul Valiliği Proje Koordinasyon Birimi "İstanbul Sismik Riskin Azaltılması Ve Acil Durum Hazırlık Projesi" ihalesi için bir zeyilname hazırladı. Eğitim yapıları güçlendirme ve onarım inşaatı sözleşmesi paketine yapılan ekle sınıflarda Milli Eğitim bakanlığı mevzuatına da aykırı olarak kamera konulması istendi.

Zeyilnamede tüm dersliklere, spor salonlarına, kütüphaneye ve laboratuvarlara kamera konulacağı ifade edildi. Müdür odalarına bu görüntülerin izlenebileceği şekilde tesisat kurulacağı aktarıldı.

Kamera konulacak yerler madde madde aktarıldı. Buna göre Kadıköy Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama Okulu için hazırlanan zeyilnamede "Tüm sınıf ve atölye mahallerine elektrik teknik şartnamesinde belirtilen özelliklere sahip toplam 1 er adet dahili tip IP kamera konulacaktır" denildi. Uzun süre inşaat halinde olan okul açıldıktan sonra öğretmenler bu kameraların konulduğunu fark etti.

Ümraniye Şehit Erol İnce Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi için hazırlanan zeyilnamenin ise 70’inci maddesinde "Laboratuvar mahallinde bulunan 5 adet cihaz beslemeleri yapılacaktır. İmalat öğretmen masasından dağılacak şekilde yapılacaktır. Elektrik Teknik Şartnamesinde belirtilen özelliklere sahip 2 adet dahili tip IP kamera konulacaktır" ve 72’nci maddesinde "Kütüphane mahalline elektrik teknik şartnamesinde belirtilen özelliklere sahip 2 adet dahili tip IP kamera konulacaktır" ifadeleri kullanıldı.

‘GÜVENLİK İÇİN KONULABİLİYOR’

Sınıflara kamera konulma kararına MEB daha önce karşı çıkmıştı. 2015 senesinde Diyarbakır’da bir okula sınıflara kamera konulması istenmişti. MEB’den gönderilen cevapta ise şu ifadeler kullanılmıştı: "Zorunlu güvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gerçekleştirme amacı haricinde insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu görevlilerinin izlenmesine imkan veren uygulamalara dönüşmemesi gerektiği düşünülmekte olup, söz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin güvenlik amacıyla kameralı veya benzer sistemlerle izlenmesinin uygun olmayacağı, ama eğitim-öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin haricinde kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği değerlendirilmektedir."

Yine MEB’in 2009 tarihindeki yazısında da "Eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ama güvenlik amacıyla öğretim etkinlikleri yapılan bölümlerin haricinde kalan yerleri izlenebileceği değerlendirilmiştir" denilmişti.

Yine MEB’in ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde de kameranın "öğrencilerin fizikî ve psikolojik şiddetten korunması için" kullanılacağı ifade ediliyor. Özel öğretim kurumları yönetmeliğinde de "Okullarda, bahçe giriş ve bina kapıları öncelikli olmak üzere, en az on beş gün süreyle görüntü kayıtlarını depolayacak güvenlik kamera sistemi kurulur. Ancak, okul ve diğer kurumların sınıf ve ders yapılan bölümler, öğretmenler odası, yönetici ve diğer çalışma/dinlenme odaları, rehberlik odası, kütüphane, spor salonu, yüzme havuzu, hela lavabo, ibadethane ve benzeri birimlerin içini görecek şekilde, güvenlik kameraları yerleştirilemez" deniliyor.

YÖNETMELİKLER YOK SAYILDI

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Çayan Çalık şunları söyledi: "İstanbul Proje Koordinasyon Birimi, yönetmelikleri yok sayan ihale gerçekleştirmiştir. Kadıköy ilçesinde bulunan Hamit İbrahimiye Özel Eğitim Uygulama okulunun inşaat şartnamesinde, okulun güvenliğini amaçlamayan okulun her tarafına çok sayıda kamera koyulmasını kararlaştırmış, inşaat bittikten sonra okula geri dönen eğitim emekçileri tarafınca bu durum fark edilmiştir."

"Olmaması gereken yerlerde kamera konulması neden istenmiştir?" diye soran Çalık şu şekilde devam etti: "Bu kadar sayıda kamera için yüklenici firmaya ne kadar ödeme yapılmış ve kamu ne kadar zarara uğratılmıştır? İhale şartları oluşturulurken mevzuat hükümetiyle ilgili genelgeler yok mu sayılmaktadır? Kamu tarafınca ödenen miktarın zararı altında imzası olanlara ödetilecek midir? Milli Eğitim müdürü açık hükümler olmasına ve mevzuata rağmen bu kameraların bulunmasına izin verecek midir? Daha kaç ihalede bu durum gözden kaçmış, kamu zarara uğratılmış mıdır? Bu işlemde imzası olanlar soruşturulacak mıdır?

Eğitim Sen olarak bu yanlıştan dönülmesini, mevzuat hükümlerine göre hareket edilmesi ve ilgililer hakkında soruşturma açılmasını kamuoyunun sağlıklı olarak bilgilendirilmesini istiyoruz. Tüm ihale süreçlerinde sendika temsilcilerinin de katılmasının şeffaflık, çalışacağımız yerlerle ilgili söz ve karar olma hakkımızın olması ve kamu zararının baştan engellenmesi açısından önemli görüyoruz."

ZEYİLNAME NEDİR?

Zeyil, sözleşmelerde yapılan değişikliklere verilen genel addır. Zeyilname ise herhangi bir sözleşmede değişiklik yapıldığında hazırlanan belgedir.

"Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği, MEB yönetmeliğini yok saydı" haberi, 24 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği, MEB yönetmeliğini yok saydı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sınıflara kamera koyuldu: İstanbul Valiliği, MEB yönetmeliğini yok saydı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:BirGün Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:17 GİB’den Vakıflara Yeni Kriterler: Doğal Afet Yardımları ve Gelir Takibi
  2. 11:13 The Batman 2 Ertelendi! Filmin Yeni Vizyon Tarihi Belli Oldu
  3. 11:00 Müteahhitlere Yeni Kriterler: Tecrübe ve Puanlama Sistemi!
  4. 10:56 AB’de Elektronik Cihazlarda Tek Tip Şarj Girişi Zorunluluğu Başladı!
  5. 10:53 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin’e Kuzey Kore'ye Baskı Yapma Çağrısında Bulundu!
  6. 10:50 Erzincan'da Yolcu Otobüsü Şarampole Devrildi, Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor!
  7. 10:40 Antalya'da Sağanak Yağış Altınbeşik Mağarası'nı Taşırdı, Girişler Yasaklandı!
  8. 10:31 Çin'de 35 Kişiyi Öldüren Saldırgana İdam Cezası Verildi
  9. 10:24 Özgür Özel: 'Afganistan'daki Zulüm Suriye'de Tekrarlanabilir
  10. 10:20 Pakistan'ın Havan Topu Saldırısında 3 Afgan Vatandaşı Öldü! Sınırda Gerilim Tırmanıyor
  11. 10:06 Türkiye Futbol Federasyonu, MHK Danışma Kurulu için Ahmet Çakar ve Erman Toroğlu’nu atadı!
  12. 10:02 Yapay Zekadan, Sadakatsizlerin En Sık Kullandığı 5 ifade!
  13. 10:01 Narin Güran cinayet davasında 3. gün: Yüksel Güran bugün savunma yapacak
  14. 09:20 Acun Ilıcalı servetini ve harcamalarını açıkladı! "Fena değilim" dedi!
  15. 09:15 Çay fiyatlarına zam geliyor!
  16. 09:10 İstanbul ve çevresi için meteorolojiden kritik uyarı: Soğuk ve yağışlı hava geliyor!
  17. 09:04 Fatih Terim'in Suudi Arabistan'daki yeni macerası başlıyor: 1 milyon 750 bin dolar kazanç!
  18. 09:00 Kastamonu'da zaman aşımı nedeniyle cinayet davası düşürüldü, sanıklar serbest kaldı!
  19. 08:55 New York’taki dehşet zinciri devam ediyor: Penn İstasyonu’nda bir adam ateşe verildi!
  20. 08:50 Ağrınızın kaynağını doğru tespit edin: Yanlış tedaviye karşı uzman uyarıları!
Gündem Haberleri