Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğini söyleyen Polonya Başbakanı Morawiecki: NATO'nun 4. mad

Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğini söyleyen Polonya Başbakanı Morawiecki: NATO'nun 4. mad

Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait ol... Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füze isabet etmişti

Polonya sınırlarına düşen füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğinin ortaya çıkmasının ardından Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, incelemelerin sürdüğünü ancak NATO’nun 4. maddesini aktive etmeye gerek kalmayabileceğini söyledi.

Reuters’ın aktardığı habere göre dün akşam saatlerinde (15 Kasım), Polonya sınırına füze isabet etmiş, iki kişi hayatını kaybetmişti. Füzenin ilk olarak Rusya’ya ait olduğu iddia edilse de Rusya Savunma Bakanlığı, füzenin Ukrayna’ya ait S-300 savunma sisteminin parçası olduğunu belirtmişti. ABD Başkanı Joe Biden da füzenin Rusya’ya ait olmasının “uzak bir ihtimal” olduğunu belirtmişti.

Basın toplantısında konuşan Polonya Başbakanı Morawiecki, isabet eden füzenin “büyük ihtimalle” Ukrayna hava savunması tarafından kullanıldığını ve “bilinçli bir saldırıya” dair sinyal bulunmadığını söyledi.

Morawiecki, NATO’nun 4. Maddesini aktive etmeye ilişkin incelemelerin sürdüğünü ancak gerek kalmayabileceğini söyledi.

4 madde ne diyor?

NATO'nun 4. maddesi çerçevesinde bir üye ülke ulusal güvenliği, sınır bütünlüğü ya da bağımsızlığı tehlike altına girmesi halinde istişareler için diğer üye ülkeleri toplantıya çağırabiliyor. Türkiye daha önce Şubat 2003'te Irak İşgali'ne gidilen süreçte 4. maddenin işletilmesini talep etmişti. Ancak NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye herhangi bir koruma sağlanamayacağını söylemişti. 4. madde aynı zamanda NATO kurucu anlaşmasının 5. maddesi için bir ön şart olarak da görülüyor.

5. madde ne diyor? 

5. madde ise bir üye ülkeye yapılan saldırının tüm ülkelere yapılmış bir saldırı olarak kabul edilmesi anlamına geliyor.

Türkiye’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan 5. maddeyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: 

Türkiye’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan, T24’e verdiği söyleşide NATO’nun kalbinde bulunan 5.maddenin işleyiş süreci ve Rusya-Ukrayna savaşının müttefik topraklarına sıçraması durumunda yaşanabilecekler hakkında şunları söylemişti:

Şöyle söyleyelim, 5. Madde’nin uygulanması otomatik bir sürece tabi tutulmamıştır. 5. Madde’nin uygulanması için NATO Konseyi’nin, bu daimi temsilciler yani büyükelçiler düzeyinde de olabilir, bakanlar düzeyinde de olabilir, liderler seviyesinde de olabilir ki bunların hepsi NATO Konseyi'dir. NATO Konseyi'nin bünyesinde yapılacak danışmalar sonucu alınacak karara tabi tutulmuştur. Dolayısıyla 5. Madde’nin uygulanmasını gerektiren bir tablo ortaya çıkarsa NATO Konseyi toplanır, orada danışmalar yapılır ve gerekli karar alınır. Aynen 11 Eylül’de İkiz Kuleler’e ve Pentagon’a yapılan saldırılarda olduğu gibi. Orada da NATO Konseyi acilen toplandı ve ABD’ye destek verilmesi ve 5. Madde’nin işletilmesi kararlaştırıldı.

Söylediğiniz tablo doğru, Ukrayna’daki savaşın herhangi bir şekilde NATO üyesi ülkeye sirayet etmesi durumunda, o ülke elbette 5. Madde’nin işletilmesi için konseye başvuruda bulunacaktır ve konseyde alınan karar altına bütün üye ülkeler imza atar çünkü NATO’da konsensus yani görüş birliği ilkesi esastır. Onun altına imza attıktan sonra, ben şunu yapmıyorum, bunu yapmıyorum demek iyice zorlaşır. Birfiil savaşmak değil lakin savaşana destek vermek yükümlülüğü gelir önümüze

"Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğini söyleyen Polonya Başbakanı Morawiecki: NAT." haberi, 16 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğini söyleyen Polonya Başbakanı Morawiecki: NAT.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sınıra isabet eden füzenin Ukrayna'ya ait olabileceğini söyleyen Polonya Başbakanı Morawiecki: NAT.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:15 'Baby Shower' Polemiğine Eser Yenenler de Bulaştı!
  2. 23:07 Çiş Lekeli Kot Pantolon Modası! Moda İkonları Sonunda Yaptı!
  3. 22:52 Eksun Gıda, 413 milyon lira net kar elde etti!
  4. 22:52 Artık tank gibi! TOGG araçları zırhlandı... 45 kalibreye kadar dayanıklı!
  5. 22:52 Temassız kart sahiplerine önemli uyarı: Limit değişiyor!
  6. 22:47 Türkiye'deki bir şirket, haftalık çalışma süresini 4 güne indirdi!
  7. 22:41 Türkiye'de üretilecek ilk Volkswagen modeli, Türk sürücüler için büyük bir sürpriz olacak!
  8. 22:36 Uzmanlar anlattı: Bunları yapmıyorsanız bilgileriniz çalınabilir!
  9. 22:33 Akbank, artan faiz oranlarının etkisiyle ilk çeyrekte elde ettiği kârını açıkladı
  10. 22:25 Ankara'ya meteorolojiden kırmızı alarm: 1 Mayıs 2024 Ankara hava durumu
  11. 22:20 Tutuklama emri gelecek mi? Netanyahu, dünya liderlerine seslendi!
  12. 22:15 Kemal Kılıçdaroğlu: "Bütün emekçilerin CHP ile omuz omuza Taksim’de olmalarını diliyorum"
  13. 22:08 Diyanet'ten makam araçları için açıklama geldi: "Şehir dışı programı için kiralanıyor"
  14. 22:06 1 Mayıs hava durumu tahminleri
  15. 22:05 Ankara'da 1 Mayıs nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak
  16. 22:02 İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: "İsrail devleti sorumsuz delilerin rehinesi haline geldi"
  17. 22:02 Fenerbahçe Hazırlıklara Başlıyor: Sakatlar ve Ceza Sınırları Belirsizliğini Koruyor
  18. 22:00 SGK vurgununda yeni gelişme: 500 milyon liralık zarar ortaya çıktı, 14 kişi tutuklandı!
  19. 21:58 Ömer, reytinglere yenik düştü: Final yapıyor
  20. 21:53 Uzman Uyarıyor: Altın Fiyatlarındaki Düşüşler O Tarihte Tersine Dönebilir!
Dünya Haberleri