Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bakanlık yapabilir

Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bakanlık yapabilir

Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm ... Sırrı Süreyya Önder, Ayşegül Doğan’ın Yıldırım Türker ve Hâle Şerif’le birlikte hazırladığı “İtirazım Var” adlı programına konuk oldu.

Eski HDP milletvekili, yönetmen ve senarist Sırrı Süreyya Önder "Bu dönemi yapmak istesem riyakâr muhafazakârlığı mutlaka irdelemekle işe başlarım. İslami bir yönetim şeklinin fragmanı olsa, ülkeden ilk kaçacak olanlar bunlar" dedi. Önder, "Bu ülkede de siyaseten mahkûm olmakla siyasi iktidarın paydaşı olmak arasındaki mesafe çok kısadır. Yani bugün siyaseten mahkûm olan yarın bu ülkede bakanlık yapabilir” açıklamasını yaptı.

12 Eylül darbesinin kendisinden sonraki bütün kötülüklerin anası olduğunu söyleyen Önder,  “Hepsi ondan doğdu, ondan cesaret aldı, onun zamanında kurumsallaştı. Baskı ve zulüm arasında dönemsel hiyerarşi kurmak hem zor hem de faydasızdır. Ama şunu söyleyebiliriz, iki dönem hukuksuzluk kulvarında yarışsa ipi beraberce göğüslerler” diye konuştu.

"Bu dönemi yapsam riyakâr muhafazakârlığı irdelemekle işe başlarım"

 Gezi davasında tutuklanan yapımcı Çiğdem Mater’in çekmediği bir filmden dolayı cezaevine bulunduğunu ifade eden Önder, şöyle devam etti:

Bu dönemi yapmak istesem riyakâr muhafazakârlığı mutlaka irdelemekle işe başlarım. Bu dönemde hakim yapının çözümlemesini buradan yapmazsanız yaptığınız bütün karakterizasyon, karakter yaratma süreçleri eksik kalabilir. Dolayısıyla ikili bir şeyi var. Karşınızda savunduğu şeye inanan bir yapı yok. Mesela karşınızda İslami usul ve esaslara göre bu ülkeyi yönetmek isteyen bir yapı yok. Muhtemelen İslami bir yönetim şeklinin fragmanı olsa, ülkeden ilk kaçacak olanlar bunlar. Bir fragman olsa da görsek ilk terk edecek olan bunlardır. Bir bu boyut var İki bu hukukla ufak ufak oynama biçimi önce mahcup bir şekilde, giderek de pervasızlaşan, biz kendi işimize bakarız noktasına kadar getiren o süreçlere yoğunlaşırdım.

"Gezi tutsaklarını selamlıyorum"

Şimdi sinema demişken, Çiğdem Mater’i anmadan geçmeyeyim. Çiğdem şu an Gezi meselesinde çekmediği bir filmden cezaevinde tutuluyor ve tıpkı geziden dolayı içeri alınan başta Kavala olmak üzere oradaki bütün arkadaşlarımız gibi. Hukuk hiç bu kadar usulen bile olsa gözetilmeyen bir noktada değildi. Bir analoji kurmak gerekirse İstiklal Mahkemesi yargılamalarında önce idamına sonra delillerin tahkikatına kafasına geri dönülmüş bir noktada. Bu itibarla Çiğdem ve Osman başta olmak üzere bütün Gezi’deki tutsak arkadaşlarımızı da saygıyla selamlıyorum.”

"Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bu ülkede bakanlık yapabilir"

Cezaevinin ve cezanın kendisi üzerinde bir yaptırım etkisini bulunmadığını ifade eden Önder,

Cezaevi şey değil benim için, böyle düşünülecek, kaygılanacak bir şey değil. Bu ülkede de siyaseten mahkûm olmakla siyasi iktidarın paydaşı olmak arasındaki mesafe çok kısadır. Yani bugün siyaseten mahkûm olan yarın bu ülkede bakanlık yapabilir. Gerçekten o ara çok kısadır. Onun için siyasi mahkûmiyetleri çok önemsemem. Sadece ülke adına kaygılanıyorum ve bir sürü genç arkadaşımız adına kaygılanıyorum. Sağlığını kaybeden arkadaşlarımız var, bunlar adına kaygılanıyorum. Seçilmiş bir halk temsilcisinin yasama ve temsiliyet görevini yaparken ve bu süreçte sarf ettiği sözler ve yaklaşımlardan dolayı mahkûm edilmesinden ülkem adına derin bir utanç ve üzüntü duyuyorum” şeklinde konuştu.

 

 

"Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bakanlık yapabilir" haberi, 12 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 12 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bakanlık yapabilir haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sırrı Süreyya Önder: Bugün siyaseten mahkûm olan yarın bakanlık yapabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:45 Ölmek bile parayla: Boş mezar ücretleri dudak uçuklattı!
  2. 03:41 Sahte kahveyi anlamanın bir yöntemi buymuş: Dolandırıcılar buraya da sızdı!
  3. 03:38 Google ve Harvard Üniversitesi insan beyninin iç yapısını haritalandırdı
  4. 03:36 İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterini AKINCI İHA buldu: İşte özellikleri!
  5. 03:34 Güneş patlaması 2025 yılında Dünya'yı vurabilir!
  6. 03:32 SİHA nedir ve nerelerde kullanılır?
  7. 03:30 iPhone telefonlarda renkler değişiyor!
  8. 03:28 Naci Görür'den deprem uyarısı geldi: Afet boyunda zarar verebilir!
  9. 03:24 Kirada yüzde 25 sınırı kalkıyor yeni uygulama bakın nasıl oluyor?
  10. 03:22 Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
  11. 03:20 Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
  12. 03:19 Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!
  13. 03:17 Biber dolmasında dağılma problemine son veren tüyo!
  14. 03:14 Schengen vizelerine zam geliyor
  15. 03:12 Meşhur Sivas köftesi tarifi
  16. 03:11 Yaz aylarının vazgeçilmesi: Yaz helvası tarifi
  17. 02:16 Kalp sağlığı için çikolatayı böyle yemelisiniz
  18. 02:14 Maliyeti 10 TL olan o besin en sağlıklı kahvaltılık seçildi!
  19. 02:12 Dondurulmuş sarımsak taze halinden bile daha sağlıklı!
  20. 02:10 Bu yöntemi deneyin: MHRS'den en kolay randevu alma yöntemi!
Politika Haberleri