Soma Katliamı’nın 6.yılında ölenler Kadıköy’de anıldı.

Soma Katliamı’nın 6.yılında ölenler Kadıköy’... Soma Katliamı’nın altıncı yılında, hayatını kaybeden 301 madenci Kadıköy Rıhtım’da anıldı. Eylemde madencilerin göz göre göre ölüme sürüklendiğine dikkat çekilerek “Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz....

Soma Katliamı’nın altıncı yılında, hayatını kaybeden 301 madenci Kadıköy Rıhtım’da anıldı. Eylemde madencilerin göz göre göre ölüme sürüklendiğine dikkat çekilerek “Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir” denildi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın altıncı yıl dönümünde Kadıköy Rıhtım’da bir anma gösterisi düzenlendi.

“Sizin ‘normaliniz’ Soma’dır!” yazılı pankartın açıldığı eylemde “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor”, “Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm” sloganları atıldı.

Burada ortak basın açıklamasını DİSK’e bağlı Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı yaptı.

Ölümlere sebep olan işverenlerin göstermelik soruşturmalar ve cezalar dışında ceza almadığına vurgu yapılan açıklamada “301 canımız katledildi ama sorumluları adeta ödüllendirildi. Yaşanan toplu cinayet ‘fıtrat diye zihinlere kaldı. Ve sorulmayan hesabımız geçen 6 yıl boyunca yüzlerce canımıza mal oldu. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Soma’dan bu yana çeşitli iş kollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde 11.400 işçi hayatını kaybetti. Yani Soma’dan bugüne 38 Soma daha yaşandı” denildi.

“Dün bu işin fıtratında ölüm var diyen muktedir bu gün çarklar dönmeli diyerek yeni kayıpların önünü açtı” denilen açıklama şunlar ifade edildi:

“Patronların kasası ve kendi koltukları için dün 301 canımızı ölüme göndermeyi fıtrat olarak kabul etmemizi isteyenler, bu gün çevirdikleri o çarkların arasında kaybolan işçi ölümlerini normalleşme olarak kabul etmemizi istiyor. Patronları ve sermaye güvenliğini her şeyin üzerinde tutan bu düzen işçilere karşı adı konulmamış bir savaş yürütmektedir.”

Kovid-19 salgını sürecinden bu yana madenlerde 200 işçinin testinin pozitif çıktığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Geçen sürede hiç bir şeyin değişmediğinin çarpıcı bir özeti” denildi ve şöyle devam etti:

“İşten atmaların yasaklanması adı altında ücretsiz iznin yasallaştırılması, kısa çalışma ödeneğinin gaspı, güvencesiz ve esnek çalışmanın salgın bahanesi ile genelleştirilmesi…

İşsizliğin yığınlar halinde artması gibi sonuçlar salgının yarattığı yaşamsal tehdidi genelleştirmekte açlık ve sefaleti konjonktürel olmaktan çıkararak süreklileştirmektedir. Yani sermaye düzeninin işçilere ve emekçilere her durumda ölüm ve açlıktan başka bir vaadi yoktur. İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fıtratıdır, normalidir.

Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir” denilen açıklamanın sonunda Tüm işçi katliamlarının hesabını sormak ve taleplerimiz için birleşmeye, kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz”

"Soma Katliamı’nın 6.yılında ölenler Kadıköy’de anıldı." haberi, 13 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Soma Katliamı’nın 6.yılında ölenler Kadıköy’de anıldı. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Soma Katliamı’nın 6.yılında ölenler Kadıköy’de anıldı. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:45 Rakı severlere kötü haber: TBYD Başkanı zam için tarih verdi!
  2. 14:42 Araç Kiralama Giderlerinde Kamuda İsraf Alarmı
  3. 14:34 Sığınmacıları Ruanda'ya Gönderme Kararı: İngiltere'nin Tartışmalı Adımı
  4. 14:31 Güneş Kremi: Yaz Aylarının Vazgeçilmezi ve Cilt Dostu Koruyucunun Faydaları!
  5. 14:30 Heyecanla Beklenen Ölümlü Dünya 2'nin Netflix Yayın Tarihi Belli Oldu!
  6. 14:30 Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden müjde! 1 Mayıs itibariyle 1 TL'ye düşürülüyor
  7. 14:26 Boeing'in 787 Üretimindeki Sorunlar ve FAA Gözetimi: Havacılık Devi Zorluklarla Karşı Karşıya
  8. 14:24 ABD Kısıtlamalarına Rağmen: Nvidia Çipleri Çin'de Alıcı Buluyor
  9. 14:20 Kağıthane'de Tehlikeli Yolculuklar: Çocuklar Risk Altında!
  10. 14:15 Türkiye'nin iş gündemi Beştepe'de: Çalışma Meclisi'nde neler konuşulacak?
  11. 14:15 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  12. 14:09 Albanese, Elon Musk'ı Twitter'daki Tutumu Nedeniyle Eleştirdi
  13. 14:06 Kayseri’den milli takıma 13 sporcu birden gitti!
  14. 14:06 Beşiktaş Transfer Çalışmaları: Nicolas Valentini İddiaları ve Boca Juniors'tan Açıklama
  15. 14:03 Duracell ve Doğa Koleji İş Birliğiyle Atık Pil Toplama Kampanyası: Battery Friend Forever
  16. 14:00 Cübbeli Ahmet'ten şeyh açıklaması geldi: İsmailağa Cemaati'nde 'Post'a kim oturacak?
  17. 13:59 Derbide Taraftar Dehşeti! O Yıldız Futbolcunun Başına Bıçak Denk Geldi!!
  18. 13:58 Hazine İki Tahvil İhalesiyle Toplamda 31.7 Milyar TL Borçlandı
  19. 13:50 Halil Umut Meler, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yer alacak!
  20. 13:31 Balıkesir'de Mahzen-31 Operasyonuyla 8 Şüpheli Yakalandı!
Yaşam Haberleri