Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı: Kişi Başı 8 Bin Dolarlık Skandal

Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı: Kişi Başı 8 Bin Dolarlık Skandal

Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında, İranlı 4 şüpheli, sosyal medya üzerinden Türkiye'ye kaçak giren göçmenleri Avrupa'ya taşıdıkları iddiasıyla inceleniyor. Suç duyurusunda bulunan tanık, şebekenin tehdit ve dolandırıcılık faaliyetlerini de ifşa etti.

İstanbul'da İranlı 4 kişinin silahlı örgüt kurup, sosyal medya hesapları üzerinden İran ve Ortadoğu'daki bazı ülkelerde yayınladıkları reklamlarla çoğunluğu Türkiye'ye kaçak yollarla giren göçmenleri, başta İtalya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine deniz yoluyla taşıdığı iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan İranlı M.S., şüphelilerin silahlı örgüt kurarak yağma, insan kaçakçılığı, adam kaçırma, tecavüz ve tehdit suçları işlediğini öne sürdü.

İddiaya göre, İran vatandaşı Omar S.D.'ye ait Instagram hesabında paylaşılan görüntülerde, gemi içinde yolculuk yapan ve düzensiz bir şekilde kamara ve güvertede oturan kişilerin olduğu, bu kişilerin hesap sahibine teşekkür ettiği ve İtalya sularına girdiklerini belirten bir kadının bulunduğu görüldü. Aynı hesaba eklenen link vasıtasıyla ulaşılabilen Telegram'daki açık grupta, göçmenlere yöneltilen sorulara cevaplar verildiği ve çeşitli konuların detaylı şekilde tartışıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, İran uyruklu 4 şüpheli hakkında, silahlı örgüt kurarak çeşitli suçları işledikleri iddiasıyla Leila P., Younes M., Omar S.D. ve Akoo R. isimleriyle dava açıldı. İddialara göre, şüpheliler İran üzerinden Türkiye'ye gelen mülteci ve göçmenlere sosyal medya ve internet reklamlarıyla ulaşarak, İstanbul'a gelmeleri için çeşitli ilçelerde konaklama yerleri tahsis etti ve Çanakkale ile Muğla gibi Ege Denizi'ne kıyısı bulunan şehirlerden deniz yoluyla İtalya ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine göçmen taşıdı.

 

Olayla ilgili suç duyurusunda bulunan M.S., sosyal medyada yapılan reklamlarda kişi başı 8 bin dolar karşılığında İtalya'ya götürüldüğünü, şüphelilerin ayrıca Türkiye'de yaşayan bazı İranlılardan haraç aldıklarını ve tehdit ettiklerini ileri sürdü. M.S., şüphelilerin ailelerini de tehdit ettiğini belirterek, ismini vermedi ve can güvenliğinin olmadığını ifade etti. Göçmen taşımacılığı yapan şebekenin Türkiye içindeki hareketliliği ve kaçakçılık yöntemleri, Telegram uygulamasında açılan grupta detaylı şekilde tartışılıyor.

 

Instagram hesabında paylaşılan videolarda, denizde seyreden gemilerin içinde düzensiz bir şekilde oturan çok sayıda kişi, Farsça ve Kürtçe konuşarak İtalya'ya gitmekte olduklarını söylüyor. Bir kadının ise tarih ve hesap sahibinin adını vererek "İtalya sularına girdik" ifadesini kullandığı anlar kaydedilmiş. İddialara göre, şüphelilerin çeşitli rotalara göre kişi başı 8-9 bin dolar ücret talep ettiği, Türkiye'de yaşayan bazı İranlılardan haraç aldığı, tehditlerde bulunduğu ve bazı göçmenleri dolandırdığı ileri sürüldü.

Telegram'daki açık grupta, çete mensubu olduğu iddia edilen kişilerin silah fotoğrafı paylaşarak tehdit söylemlerinde bulunduğu gözlemlendi. Grupta, Avrupa ülkelerine dair iltica şartları, kaçak yolculuk imkanları, yasal ve yasadışı göçmenlik detayları ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı ve göçmenlerin birbirlerine tavsiyelerde bulunduğu görüldü.

Grupta yapılan mesajlarda, gemi yolculuğu yapacak göçmenlere çeşitli bilgiler aktarılıyor. "Gemiler ve motorları sağlam, yola çıkmadan önce kontrol ediliyor; gemilerde 30-50 bin dolar maaşla çalışan Ukrayna ve Rus uyruklu kaptanlarımız var" ifadeleri kullanılarak güvenilirlik vurgulanıyor. Ücret, yaş sınırları ve taşıma sırasında alınması gereken eşyalarla ilgili detaylı bilgiler de paylaşılıyor.

Grupta aynı zamanda, Türkiye'den Yunanistan'a giden iki güzergahın açıklaması da bulunuyor. TIR güzergahının 6.800 Euro, taksi güzergahının ise 5.000 Euro olduğu belirtiliyor. Bu güzergahlarda Türkiye-Yunanistan sınırını geçmek için taksi kullanmanın detayları da paylaşılıyor.​​​​​​​

​​​​​​​

Suç duyurusunda bulunan M.S., şebekenin faaliyetleri hakkında, "Bunların hepsi 4 kişi. Bir grupta, mesela 20-25 kişi ama ben dördünü tanıyorum. İran ve Afganistan'dan kaçak şekilde İstanbul'a geliyorlar. Burada 15-20 gün 100-150 kişi kalıyorlar. Buradan tekneyle Fethiye, Marmaris ve Çanakkale tarafından, İtalya'ya gidiyorlar. İran'dan Türkiye'ye ise kaçak şekilde giriyorlar" şeklinde konuştu. M.S., sosyal medya hesaplarında paylaşılan videolardaki kişilerin tamamının kaçak olduğunu belirterek, "Mesela bir balıkçı teknesinin içinde 80 kişi var, bunların hepsi kaçak. İstanbul'dan mesela 10 tane minibüs ya da kamyon kiralıyorlar, bunları oralara götürmek için" dedi. Ayrıca, şüphelilerin sürekli olarak ev değiştirdiklerini ve İstanbul'da kaldıkları süre içinde 15-20 gün boyunca 50'şer kişiyi farklı ilçelerde konaklattıklarını iddia etti.

​​​​​​​

M.S., şebekenin sosyal medyada reklam için aylık 20 bin ila 50 bin lira arasında ödeme yaptığını belirterek, "Sosyal medyada Instagram'da bir sayfaları, Telegram'da 2 kanalları var. Her ay 20 bin lira ile 50 bin lira arasında reklam parası veriyorlar bunlara" ifadelerini kullandı. Suç duyurusu yapan M.S., şüphelilerin aileleriyle tehdit ettiğini ve bu nedenle ismini açıklamadığını belirterek, "Benim can güvenliğim yok, beni bu 4 kişi de tehdit ediyor. Ben ve ailemin can güvenliği yok" dedi.

"Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı: Kişi Başı 8 Bin Dolarlık Skandal" haberi, 30 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı: Kişi Başı 8 Bin Dolarlık Skandal haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sosyal Medya İle Organize Göçmen Kaçakçılığı: Kişi Başı 8 Bin Dolarlık Skandal 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:19 Ender Saraç cinsel istismar iddiasıyla yeniden hakim karşısında
  2. 16:16 Bakan Işıkhan açıkladı: Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatıldı
  3. 16:13 Yargıtay Başkanı 30'uncu turda da seçilemedi: 6 Mayıs'a ertelendiği açıklandı
  4. 16:11 Londra'da Kılıçlı Saldırı: 2 Polis ve En Az 5 Kişi Yaralandı
  5. 15:56 Fenerbahçe Beko, Monaco karşısında!
  6. 15:56 Altınay Savunma Teknolojileri, F-16'lar İçin Çoklu Bomba Salan Sistemi Geliştiriyor
  7. 15:52 Endonezya'da Ruang Yanardağı Yeniden Patladı: Alarm Seviyesi Yükseldi, Havaalanı Kapatıldı
  8. 15:48 Şiddet İddialarına Savunma: TikTok Fenomeni 'Karagül'den Şok Açıklama
  9. 15:45 Kızılcık Şerbeti'nde Olay! Doğa ve Giray öpüştü!
  10. 15:44 Fenerbahçe Beko, Kritik Maç Öncesi Hazır
  11. 15:39 Ankara'da ekmeğin fiyatı arttı
  12. 15:38 Özel Tasarruf Genelgesi'ne sert eleştiri: "İsrafın kaynağı olanlar israfı durduramazlar"
  13. 15:38 Gelin Damada Öyle Bir Şov Yaptı Ki! Resmen Dansöz Oldu!
  14. 15:37 Kolombiya'da Helikopter Kazası: 9 Asker Hayatını Kaybetti
  15. 15:35 Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon itirafı geldi: "Tahminlerimizin üzerinde!"
  16. 15:34 Fenerbahçe'den İsmail Kartal ve Dzeko çıkışı!
  17. 15:34 Bakan Özhaseki: Sene Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edilecek
  18. 15:28 IBAN'a para gönderme cezası belli: Fiş başına rekor ceza!
  19. 15:28 Ensar Vakfı, İsrail'le ticareti inkar etmeye çalışırken doğruladı
  20. 15:27 Ünlü Model Didem Soydan'dan Bornozlu Haller!
Gündem Haberleri