‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’

‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’

‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’ Kadın cinayetleri için en ağır yaptırım olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulandığını ancak katillerin yararlandıkları ceza indirimleri olduğunu diler getiren Doç. Dr. Murat Volkan Dülger: “Caydırıcılık acımasız kanunlarla sağlanamaz."

Bir şüphelinin tutuklanmasına ya da bir sanığın cezalandırılmamasına karar verecek mercinin sosyal medya olmaması gerektiğine dikkat çeken Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, “Sosyal medyadaki kalabalıkta ciddi bir yanlışlık hali söz konusu. Kanunun kılıcı başımızın üstünde keskin ve emin olmalı” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Volkan Dülger sosyal medyanın kanunlara etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Doç.Dr. Dülger, “Bir şüphelinin tutuklanmasına ya da bir sanığın cezalandırılmamasına karar verecek mercii sosyal medya olmamalı. Ortada cezalandırılması gereken biri varsa onun gereken cezayı alacağı konusunda hepimizin içi rahat olmalı ve bununla beraber ortada cezalandırılması gerekmeyen biri varsa hiç birimizin tepkisi onu cezalandırmaya yetmemeli; bu bakış açısı tutuklama ya da serbest bırakma için de aynen geçerli olmalı. Kanunun kılıcı başımızın üstünde keskin ve emin olmalı. Sosyal medyadaki kalabalıkta ciddi bir yanlışlık hali söz konusu” dedi.

KATİLLER CEZA İNİDİRİMLERİNDEN FAYDALANMALI MI?

Kadın cinayetleri için en ağır yaptırım olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulandığını ancak katillerin yararlandıkları ceza indirimleri olduğunu diler getiren Doç. Dr. Murat Volkan Dülger “Caydırıcılık acımasız kanunlarla sağlanamaz. Aynı zamanda bu öneri eşitlik ilkesine de aykırı. Modern suç ve ceza anlayışında failler intikam almak ya da vicdanları rahatlatmak amacıyla cezalandırılmazlar. Cezanın amacı önleme ve rehabilitasyondur. Ceza kanunu da diğer tüm kanunlarımızda olduğu gibi kendisine Anayasa’yı esas almaktadır ve anayasa önünde her birey, suçlu ya da değil, eşittir. Haksız tahrik, duruşmada iyi hal kurumlarının uygulaması tartışmaya açık, yönetmelikler eleştirilebilir ve uygulama yöntemleri düzenlenebilir. Ancak herhangi bir insanı kanundan yararlanamayacak hale getirmek eşitliğe aykırı olacaktır. Bir şeyleri düzeltirken başka şeyleri yıkmamak gerekir” dedi.

"ŞİDDETİ ÖNLEMENİN YOLU EĞİTİMDEN GEÇİYOR"

Şiddet için en önemli önlemin eğitim olduğunu belirten Doç. Dr. Dülger “Kadına yönelik şiddeti durduracak olan hukuk değildir aslında. Hukuk, toplumdaki tüm bireylerin adil ve güvenli bir hayat sürmesi için var. Hukuk, tüm bireylere koruma sağlamak için, tüm bireylerin mağduriyetine eşit ve doğru müdahale için var. Hukuk kişileri kadın ya da erkek olarak ayıramaz. Onun gözünde herkes adalete ihtiyacı olan birer bireydir. Kadına yönelik şiddeti de eğitimle engelleyebiliriz. Çünkü bu sistematik bir sorun. Bu tarz sorunlar sonrasına cezaları arttırarak ya da indirimleri kaldırarak, onlarca ekleme yaptığınız kanunlarla bir yere varamazsınız. Bu tıpkı freni bozuk araba üretmek gibi. Bütün bir fabrikadaki tüm arabaları freni bozuk üretip sonra ortaya çıkan kazaları hukukun önlemesini beklemek gibi. Ama bizim sorunumuz üretim kısmında. Kişiler doğru eğitimi aldıklarında, hukuk da önüne gelen uyuşmazlıklarda kanunları uygulama konusunda adil ve eşitse toplum da bundan hicap duymayacaktır” diye konuştu.

"‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’" haberi, 20 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan ‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’ haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Sosyal medyanın kanunlara etkisi olmamalı’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Otomotiv Haberleri