Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımların sürmesine izin

Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımların sürmesine izin

Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımlar... Şam yönetimi, ülkenin kuzeybatısındaki insanlar için gönderilen Birleşmiş Milletler yardımlarının, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan altı ay daha girişine izin verdi. BM'nin onayı halinde sınır kapısı altı ay daha uluslararası yardım için kullanılacak.

 Suriye yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup göndererek, Cilşvegözü Sınır Kapısı'ndan insani yardım taşınmasına altı aylığına izin vereceklerini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, "Mektubu aldığımızı ve incelemeye başladığımızı teyit edebilirim" ifadesini kullandı.

RUSYA VETO ETMİŞTİ

BMGK'de, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere yardım yapılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresini uzatmayı öngören iki ayrı tasarı onay alamamıştı. BM Güvenlik Konseyi kararı ile Türkiye'nin idaresinde, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan, Şam yönetimine muhalif güçlerin kontrol ettiği Suriye'nin kuzeybatı bölgesindeki milyonlarca insana yardım götürülmesine yönelik program, ilgili uzatma kararının çıkmaması üzerine geçen Pazartesi günü sona ermiş; Suriye Devlet Başkaanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya, söz konusu sınır kapısının dokuz aylığına kullanımına yönelik talebi veto etmişti. Moskova, kendi hazırladığı ve sunduğu öneride de Beşar Esad yönetimindeki Şam rejimine yönelik Batı'nın uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını da içeren başvurusuyla başarılı olamadı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise yardımların Cilvegözü'nden geçişine yönelik bir yıllık izin çıkması için çabalamıştı.

ŞAM YÖNETİMİ'NİN MEKTUBUNDA NE VAR?

AA, BM kaynaklarından Suriye yönetiminin söz konusu mektubuna erişim sağladı. Mektupta, Suriye yönetiminin, tüm Suriyelilerin yaşam koşulları ve ülkedeki insani durumu iyileştirmeyi ve istikrar sağlamayı amaçladığı belirtildi. Suriye yönetiminin insani yardımların ulaşımını kolaylaştırmayı hedeflediği belirtilen mektupta, "Suriye Arap Cumhuriyeti, egemen bir kararla, BM ve özel ortaklarına Babülhava (Cilvegözü) sınırından Suriye hükümetiyle tam işbirliği ve koordinasyon halinde olacak şekilde ülkenin kuzeybatısında ihtiyacı olan kişilere insani yardım taşınmasına bugünden itibaren altı ay için izin veriyor" ifadelerine yer verildi.

Yardımların Suriye'nin kuzeybatısında Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı tarafından dağıtılması talebine yer verilen mektupta, Suriye yönetiminin BM ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edeceği kaydedildi.

Suriye'nin BM Büyükelçisi Bessam Sabbağ da BM Güvenlik Konseyi'ne ilettiği belgede yardımların, "Suriye hükümetinin koordinasyonu ve her konuda onunla iş birliği içinde" yapılmasına izin verileceğini belirtti. New York'ta gazetecilere konuşan Sabbağ, verdikleri müsaadenin Perşembe gününden itibaren altı ay geçerli olacağını kaydetti.

SURİYE'YE YARDIM MEKANİZMASI

Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden yapılan yardımların iletildiği rota, BM yardımlarının Şam yönetiminin denetimi olmadan Suriye halkına ulaşabildiği tek hat olma özelliğine sahip. Bu rotadan yardımları düzenleyen 2014 yılından beri devam eden BM programının her altı ayda bir uzatılması gerekiyor. BM kaynaklarının verdiği bilgiye göre, rejim muhalifi cihatçı grupların kontrol ettiği bölge dahil Suriye'de toplam dört milyon insan gıda, su ve ilaç gibi temel yardımlara muhtaç. BM her ne kadar, Cilvegözü Sınır Kapısı kapansa dahi, yardımlar için iki hudut kapısının daha kullanılabildiğine işaret etse de, ülkeye yapılan yardımların yüzde 85'inin söz konusu sınır kapısı üzerinden gerçekleştirildiğinin altını çiziyor. En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı.

"Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımların sürmesine izin" haberi, 14 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımların sürmesine izin haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriye hükümetinden Cilvegözü'nden yardımların sürmesine izin 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  2. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  3. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  4. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  5. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  6. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  7. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  8. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  9. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  10. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  11. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  12. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  13. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  14. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  15. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  16. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  17. 14:51 İliç Maden Kazası: Komisyon Detayları Araştırıyor
  18. 14:42 Sergen Yalçın, Beşiktaş İddialarına Cevap Verdi
  19. 14:37 1 Mayıs Yasaklarına Karşı Taksim'de Protesto yapan 18 Genç Gözaltına alındı
  20. 14:31 Beşiktaş'ın Genç Yıldızı Semih Kılıçsoy için Fulham'dan 15 Milyon Euroluk Teklif!
Dünya Haberleri