Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt üretimi devam edemez

Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt üretimi devam edemez

Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt... Tüm Süt, Et ve damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) yaptığı açıklamada maliyetlere isyan ederek, bu koşullarda süt üretiminin devamlılığının sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Mevcut koşullarda üreticinin eline geçen çiğ süt fiyatının litre başına 3,90 liranın altında olmaması gerektiğini ve süt priminin de litre başına 40 kuruş olması gerektiğini bildiren TÜSEDAD, besicilik tarafında ise üreticinin eline geçen karkas et kilogram fiyatının en az 52 lira olması çağrısında bulundu.

Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre, Tüm Süt, Et ve damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) şu açıklamada bulundu:

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi süresince gıdanın önemi nedeniyle tüm zorluklara rağmen tarımsal üretim ve gıda üretimi devam etmek zorundadır. Sektör bazında yaptığımız analizler neticesinde süt ve et sektöründe üretim istikrarının sekteye uğradığını işaret etmektedir ve dolayısıyla artan enerji, navlun ve gübre fiyatlarının dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından sübvanse edilerek kontrol altına alındığı gözlemleniyor. Türk Lirasının değer kaybı ve faiz oranlarının artışı ağırlıklı ithal hammadde fiyatlarının öngörülebilirliğini ortadan kaldırmıştır. Üretimde istikrar esastır, bunun sağlanması için süt/yem paritesine riayet edilmelidir. Ham madde girdi maliyetlerini kontrol etmeksizin salt süt ve et fiyatlarını regüle ederek üretimin sürdürülmesi mümkün değildir. Mevcut durum gösteriyor ki dayanacak gücü kalmayan üretici süt ineklerini kesime göndermektedir.

Açıklamada, "Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) 2021 yılının 01 Temmuz-31 Aralık tarihleri arası için çiğ süt referans fiyatını 3,20 TL/Lt olarak belirlediği zamanda USK’nın 2021 temmuz ayında yayınladığı çizelgede 19 Protein Karma Yem fiyatı 2,86 TL/Kg baz alındığında Süt/Yem paritesinin 1,11 seviyelerinde kaldığı görülmektedir" denildi.

"Bu maliyetlerle süt üretimine devam etmek mümkün değil"

Süt üreticisinin kaba yemini harmanda depolayıp tüm yıl kullanıldığı için fiyat güncellemesinin senede bir kez bugünlerde yapıldığı hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:

2020-2021 yılları karşılaştırmalı sağmal rasyonu fiyat artış oranlarından anlaşılacağı gibi TMR içerisinde maliyete yansıması yüzde 31 seviyelerinde. Kuru dönem ve düve rasyonlarında kaba yem kullanımı daha yüksek olduğu için maliyet artışı daha da yüksek. Bu maliyetler karşısında, süt üreticisinin üretime devamlılığı mümkün değildir.

"Kendini terk edilmiş hisseden süt üreticisine..."

Fiyatlamanın, süt/yem paritesi bazlı yapılıp, çiğ süt destekleme priminin de bu paritenin dışında bırakılması gerektiği kaydedilen açıklama şöyle sonlandırıldı: 

Kendini terk edilmiş hisseden süt üreticisine, 01 Temmuz-31 Aralık dönemi için 0,20 kuruşa düşürülmüş olan çiğ süt destekleme priminin ilgili dönemler için acilen 0,40 kuruşa çıkarılması ayrıca süt/yem paritesinin desteklemeler hariç ilk etapta 1,3 seviyesine sabitlenmesi, 2022 yılı itibariyle ise paritenin 1,5 seviyesine çıkartılması istikrarlı et ve süt üretiminin olmazsa olmazıdır. Bu formül doğrultusunda 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt referans fiyatının 3,90 TL/Lt açıklanmasını bekliyoruz. Çiğ Süt Tavsiye fiyatının 2 ayda bir süt/yem paritesine göre güncellenmesi talebimizdir. Artan yem maliyetleri ve diğer giderler karşısında ayakta kalma mücadelesi veren et ve süt üreticilerinin artık dayanacak gücü kalmamıştır.

"Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt üretimi devam edemez" haberi, 20 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt üretimi devam edemez haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Süt üreticileri isyanda: Bu maliyetlerle süt üretimi devam edemez 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:03 Araç Alırken Dikkat! Trafik Sigortası İçin Yeni Kural Geliyor
  2. 10:59 İklim Felaketi: Sumatra’da Sel ve Heyelan 16 Can Aldı
  3. 10:55 SASA’dan Eylem İddialarına Yanıt!
  4. 10:51 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Sıfır Tolerans: Bakan Göktaş'tan Kararlılık Mesajı
  5. 10:45 Akit Yazarından Eğitim İddiası: Güce’de Okuyanla Kabataşlı Aynı Şansa Sahip
  6. 10:40 Trump'tan İlk Gün Kararı: Transseksüel Askerler Ordudan Çıkarılacak!
  7. 10:36 Cübbeli Ahmet, Icardi'nin İmansızlığını Eleştirerek Sosyal Medyada Gündem Oldu!
  8. 10:31 Sürat Pateni'nde Altın Madalyalar İlyas Karadağ’ın Oldu!
  9. 10:23 Ukrayna Genelkurmay Başkanı: Kuzey Kore Askerleri yerel Halk Kılığına Girerek Savaştı
  10. 10:18 Litvanya'da Kargo Uçağı Binaya Çarptı: 1 Ölü, 4 Yaralı
  11. 10:08 Aydın Ünal'dan Sert Mesaj: Ordu Cumhuriyet'in Bekçisi Değildir
  12. 10:07 Taşımalı Eğitimde Mesafe Kısıtlaması:: 2,9 Milyon Öğrenci Eğitimden Uzaklaştı
  13. 09:56 CHP'den İhraç Şoku! Eski Başkanlar ve Yardımcılar Listede
  14. 09:56 İsrail, Lübnan İle Anlaşmaya Yeşil Işık Yaktı
  15. 09:35 Ev sahipleri için zaman daralıyor: 2 Aralık’a Kadar İşlem Yapılmalı
  16. 09:31 Yüksek Fiyatlara Rağmen BYD’ye 6 Bin Talep! Elektrikli Araç Patlaması Başladı!
  17. 09:21 Bolu’da Şok Davada Sanıklara Yüzlerce Yıl Hapis Ceza Talebi
  18. 09:19 Bolu’da Kar Yağışı Nedeniyle 12 Kişi Mahsur Kaldı, Ekipler Kurtardı
  19. 09:14 Volkswagen’de İşten Çıkarmalar ve Fabrika Kapanmaları Başlıyor
  20. 09:05 Gizli Bahçe'nin Finali: Murat Yıldırım Sosyal Medyada Özür Diledi!
Ekonomi Haberleri