Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı dava başladı

Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı dava başladı

Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı d... 19 Ocak 2007’de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i gazete binasının önünde düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast bugün hakim karşısına çıktı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Trabzon'daki Akçaabat 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nden katılan Samast, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden ifade verdi.

Samast, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada, aralarında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanıkla birlikte yargılanıyor.

Duruşmada, Dink ailesinin ve sanıkların avukatları da da hazır bulundu.

Demirören Haber Ajansı'na (DHA) göre Mahkeme Başkanı, bugünkü duruşmada sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ogün Samast ve Ersin Yolcu'nun savunmalarının alınacağını söyledi.

Samast, Bolu F Tipi Cezaevi'nden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım'da tahliye edilmişti.

Tepkiler sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanmış ve 17 Kasım'da iddianame düzenlenmişti.

İddianamede, Ogün Samast'ın 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi. Dosya daha sonra hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'in de arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davayla birleştirildi.

DURUŞMA

KAYNAK,DHA

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Yasin Hayal'in "suç örgütü yöneticisi olmak", Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütü üyesi olmak" suçundan ceza aldıkları ifade edilen iddianamede, Samast'ın 5 Aralık 2014'te savcılıktaki ifadesine de yer verilerek, şunları söylediği aktarılıyor:

"...Ramazan müdür hatta 'İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni.' dedi. Ben de önce dediğim gibi tekrar 'peki' dedim. Ben Yasin'e 'Olay nasıl olacak?' dedim. Yasin de bana 'Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzanız olacak.' Ayrıca bana bayrak verdi otobüsten Trabzon'a dönerken 'Samsun'dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar' dedi."

İddianamede, Ogün Samast'ın "doğrudan FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilmediği, anacak Samast'ın ele geçirilen bir kısım delillerde FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yöneticisi ve üyeleri ile belli bir irtibatının olduğu" aktarıldı.

Samast'ın bu irtibatının şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'le birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında "örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu" ifade edildi.

Ne olmuştu?

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Samast'ın cinayeti işlediğinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyasını ayırmış ve dosyanın İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vermişti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi 25 Temmuz 2011'de Samast'ı, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme heyeti, Samast'ın cezasını, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirterek üçte bir oranında indirimle 21 yıl 6 aya indirmişti.

Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi de Samast'ı, cezaevindeyken gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Samast, Şubat ayında nakledildiği Bolu F Tipi Cezaevi'nden koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım'da tahliye edilmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samast'ın tahliye edilmesine, "Sözün bittiği yerdeyiz. Eğer Ogün Samast iyi halden serbest kalıyorsa, bu memlekette adaletin a'sından bahseden gerçekten vicdansızdır" diyerek tepki göstermişti.

Adalet Bakanlığı tepkiler sonrası Samast'ın 2022'de denetimli serbestlik hakkı kazandığını ancak bu hakkın kendisine kullandırılmadığını açıklamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ise Samast'ın tahliyesine ilişkin olarak, "İnfaz sistemimizle ilgili belki de yeni düzenleme yapmamız lazım. Bütün bunlar bizim yargı sistemimiz içerisinde yeniden gözden geçirilmesi gereken hususlar olduğunu ortaya koyuyor" demişti.

"Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı dava başladı" haberi, 06 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 06 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı dava başladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tahliye edilen Ogün Samast'ın yargılandığı dava başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:42 Beşiktaş, Yeni Teknik Direktör Arayışında: Şenol Güneş ve Hansi Flick GündemdE
  2. 16:36 TFF, İstanbulspor'un Olağanüstü Genel Kurul Talebine Yanıt Verdi: İmza Sayısı Tartışma Yarattı
  3. 16:32 Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi Faciası: Adalet Arayışı Devam Ediyor
  4. 15:52 Trabzonspor'un Transfer Çalışmalarında Yeni Adım: Muhammed Cham İmza İçin Gün Sayıyor
  5. 15:51 İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ABD Üniversitelerindeki Gazze'ye Destek Eylemlerini Eleştirdi
  6. 15:48 Nvidia'nın ChatRTX Uygulaması 0.3 Sürümü Yayınlandı: Yeni Özelliklerle Geliyor!
  7. 15:41 Yanlışlıkla Yetişkin Kabul Edilen Çocuklar: Birleşik Krallık'ta Ruanda Tehlikesi
  8. 15:37 Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: Sporcuların Emeklerini ve Birliği Vurguladı
  9. 15:35 Süreyya Karabulut: Otopsi Fotoğraflarına Şüpheyle Yaklaşıyor
  10. 15:31 BoJ, Dolar/Yen Dalgalanmasına 3,5 Trilyon Yenlik Müdahale Yaptı
  11. 15:28 Rus Saldırısı: Odessa Limanında Nova Post Şirketine Füze İsabet Etti, 14 Yaralı
  12. 15:25 Altınbaş Petrol, Zeren Group'a Satıldı: Türkiye Akaryakıt Sektöründe Dev Bir Değişim Başladı
  13. 15:20 İstanbul'da Enflasyon ve Yaşam Maliyeti Artıyor: Vatandaşlar Zor Durumda
  14. 15:17 Wisconsin'de Okula Silahla Gelen Öğrenci Polis Tarafından Öldürüldü
  15. 15:14 Antalya'da 3,800 İşletme Denetlendi: Fiyatsız Menülere Cezalar Kesiliyor
  16. 15:10 Göztepe Süper Lig Yolunda İddialı: Transfer Hareketliliği ve Avrupa İlgi Çekiyor
  17. 14:53 Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakereleri Almatı’da yapılacağı açıklandı
  18. 14:50 CHP'li Türker Ateş açıkladı: Kartla devlete yapılan ödemeler üçe katladı
  19. 14:30 Taraftarlar çıldıracak!: Bayern Münih'in yıldızı Beşiktaş'a geliyor!
  20. 14:25 Uzmanlardan 'çöl tozu' uyarısı gündemde: 'Ölüme kadar götürebilecek ciddi bir problem'
Gündem Haberleri