Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganistan'ı yeniden imar edeceğiz, en çok Türkiye'ye ihtiyacımız var

Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganistan'ı yeniden imar edeceğiz, en çok Türkiye'ye ihtiyacımız var

Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganista... Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, 'Tüm altyapımız çöktü. Biz Afganistan'ı yeniden ve her alanda imar edeceğiz. Bu konuda da en fazla Türkiye'ye ihtiyacımız var.' diye konuştu.

Afgan halkının yarım yüzyıldır 50'den fazla ülkeye karşı savaş verdiğini hatırlatan Suheyl Şahin, Türkiye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Şahin "Binlerce şehit verdiğimiz ABD ile süren 20 yıllık savaş sona erdi. Biz öncelikle halkımızın özgürlüğü adına savaştık. Güç ve iktidar için değil. Çok zorlu dönemler atlattık ancak tüm bu dönem zarfında bizi zafere götüren en önemli iki unsur Afgan halkının desteği ve Allah'a olan inancımızdı. Aslında bu savaş bir tür maddi olana karşı manevi değerlerin mücadelesiydi" dedi.

Taliban Sözcüsü Şahin, özellikle küresel medya ağının Taliban'a duyulan taban desteğini perdelediğini ve burka ve benzeri imgeler üzerinden bir karalama kampanyası yürütüldüğünü belirtti. Suheyl Şahin "Önce Ruslar sonra da ABD, Afganistan'da çok kan döktü. Afgan halkının iradesi önce dünyanın iki süper gücü olan Rusları sonra da ABD'yi mağlup etti. Taliban'ın elde ettiği başarı da Amerikalıların yol açtığı fesat ve atadıkları kukla yönetimlerin zaafları da önemli etkenler oldu. Yolsuzluk, rüşvet, liyakatsiz ve inançsız kadroların yönetimi aynı zamanda işgalcilerin ve iş birlikçilerin sonu oldu" dedi.

Afganistan halkının savaşlarla gelen yoksulluktan usandığını belirten Şahin "Şimdi bizi dağlarda, ovalarda verdiğimiz savaştan çok daha zorlu bir süreç bekliyor. Yepyeni bir Afganistan inşa edeceğiz. Dürüst ve ehil insanlarla vatanımızı, insanımızı hak ettiği düzeye çıkarmayı borç olarak görüyoruz. Afgan halkı da bizden bunu bekliyor. Şu an genel olarak asayiş sorununu hallettik. Sırada siyasi kadroların açıklanması ve hükûmet programının okunması var. Taliban olarak içeride halkın can, mal, akıl, nesil ve inanç özgürlüğünü garanti altına alacağız. Dışarıda ise tüm ülkelerle karşılıklı iş birliği yapmaya hazırız. Tüm dünya şunu bilsin ki tüm yabancı misyonlar, yatırımlar güvendedir. Afganistan'da savaş, çatışma dönemi sona erdi. Bu durumu kabullenmek tüm ülkelerin yararına olacak" diye konuştu

Kendilerine karşı savaşan askerler, kamu görevlileri dâhil her kesim için genel af ilan ettiklerini hatırlatan Taliban Sözcüsü Şahin şu ifadeleri kullandı:

Buna rağmen Kâbil Havalimanında verilen görüntülere ülkemiz, milletimiz adına üzüldük. İntikam ya da rövanş alma, muhalifleri ezme gibi hedeflerimiz yok ve bunu açıkça ilan etmemize rağmen bu kaçış ısrarını anlamakta zorluk çekiyoruz. Afganistan genelinde tüm kan davalarını sonlandırdık. Büyücülük, uyuşturucu üretimi, falcılık yasaklandı ve bu suçları işleyenlere karşı ağır müeyyideler getirildi. Diğer yandan Afgan halkının ağır bedeller ödediği ve altında ezildiği faizin her türlüsünü yasakladık. Toplumu her açıdan ifsad eden bu kötülükleri hem halkımızın huzuru adına hem de İslam'ın emir ve nehiyleri olduğu için yasakladık.

Suheyl Şahin "Taliban olarak, Rusya, İran, Çin gibi birçok ülkeye gittiniz, görüşmeler yürüttünüz. Ancak Türkiye ile daha mesafeli bir görüntü çizdiniz. Bu durumun arka planında hangi gerekçe ya da strateji var?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Taliban olarak bilinenin zıddına Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde olduk. Türkiye bizim için çok önemli bir aktör ve hem dünyanın saygın ve güçlü bir ülkesi hem de İslam ümmeti için çok özel yeri olan bir millet ve devlet. Diğer yandan Türkiye'nin Afganistan ile olan bağı hiçbir ülke ile kıyaslanamaz. Ben açıkça ilan ediyorum Afganistan İslam Emîrliği olarak tüm ülkelerden daha çok Türkiye'nin dostluğuna, desteğine ve iş birliğine ihtiyacımız var. Afganistan'ın zengin yer altı zenginlikleri var. Ancak bunları işleyecek gücümüz yok. İşgal ve yağmacı yöneticiler yüzünden tüm altyapımız çöktü. Sağlık, eğitim, ekonomi, inşaat ve enerji alanında ve bakir yer altı zenginliklerinin işlenmesi konusunda Türkiye ile iş birliği yapmak istiyoruz. İç dengelerin tam olarak şekillenmesinin hemen ardından bu konularda Türk kardeşlerimizin etkin rol oynaması en büyük beklentimiz."

 

"Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganistan'ı yeniden imar edeceğiz, en çok Türkiye'ye ihtiyacım." haberi, 20 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganistan'ı yeniden imar edeceğiz, en çok Türkiye'ye ihtiyacım.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Taliban Sözcüsü: Altyapımız çöktü, Afganistan'ı yeniden imar edeceğiz, en çok Türkiye'ye ihtiyacım.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  2. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  3. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  4. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  5. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  6. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  7. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  8. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  9. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  10. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  11. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  12. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  13. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  14. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  15. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  16. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  17. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  18. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  19. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  20. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
Dünya Haberleri