Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara karışmıştı: Avukat Feyza Altun olayın perde arkasını anlattı

Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara karışmıştı: Avukat Feyza Altun olayın perde arkasını anlattı

Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara ... 'Var Böyle Tipler' hesabıyla milyonlarca tık alan sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu'nun 100 milyon TL'lik vurgunla yurt dışına kaçışının perde arkasını Avukat Feyza Altun söyledi.

'Var Böyle Tipler' kanalıyla bilinen sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu'nun çevresinde bulunan birçok kişiyi 100 milyon lira dolandırıp Portekiz'e kaçtığı iddia edildi. Arkadaşları, kuaförleri, manikürcüleri, şoförlerini bile dolandırdıkları söylenen Talu çiftinin 'reklam işi' adı altında 'ponzi sistemi' kurdukları öne sürüldü.

Sözcü TV'de İpek Özbey'in sunduğu Nokta Atışı adlı programda Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu'nun 100 milyonluk vurgunu ve yurt dışına kaçışlarının perde arkası masaya yatırıldı.

'YATIRIM YAPACAKLARI HİKAYEYE İKNA EDİYOR'

Programa katılan Eski Mali Şube Müdürü Furkan Sezer, Talu çiftinin kullandığı dolandırıcılık sisteminin isminin ‘ponzi’ sistemi olduğunu belirterek şu şekilde devam etti:

“Bu sistemle ilk dolandırıcılık 1920 senesinde yapılıyor. Yaklaşık 103 senedir kullanılan bir dolandırıcılık sistemi ponzi sistemi. ‘Saadet zinciri’ diye de biliyoruz. İlk dolandırıcısından adını alıyor.

Bir hikaye uyduruyor. Yatırım yapacak kişileri ikna ediyor. ‘Arbitraj karı ile para kazanıyorum' deyip, ‘Pul alıyorum pulların satışımda para kazanıyorum' deyip, 2 ayda 15 milyon dolar para kazanıyor.

Yatırım yapacak kişiyi ikna ediyorsunuz, devamlı aşağıdan gelen yeni yatırımcılardan üstteki ilk üye olanların kârını ödüyorsunuz. Her yeni kazanan altına birtakım kişileri eklemek zorunda ki, hem kendisi para kazansın hem de yukarıya para çıksın"

'SİSTEM BİR YERDE TIKANIYOR'

Sistemin sorunsuz olmadığını geçmişte de patlak verdiğine değinen Sezer, "Sonsuz bir sistem değil, kesinlikle bir yerde tıkanıyor. Ya son katılanın parasını ödeyemez hale geliyorsunuz, aynı hızla, aynı sayıda ve nitelikli mağdurlar gelmediği sürece. Sistem bir yerde tıkanıyor. Çiftlik Bank'ta da gördük bunu” diye konuştu.

'PONZİ YERİNE 'NETWORK MARKETİNG' DİYORLAR'

Ponzinin suç olduğunu kaydeden Sezer, “Ponzi direkt suç. Yasal boşluğundan kaçabilmek için diyor ki; ‘Biz network marketing' yapıyoruz. Ne yapıyor? Markası kendisine ait bir araştırma yaptığınızda başka hiçbir yerde satılamayan ürün seçiyor. Bir saat yaptırıyor, kendi markasını bu saate veriyor. ‘Ben saati satıyorum, parfüm satıyorum. Yaptığım ponzi değil network marketing' diyor. Ama sistem aynı şekilde işliyor. Bu saati vergi incelemelerinden, müfettiş incelemelerinden, bilirkişi incelemelerinden kaçabilmek için, farklı yerlerden fiyat karşılaştırması olmaması için kendi markasıyla satıyor. Yüklü miktarlarda da ücret karşılığında satıyor. Evet her network pazarlama bir ponzi sistemi değildir. Ama bunu kötüye kullanma eden çok sayıda şirket mevcut” ifadelerini kullandı

'FİLM ÇEKECEĞİM' DİYE PARA İSTİYORMUŞ'

Programda Beril Talu'nun söz konusu sistemi anlattığı ses kaydının yayınlanmasının peşinden konuşan Avukat Feyza Altun, dosyanın mağdurlarından biriyle de konuştuğunu belirterek, şunları söyledi:

“Beril Talu'nun ajanslardan birtakım şeyler üstünden uzaklaştırıldığı iddia ediliyor. Yakın çevresine de yapmış, insanlar uzun zamandır tanıdığı için güveniyor. ‘Film çekeceğim' diyormuş. Yapımcıymış kendisi, ‘Bana 300 bin TL lazım, 5 gün sonra bunu 350 bin TL olarak ödeyeceğim' diyor.

Güvenle para gönderenler olmuş. Gerçekten de ödemiş bazılarına. Para kendisinden gitmiyor, insanlara ödetiyor. Başkalarının parasıyla kapatıyor açıklarını. Bazılarına da ‘Dur bekle sistemde paran işlesin, bu kadar faizi banka bile vermez. Yasa dışı bir şey yapmıyoruz' demiş.

Ponzi olduğunu düşünmüyorum. Ponzi sistemiyle bu sistem bence bir değil. Şöyle söylüyor insanlara; ‘Ben yapımcıyım, beni finanse ettiğin için sana kârımdan vereceğim'. Diğer insanlar birbirini tanımıyor. Başka hesaplardan para geliyor. ‘Hızlı para arayan ya yargılanır ya dolandırılır' diyorum ben” 

"Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara karışmıştı: Avukat Feyza Altun olayın perde arkasını a." haberi, 22 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Bilgi kategorisi altında bulunan Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara karışmıştı: Avukat Feyza Altun olayın perde arkasını a.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Talu çifti 100 milyonluk vurgunla kayıplara karışmıştı: Avukat Feyza Altun olayın perde arkasını a.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 13:28 Özel’den itiraf: "Bu 2 kent için kahroldum"
  2. 11:42 Boynuna halka sıkışan kirpi itfaiyeye sığındı
  3. 11:39 Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı
  4. 11:27 Özel halk otobüsü yayalara çarptı: Anne öldü, oğlu yaralandı
  5. 11:22 Esra Dermancıoğlu'ndan Cannes Eleştiri!
  6. 11:21 Fatih Altaylı: AK Partili ırkçı vekil bilsin ki mesele renk değil sayı
  7. 11:16 Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay: Hamas’a terörist diyenler Türkiye’nin de düşmanı sayılmalı
  8. 10:56 Sosyal medya 14 yaşındaki çocuğu tekme tokat dövüp kalbini durduran 2 kişi hakkında karar verildi
  9. 10:50 Kirada yüzde 25 sınırı devam edecek mi: Mehmet Şimşek açıkladı
  10. 10:45 Akit yazarı İbrahim Karataş: Erdoğan’ın 3 çocuk çağrısı dinlenmedi, nüfus yaşlanıyor
  11. 10:37 Ajda Pekkan, estetik olup kilo verdi: 8,5 milyon kazanacağı konseri için kolları sıvadı
  12. 10:34 Arda Kardeşler'i kimin aradığı ortaya çıktı!
  13. 10:32 Barış Terkoğlu yazdı: Tuğgeneralin makam aracıyla Türkiye'ye insan kaçakçılığı yapılıyormuş
  14. 10:26 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Hz. Ömer adaleti diyerek hukuksuzluğa devam mı?
  15. 10:25 Tekirdağ'da 19 Mayıs Gençlik Haftası Atletizm Yarışları Tamamlandı
  16. 10:21 İddia: Kabine değişikliğinde tarih belli oldu
  17. 10:18 Suudi Arabistan Kralı Selman'a akciğer iltihabı teşhisi konuldu
  18. 09:58 Ilgım Apartmanı’nda 15 aydır ne iddianamesi ne de tutuklu sanığı var
  19. 09:53 Fikret Bila: Öncelikle yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının tam olarak sağlanması gerekiyor
  20. 09:48 Fernando Alonso: Emilia-Romagna GP gelmiş geçmiş en sıkıcı yarıştı
Gündem Haberleri