TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati, Erdoğan'ın savunduğu ekonomik politikayı öve öve bitiremedi

TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati, Erdoğan'ın savunduğu ekonomik politikayı öve öve bitiremedi

TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati,... Nureddin Nebati geçen hafta sosyal medya hesabından mevcut ekonomik programı öve öve bitiremeyen paylaşımlar yaptı.

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan'ın yerine gelmesi beklenen Nureddin Nebati, gece Twitter hesabından, mevcut ekonomik programın ne kadar başarılı olduğunu yazdı. Bakan Elvan'ın yapmadığı söylemediği ifadeleri kullanan Nebati, "Ekonomik politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu" iddia etti.

İşte Hazine Bakanı olmadan önce Hazine Bakanı gibi konuşan Nebati'nin paylaşımları:

Sadece faiz ve döviz kuru ikilisini esas alan bir makroekonomik yaklaşım yerine düşük faiz yüksek üretim hacmine dayanan temel politika ekseninde yüksek istihdam, yüksek ihracat, düşük cari açık ve düşük dış borç hedeflenmektedir.

Düşük faiz avantajı ile birlikte ihracat artışından elde ettiğimiz geliri ithalatımızın en büyük kalemleri olan enerji, hammadde ve ara malı yatırımlarına yönlendireceğiz. Bu sayede hem enflasyon üzerindeki kur baskısını azaltacağız hem de istihdamın artmasını sağlayacağız.

Yakın ekonomik sürece baktığımızda 2019 yılında Çin’de başlayan Kovid-19 salgınına rağmen, IMF'ye  göre, 2020 yılında G20’de büyüyebilen iki ekonomiden birisiyiz. Fakat herkesin bildiği gibi ekonomimizin en büyük sorunu cari açıktır. Bu da bizi hep dış borca bağımlı tutmuştur.

Küresel salgın sonucu tedarik zincirlerinin aksadığı bir dönemden geçmekteyiz. Bu durum küresel çapta emtia, enerji ve navlun fiyatlarının fahiş oranlarda işlem görmesine neden olmuştur. Yani enflasyon sadece ülkemizde değil, küresel çapta ortaya çıkan dönemsel bir sorundur.

Mevcut piyasa koşullarında politika faizinin enflasyonun altında tutulmasında herhangi bir sorun yoktur. Talep enflasyonunu azaltmak için faizlerin arttırılması gerekirken, küresel salgının neden olduğu arz enflasyonunu azaltmak için faizlerin düşürülmesi gerekmektedir.

Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Örneğin; bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı yasal ve hedef oranın oldukça üzerindedir. Bunun yanında bankacılık kredilerinin geri dönüşlerinde hiçbir sıkıntı yoktur.

 Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır. Nitekim yeni kurulan şirket sayısı geçen yıla göre artarken, kapanan ya da konkordato ilan eden şirket sayısı azalmaktadır. Karşılıksız çıkan çek oranları da tarihi dip seviyesindedir.

 2013’ten beri düşük faiz politikamızı her uygulamaya yeltendiğimizde güçlü bir itirazla karşılaştık. Bu sefer bunu uygulamada kararlıyız.

Milletimizin bağımsızlığı için verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, bugün de Milletimiz ile elbirliği içinde ekonomimizin bu bağımsızlık mücadelesinden de Allah’ın izni ile zaferle ayrılacağız.

Bu politikamıza yönelik manipülatif kur ataklarının olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bunlarla mücadelede, tüm kesimlerin, bize dikte edilmiş “yüksek faiz, düşük enflasyon” politikasının yanlışlığını yapısal cari açık veren ülkemiz özelinde tekrar değerlendirmelerini öneriyorum.

Sonuç olarak, pandemi sonrası dönemde de ülkemiz genç nüfusu, kalifiye işgücü, modern lojistik altyapısı,  gelişen teknolojisi ve düşük faiz ortamı gibi birçok cazip yatırım olanaklarıyla istikrarlı bir şekilde kalkınmasını sürdürecek ve pozitif ayrışmaya devam edecektir.

Nebati'nin grafiklerle paylaştığı tweetler 

Nureddin Nebati KİMDİR?

Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa Viranşehir'de doğdu. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Emine'dir.

Siyaset Bilimi Uzmanı; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora ünvanını aldı.

İş Adamı, Tekstil işiyle uğraştı. Akaryakıt istasyonu işletmeciliği yaptı. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. Halen MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar,Tügva,Önder,Utesav Üyeliği devam etmektedir.

AK Parti 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak 2014-2015 yılları AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa Milletvekili seçildi.

Orta düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.

"TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati, Erdoğan'ın savunduğu ekonomik politikayı öve öve biti." haberi, 26 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 02 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati, Erdoğan'ın savunduğu ekonomik politikayı öve öve biti.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TAM ERDOĞAN'IN KAFASINA UYGUN BAKAN: Nebati, Erdoğan'ın savunduğu ekonomik politikayı öve öve biti.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:34 İz Bırakmadan Temizlik: Sirke ve Su Karışımıyla Televizyon Ekranlarını Parlatın!
  2. 19:30 Brüksel'deki Adalet Sarayı Bomba İhbarıyla Sarsıldı: Patlayıcı Bulunamadı
  3. 19:12 Anket: Halkın Gözünden Trump'ın Sus Payı Davası
  4. 19:10 Son dakika: Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor
  5. 19:08 Galatasaray, İtalyan Yıldızı Vecino İçin Transfer Hareketi Başlattı
  6. 18:56 Kurtuluş Mahallesi'nde Köpek Saldırısı: Komşuların Yardımıyla Kurtarıldı
  7. 18:52 65 yıllık dev Türk giyim devi iflasın eşiğinde
  8. 18:51 Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri ve Doğal Kürler: Yaz İçin Hazırlık Başladı!
  9. 18:47 Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
  10. 18:47 Yıldızların Yol Gösterdiği Gün: Günlük Burç Öngörüleri
  11. 18:46 İsrail ordusu: "Böyle bir saldırıya yanıt vermemek mümkün değil"
  12. 18:41 Vefa Küçük, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı’na yeniden aday oldu
  13. 18:37 Manchester City-Real Madrid maçı ne zaman?
  14. 18:35 Savunma Devleri Su Altı Savaşında Yarışıyor: Manta Ray ve Türk Savunma Projeleri
  15. 18:29 İtalya'da ilginç uygulama! Cep telefonunu bırakana bir şişe şarap ücretsiz
  16. 18:28 Gülben Ergen: Sağlıklı Cilt İçin Lavanta Suyu Önemli!
  17. 18:24 İsviçre'nin Beypazarı Maden Suyu Yasağı: Doğurganlık İddiasıyla Gerginlik
  18. 18:22 İsrailli Bakan Katz’dan 32 ülkeye karşı "İran'a yaptırım" çağrısı geldi
  19. 18:19 AB'nin Kızıldeniz misyonu akıllarda soru bıraktı: İran saldırısından etkilendi mi?
  20. 18:19 Türk Yetkililer ABD'ye Yola Çıkıyor: Ekonomik Güven ve Yatırım Fırsatları Masada
Politika Haberleri