Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz sesi: Erol Büyükburç

Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz sesi: Erol Büyükburç

Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz se... Yaşamı süresince 33 filmimizde oynayan, oldukça sayıda plak ve albüme imza atan Erol Büyükburç'un vefatının üstünden 8 yıl geçti.

Yaşamı süresince 33 filmimizde oynayan, oldukça sayıda plak ve albüme imza atan Erol Büyükburç'un vefatının üstünden 8 yıl geçti.

Türk pop müziğine getirmiş olduğu yeniliklerle adından söz ettiren usta sanatçı, "Sevemem" şarkısıyla müzikseverlerin hayranlığını kazanmıştır.

Doğum zamanı çeşitli kaynaklarda 22 Mart 1936 olarak belirtilen sanatçı, gazeteci Seral Cumalı'ya verdiği bir röportajda, "8 Ağustos 1936'da Adana'da doğdum. Babam Kafkasyalı Türkmen. Anne tarafından Giray Han'ın soyundan geliyorum. Babam (Suphi Bey), Devlet Demiryolları güney hattında veznedardı." ifadelerini kullanmıştı.

Sufi Bey'in görevi dolayısıyla Halep'te bir dönem yaşayan Büyükburç, o günleri de şu sözlerle anlatmıştı:

"Halep'teki Freres Maristes adlı Fransız mektebine gidiyor, tatillerde Adana'ya geliyordum. Annem keman ve ud çalar keyfince, ablam piyano çalarak Fransızca şarkılar söylerdi. Babamın tarafında herkes bir enstrüman çalar, güzel şarkı söylerdi. Evde fasıl kurulur, hepsi birer radyo icracısı gibi öyle güzel icra ederlerdi ki şarkıları. Ben de onları dinler, feyz alırdım. Doğduğumda dedem anneme bir gramofon vermiş. Dedem ve babamın getirdiği taş plaklardan Tino Rossi, Caruso, Mozart, Hafız Burhan, Münir Nurettin plaklarını dinlerdik. Dinlediğim şarkıları çok güzel söylüyordum. İstanbul'a yerleşince, ortaokulda teneffüslerde arkadaşlarımın ısrarı üzerine bahçe duvarına çıkar, şarkı söylerdim."

İlk orkestrasına kendi adını verdi

İstanbul'da Fatih Gelenbevi Ortaokuluna giden sanatçı, 1951'de başladığı Sultanahmet Ticaret Lisesinden mezun oldu. Lise yıllarında İstanbul'da Şevket Uğurluel, Kanat Gür, Salim Ağırbaş ve Metin Ersoy ile kurduğu ilk grubuyla Florya plajında müzik yaptı.

Erol Büyükburç, bir yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarına devam ederken diğer yandan Alis Rosental'dan şan dersleri aldı.

İstanbul Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisinin Yüksek Ticaret bölümünde okuyan sanatçı, üçüncü sınıfta okuldan ayrıldı.

Büyükburç, kendi adına kurduğu ilk orkestrası Erol Büyükburç Vokal Grubu ile çeşitli müzik türlerinin Türkiye'deki öncü uygulayıcısı oldu. "Little Lucy" adlı bestesini 1961'de plak yapan sanatçı, ardından "Kiss Me", "Lover's Wish" ve "Memories" adlı bestelere imza attı.

Kukla oyunları için şarkılar yaptı

Belgrat'ta 1964'te yapılan Balkan Melodileri Festivali'ne Milli Orkestra ile katılan sanatçı daha sonra folk düzenlemeler yaptı.

İngilizce sözlü yabancı besteleri 1950'li yıllarda yorumlamaya başlayan sanatçı, farklı giyim tarzına ilişkin yaptığı bir açıklamada, "Anadolu popunun ortaya çıkışı, benim halk türkülerini aranje etmemle başlayan süreçtir. Farklı olmak istiyordum. Zeki Müren ve diğer şarkıcılar sahnede siyah smokinle şarkı söylüyordu. 'O kadar ciddiyete gerek yok.' dedim. Las Vegas ve Hollywood'un pırıltısını sahne şovlarıma uyguladım ve kıyafetlerimde çok cüretkar davrandım." ifadelerini kullanmıştı.

Sanatçı, 1992'ye kadar çocuk şarkılarının yanı sıra kendi hazırladığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için şarkılar yaptı, 1990'dan 2007'ye, TRT için tango emisyonlarına imza attı, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp yorumladı.

İlk albümü "Sevgi Çiçekleri"ni 1975'te müzikseverlerle buluşturan sanatçı, 1981'de "Sevemem" adlı şarkısının da aralarında olduğu "Sen Varsın"ı yayımladı. Albümdeki Sevemem şarkısı ile ün kazandı.

İstanbul'daki evinde 12 Mart 2015'te yaşamını yitiren sanatçı, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

200'e yakın ödül aldı

"Kırık Kalp", "Yasemin", "Hop Dedik", "Dünya Durdukça","Karakaş Gözlerin Elmas", "Ağlarım", "Aşk Yolunda" ve "Zeynebim" adlı eserlerin de aralarında bulunduğu 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45'lik, 9 kasete imza atan sanatçı ayrıca, 20 fotoromanda yer aldı.

Türkiye'nin Elvis'i olarak da anılan sanatçı, kariyerinde 200'e yakın ödüle değer görüldü, 1800 kadar şarkı yorumladı.

Yaşamı boyunca 33 filmde rol alan sanatçının oynadığı filmlerden bazıları şöyle:

"Neşeli Aşıklar" (1964), "Kızılcıklar Oldu mu?" (1967), "Gençlik Türküsü" (1967), "Sus Sus Kimseler Duymasın" (1968), "Menekşe Gözler" (1968), "Turist Ömer Arabistan'da" (1969), "Kavanoz Dipli Dünya" (1971), "Kader Rüzgarı" (1976), "Kurban Olayım" (1976), "Nerdesin Firuze" (2003), "Hababam Sınıfı Merhaba" (2004) ve "Hırçın Kız Kadife" (2009)

"Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz sesi: Erol Büyükburç" haberi, 11 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz sesi: Erol Büyükburç haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarzı ve yorumuyla Türk popunun unutulmaz sesi: Erol Büyükburç 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:51 B1 sınıfı ehliyet nedir?
  2. 17:50 Tiktok, Instagram'a Rakip Olacak Yeni Uygulaması 'Tiktok Notes' ile Fotoğraf Paylaşımına Giriyor
  3. 17:43 Tunus Kıyılarında 19 Göçmenin Cansız bedenine ulaşıldı
  4. 17:39 İYİ Parti Ankara İl Başkanı Akif Sarper Önder Görevinden İstifa Etti
  5. 17:36 Hızlı ve Lezzetli: 15 Dakikada Kaşık Tatlısı Tarifi!
  6. 17:28 İYİ Parti'de bir istifa daha! Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifasını verdi
  7. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  8. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  9. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  10. 17:06 Hastalıklara Veda! Doğal Antibiyotik Kaynağı: Çaya "2-3 Tane Atmanız Yeterli
  11. 17:05 Memur Maaşlarında Kesinti Sürprizi! SGK Uzmanı Ali Tezel Uyardı
  12. 17:05 İYİ Parti'de istifa dalgası büyüyor: Ankara İl Başkanı Akif Sarp Önder istifa etti!
  13. 17:05 Bitkileri Tehdit Eden Pas Hastalığı: Belirtileri ve Zararları Nelerdir?
  14. 17:05 Altın Ateşi Yeniden Alevlendi! Gram Altın'da Fırsat Penceresi Açıldı!
  15. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  16. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  17. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  18. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  19. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  20. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
Gündem Haberleri