Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği birikim şekli belli oldu!

Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği birikim şekli belli oldu!

Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği b... 2023 yılının dördüncü çeyreğine dair yapılan tasarruf araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, vatandaşların %76,7'si tasarruf sahibi değil. Tasarruf araçları tercihlerinde yastık altı altın ve nakit, %26 ile birinci sırada yer aldı.

ING Türkiye’nin 2023'ün dördüncü çeyrek dilimi için hazırlamış olduğu Tasarruf Eğilimleri Araştırması'na sonuçlandı. Araştırmaya göre tasarruf sahipliği oranı yüzde 23.3 oldu. Tasarruf yapamamanın sebebi ise ‘yeterli gelire sahip olmama' oldu.

Söz konusu oran 2011 yılından bu yana tasarruf sahipliğinde görülen ikinci en yüksek tasarruf sahipliği oranı oldu. Dördüncü çeyrekte çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği yüzde 19 ile aynı düzeyde kalırken, çocuksuz bireylerde tasarruf sahipliği 5 puan artarak yüzde 29’a yükseldi.

DÜZENLİ TASARRUF YAPANLARIN ORANI YÜZDE 69' YÜKSELDİ

Gerçekleştirilen araştırmaya göre, tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı bu çeyrekte de yüzde 69 ile geçen çeyrek ile benzer seviyede gerçekleşti. Erkeklerde düzenli tasarruf yapanların oranı bir önceki çeyreğe kıyasla 3 puan artışla yüzde 74’e yükselirken, kadınlarda bu oran yüzde 61’e gerilediği kaydedildi.

Tasarrufu olanların tasarruf yapma gerekçeleri arasında "geleceğe yatırım" 6 puan artışla son çeyrekte 62’ye yükselerek gene ilk sırada yer alırken, "çocuklarım için" unsuru ise yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldığı öğrenildi. Tasarrufu olmayanlar için yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 38.5’tan yüzde 40.8’e yükseldi.

HİSSE SENETLERİ YÜKSELİŞ GÖSTERMEYE DEVAM ETTİ

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerinde, yastık altı altın ve nakit son çeyrekte yüzde 26 ile birinci sırada yer alırken, sistem içi altın yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. Hisse senetleri 2023’ün ilk çeyreğinden beri yükseliş göstermeye devam etti, üçüncü çeyreğe göre 2 puan ve ilk çeyreğe göre toplamda 9 puanlık bir artışla yüzde 14 ile en çok sahip olunan üçüncü tasarruf aracı oldu.

Erkekler hisse senedini gene kadınlara oranla daha çok tercih etti. Tasarruf araçları tercihi sıralaması kadın ve erkekler arasında hemen hemen aynı kalırken, sahiplik davranışı oransal olarak değişiklik gösterdi. 2023 dördüncü çeyreğinde kadınların erkeklere göre daha çok tercih ettiği tasarruf araçları 5 puan farkla yastık altı altın ve nakit, sistem içi altın ve 6 puan farkla vadesiz hesap oldu.

Erkeklerin kadınlara göre daha çok tercih ettiği tasarruf araçları ise 9 puan farkla hisse senedi ve borsa ve 7 puan farkla döviz vadeli hesap oldu. Bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranı yüzde 8 olarak gerçekleşirken, bu oran TL vadeli hesapta yüzde 6 oldu. Kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise yüzde 6’dan yüzde 4’e geriledi.

 

"Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği birikim şekli belli oldu!" haberi, 22 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği birikim şekli belli oldu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği birikim şekli belli oldu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:54 Dünya otomotiv devi iflasını ilan etti!
  2. 20:51 İsrail Ordusu: "Gazze'ye her zamankinden daha fazla yardım gidiyor"
  3. 20:47 Trabzon'da uçuşlara sis engeli: Bazı seferler iptal edildi
  4. 20:44 Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını artırdı
  5. 20:41 Hakan Fidan, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi
  6. 19:50 MotoGP Jerez'de Bagnaia'nın Zaferi: Marquez Podyuma Geri Döndü!
  7. 19:40 WCK, Gazze'de Yardım Faaliyetlerini Yeniden Başlatıyor
  8. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  9. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  10. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  11. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  12. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  13. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  14. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  15. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  16. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  17. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  18. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  19. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  20. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
Ekonomi Haberleri