TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile İYİ Parti'den sert tepki: "Herkes Türkçe konuşacak"

TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile İYİ Parti'den sert tepki:

TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile... TBMM Genel Kurulu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice konuşması tartışmalara neden oldu. İYİ Partili milletvekilleri, Aslan'ın diline tepki göstererek oturumu terk etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan'ın Süryanice konuşması, "ana dil" tartışmasına neden oldu. İYİ Partili milletvekilleri, Aslan'ın konuşmasına tepki göstererek, oturumu terk etti.

DEM PARTİLİ VEKİLİN KONUŞMASINA İYİ PARTİ SERT TEPKİ GÖSTERDİ

İYİ Parti'den Lütfü Türkkan ve Ayyüce Türkeş, George Aslan'ın Süryanice konuşmasına karşı çıkarak, "Herkes Türkçe konuşacak" ifadelerini kullandı. Türkkan, "Evinde konuşsun, sokak da tamam fakat burası Türkiye Büyük Millet Meclisi" dedi. Tepkiler üzerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, oturumu yöneten Sırrı Süreyya Önder'e "Anayasaya aykırı bir konuşma yapılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bunun amacının da ideolojik olduğu çok ortada. Sayın Başkan sizin tutumunuzla ilgili olarak da burada Kürtçe konuşulmasını ayetle karşılaştırma etmek doğru olmadı" diyerek sert bir tutum sergiledi.

İYİ PARTİ KATİP ÜYENİN PROTESTOSU

İYİ Parti'nin katip üyesi Yasin Öztürk, Başkanlık Divanı'nı terk ederek protesto gösterdi. Bu olayın ardından Genel Kurul'a ara verildi. Öztürk'ün yerine AKP'li katip üye Havva Sibel Söylemez geldi ve görüşmelere devam edildi.

AKP'NİN TUTUMU VE ASLAN'IN SAVUNMASI

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Dilden maksat anlamak ve anlaşılmaktır. Dünyada binlerce dil var. Her dil saygındır. Muhteremdir... Dilimiz Anayasa’ya göre Türkçedir. Burada hep birlikte Türkçe konuşmak durumundayız. Bunun haricinde hangi dilden konuşursanız konuşun herkes bu dilleri bilmek durumunda değil" açıklamasını yaparak, Türkçe dışında konuşmanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

George Aslan ise yaptığı savunmada, "Boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğünü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim. Ayet meselesini ayetle tevsir ettim zaten... Ben Kürt ilinde doğmuş Türt ana babanın çocuğuyum. Siz diyorsunuz ya burada ne diyor bizlere sövüyor mu acaba? İşte Kürdün evladı birinci sınıfa başladığında sizin Sayın George Aslan'ın konuşmasından ne anladıysanız bir ilköğretim çocuğu da okuma evrenine ilk adım attığında sizin anladığınızı anlıyor. Burada küfretme hayasızlığına gerek ki kimse tenezzül etmeye. Bir dili temsil ediyor, bir milleti temsil ediyor, niye küfür etsin. Bir merhaba, Allah’ın selamına da saygı göstereceğiz eğer o saygı gelmiyorsa, ideal olanı bu, saygı göstermek. Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez, eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz.” dedi ve kendi dilini temsil ettiğini vurguladı.

"TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile İYİ Parti'den sert tepki: "Herkes Türkçe konuşacak"" haberi, 18 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile İYİ Parti'den sert tepki: "Herkes Türkçe konuşacak" haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM'de Süryanice konuşan DEM Partili vekile İYİ Parti'den sert tepki: "Herkes Türkçe konuşacak" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Sara Ö Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  2. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  3. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  4. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
  5. 12:07 Meteoroloji'den yurt genelinde alarm! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor
  6. 12:04 Brezilya'da yine 'Eylem Tok' vakası: Katil oğlunu olay yerinden annesi kaçırdı
  7. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  8. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  9. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  10. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
  11. 11:50 ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri: Apartheid yatırımlarına son verin
  12. 11:29 WhatsApp'a Instagram Devrimi: Yeni Özellik Kullanıcıları Heyecanlandırdı!
  13. 11:27 1 Mayıs Çarşamba Günü Okullar Tatil Olacak mı?
  14. 11:27 Dolar Kuru Çöküşte! Ünlü Ekonomist Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!
  15. 11:09 Diyabetliler Dikkat! Baklavaya Şekersiz Eşlikçi Bulundu! Karadeniz'lilerin Sırrı
  16. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  17. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  18. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  19. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  20. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
Politika Haberleri