TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kalacak mı? 19 Eylül'deki Toplantıdan Neler Bekleniyor?

TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kalacak mı? 19 Eylül'deki Toplantıdan Neler Bekleniyor?

TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kala... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 19 Eylül'deki toplantısında politika faizini yüzde 50'de tutması bekleniyor. Anketler, yıl sonuna kadar faiz indiriminin olası tarihlerini ileriye kaydırıyor ve enflasyon tahminleri güncelleniyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadelede sıkı para politikalarını sürdürdüğü bir dönemde, 19 Eylül'deki toplantısında da faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit tutmayı planlıyor. Son dönemde uygulanan sıkılaştırma önlemlerinin ardından, faiz oranında önemli bir değişiklik yapılması beklenmiyor. Bu durum, TCMB'nin enflasyonu kontrol altına alma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Ağustos ayında yapılan anket, yıl içinde beklenen faiz indirim miktarının azaldığını ve ilk faiz indiriminin tahminlerin gerisinde kalacağını ortaya koydu. Reuters’a göre, anket sonuçlarına katılan 16 ekonomistin tamamı, TCMB'nin faiz oranını bu ay değiştirmeyeceğini öngörüyor.

Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından, haziran ayından itibaren cumhurbaşkanı destekli para politikası sıkılaştırmaları sonucunda, TCMB politika faizini son olarak mart ayında 4,150 baz puan artırmıştı. Merkez Bankası, sıkı para politikasını enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesine kadar sürdürme niyetinde olduğunu belirtti. Eğer önümüzdeki hafta faiz oranında bir değişiklik yapılmazsa, faiz oranı altı aydır yüzde 50 seviyesinde kalmış olacak.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) mayıs ayında yıllık yüzde 75,45 ile zirve yaptıktan sonra, politika değişiklikleri ve baz etkisinin yardımıyla ağustos ayında yüzde 51,97 seviyesine geriledi. TCMB yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak belirlerken, piyasa beklentisi bu oranın yüzde 43 civarında kalacağı yönünde. Güncellenen Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri ise yıl sonu enflasyon oranını yüzde 41,5 olarak öngörüyor.

Ankette yer alan ekonomistlerin medyan tahminlerine göre, yıl sonundan önce ilk faiz indiriminin yapılması hala beklentiler arasında. Ancak, faiz indiriminin miktarı azalmış ve zamanlaması ötelendi. Yıl sonu için medyan faiz tahmini yüzde 47 olarak belirlenirken, bazı ekonomistler ilk indirimin ekim, kasım veya aralık ayında yapılacağını öngörüyor. Diğer bazı kurumlar ise ilk indirimin 2025'in ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyor.

Bir önceki PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısında "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin bu ayki metinde yer alıp almayacağı piyasa tarafından yakından izleniyor.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, geçen hafta yaptığı açıklamada, para politikasının olumlu etkiler göstermeye başladığını ve maliye politikasının dezenflasyon sürecindeki önemine vurgu yaptı. Ayrıca, 2024 yılı için daha önce öngörülen bütçe açığı hedefi revize edilerek, yüzde 4,9'a düşürüldü. Bu değişiklik, maliye politikasının dezenflasyon sürecine güçlü bir destek sağlayacağına işaret ediyor.

TCMB’nin faiz kararı, 19 Eylül Perşembe günü saat 14:00'te açıklanacak.

"TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kalacak mı? 19 Eylül'deki Toplantıdan Neler Bekleniyor?" haberi, 13 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 13 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kalacak mı? 19 Eylül'deki Toplantıdan Neler Bekleniyor? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TCMB'nin Faiz Kararı: Yüzde 50'de Sabit Kalacak mı? 19 Eylül'deki Toplantıdan Neler Bekleniyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Anonim

Canan Okur Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:54 Köprüdeki adam resminde bulunan mantık hatasını en zekiler 15 saniyeden önce bulmayı başarıyor!
  2. 03:52 SGK milyonları ilgilendiren uyarıyı yaptı: 'Çift ödeme iadesi' mesajları düzmeceymiş!
  3. 02:23 Maliye peşlerinde: IBAN yolu ile bu ödemeleri yapanlar dikkat, büyük cezası var!
  4. 02:07 Balığın Tazeliğini Tuzsuz Nasıl Korursunuz? Bu Şekilde Saklayın Farkı Göreceksiniz!
  5. 02:01 Emekliler Bayram Edecek: 2030'a Kadar Sürecekti, Hükümet Yeni Formülle Maaş Farklarını Bitiriyor!
  6. 02:01 Yapı Kredi girişimlere 10,2 milyon dolarlık fon veriyor!
  7. 02:01 Süper Lig'den tam 8 kulüp PFDK'ye sevk edildi!
  8. 01:49 Resmi Gazete'de Yayınlandı: HSK Kararıyla Hakim ve Savcı Terfileri Belli Oldu!
  9. 01:41 Cevdet Akay’dan Enerji Bakanı Bayraktar’a Tepki: Faturadaki Vergi Artışını Nasıl Açıklayacaksınız?
  10. 01:40 Büyüklerimizin Bir Bildiği Varmış: 90 Yaşındaki Türk Kadınları Uzun Ömrün Sırrını Verdi!
  11. 01:36 Özgür Özel “CHP iktidara gelince Türkiye Avrupa Birliği’ne girecek”
  12. 01:33 Dilruba Kayserilioğlu AKP'lilere seslendi: Neden üstünüze alındınız geri zekalı olmayanlar alınmadı
  13. 01:19 Kulis: Erdoğan, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'ya "Siz bu işi hiç bilmiyormuşsunuz" demiş!
  14. 01:16 Gizli görev başladı! 11 saniyede kaplanı bulan dahi çıkıyor!
  15. 01:16 Avrupa Parlamentosu'nun yeni üyeleri, AB'nin Gazze politikalarına sert eleştiriler yöneltti
  16. 01:16 Narin'in abisinin baroya vekalet açıklaması: "Adaletin sağlanması tek amacımız"
  17. 01:11 Bakanlık duyurdu; İzmir Körfezi Acil Eylem Planı ay sonunda açıklanacak!
  18. 01:01 Galatasaray maçında hakem karışıklığı!
  19. 00:51 İddia: Yılmaz Özdil "Anayasa referandumu geliyor" dedi, tarih verdi
  20. 00:49 Arda Güler siftahını yaptı! Real Madrid 3 puanla önde başladı
Ekonomi Haberleri