Tefeci sosyal medyaya geldi
Tefeci sosyal medyaya geldi Bankaların kredi musluklarını kesmesi ile beraber kredi dolandırıcılığı zirve yapmış oldu. Sosyal medya üstünden “kredi çıkamayanlara kredi alınır” şeklinde oluşturulan hesaplarla yeni bir sektör oluştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 15’e çıkardı. Merkez Bankası’nın faiz kararı kredilerde de maliyetleri artıracak. Faiz oranları yükselse de krediye erişim neredeyse imkansız hale geldi.
Bireysel krediler dahil tüm kredilerde erişim sorunu sürüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra kredilerin açılacağı yönünde açıklamalar olmasına rağmen kredi muslukları açılmış değil. Bankacılık kaynakları kamu bankalarında ticari kredilerin özel sektöre göre bir nebze daha erişilebilir olduğunu ancak özel bankaların yıllık yüzde 60-70’lere ulaşan faizlere rağmen kredi vermediğini söylüyor. Bireysel kredi başvurularında sorunlar devam ettiği için vatandaş yeni bir dolandırıcılık yönteminin tuzağına düşüyor. “Umut taciri” insanlara kredi alabilecekleri iddiası ile ulaşıyor. Sosyal medya üzerinden “kredi alamayanlara kredi” aldığını iddia eden isimler başvurulan kredinin yüzde 10’una kadar komisyon talep ediyor. Facebook üzerinden iletişim bilgilerine ulaştığımız B.K 1100 puan ve üzeri kredi notu olanlara kredi çıkardığını söyledi. Yaptığımız görüşmede yüzde 10 komisyon talep eden B.K bunun bile düşük bir komisyon olduğunu aktardı.
Tiktok Dolandırıcılığı Operasyonu: 67 Kişi Adliyeye Sevk Edildi
Sistem şöyle işliyor:
İrtibata geçtiğiniz ve kredi alabileceğini iddia eden şahıslar önce kredi puan bilgilerini talep ediyor. Bu bilgileri veren internet siteleri mevcut. Dolandırıcıya bu bilgi atıldıktan sonra “hallederiz abi” bölümü başlıyor. Öncesinde komisyonu kredi hesaba yattıktan sonra alacağını söyleyen “umut taciri” daha sonra kredinin onaylanma aşamasında olduğu ve bir pürüz çıktığını bildiriyor. Krizi çözmek için şubeye gitmesi gerektiğini söyleyen kişiler bir sonraki aşamada konuyu çözmek için para talep ediyor.
“Şubede tanıdık var abi”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yayımladığı veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre 26 Mayıs haftasında tüketici kredilerinde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 77,8 seviyesine geriledi. Bir önceki hafta tüketici kredilerinde büyüme yüzde 100,47'ye varmıştı. Ancak 10 bin TL bile kredi çekmek neredeyse imkansız hale geldi. Sosyal medya üzerinden iletişim bilgilerini aldığımız başka bir kişi ise kredi puanı düşük olsa bile kredi alabildiklerini iddia etti. Sistemin nasıl işlediğini sorduğumuz şahıs, “Şubede tanıdık var abi” dedi. Bu şahısın alacağı komisyon ise yüzde 17.
"Tefeci sosyal medyaya geldi" haberi, 24 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Tefeci sosyal medyaya geldi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tefeci sosyal medyaya geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 17 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.