Teknoloji modaya sıçradı: Kıyafet yıkamaya son!
Teknoloji modaya sıçradı: Kıyafet yıkamaya son! Kıyafetleri çok sık yıkamanın çevreye zarar verdiği tespit edildi. Moda endüstrisi yıkanmayan kıyafetler üretmeye çalışıyor.Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) resmi internet sayfasında yer alan habere göre, sentetik kıyafetlerdeki...
Kıyafetleri çok sık yıkamanın çevreye zarar verdiği tespit edildi. Moda endüstrisi yıkanmayan kıyafetler üretmeye çalışıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) resmi internet sayfasında yer alan habere göre, sentetik kıyafetlerdeki mikro lifler yıkanırken koparak, denizlere ve okyanuslara ulaşıyor. Bu durum ciddi mikro plastik kirliliğine neden oluyor.
Amerikan Temizleme Enstitüsü ve Temiz Su Araştırma Vakfı’nın derlediği veriler denizlerdeki mikro plastik kirliliğinin yüzde 17’sinin çamaşır makinelerinden kaynaklandığını ortaya koyuyor.
Statista’nın verilerine göre ise dünyada mikro plastik kirliliğine en çok neden olan materyallerin başında akrilik ve polyester geliyor. Ayrıca giysileri çok sık yıkamak, renklerinin solmasına, sarkmalarına ve zarar görmelerine neden oluyor. Moda endüstrisi bu sorunlara çare olarak tek kullanımlık kıyafetler tasarladığı gibi daha az yıkanıp çok daha uzun süre dayanacak yeni tür kumaşlar da geliştiriyor.
İngiltere’de deniz ekolojisi üzerinde uzman bir şirket tarafından deniz yosunu ipliğinden dokunmuş ve nane yağı zerk edilmiş tişörtler, klasik pamuklu bir tişörte göre yıkama için 3000 litre daha az suya ihtiyaç duyuyor. ABD merkezli diğer bir firma ise tüm hafta giyilebilecek gömlekler üretiyor. Firma yetkililerine göre özel olarak yünden üretilen kıyafetler, teri çok daha etkin biçimde emiyor ve alternatif materyallerden çok daha dayanıklı. Merinos yünü üzerine odaklanan başka firmalar ise çok seyahat edenler için hafif ve daha az yıkanan giysiler tasarlıyor. Yünlü kumaşlar polyester gibi sentetik muadillerinin aksine nefes alabiliyor ve kokuya karşı doğal olarak dayanıklı. Bu doğal materyal, çok yüksek oranda nem emip, daha sonra buharlaşmasına izin vererek kötü kokuların giysiye hapsolmasına engel oluyor.
İngiltere’deki Plymouth Üniversitesi’nde yapılan deneylere göre, 6 kilogramlık bir çamaşır yıkandığında çamaşır makinesinden 700 binden fazla mikro lif salınıyor. Aralarında büyük beyaz eşya markalarının da bulunduğu şirketler, çevreye verdiği zarar ve enerji tasarrufu açısından çamaşırların düşük derecede yıkanmaları ve kuru temizlemeden uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
"Teknoloji modaya sıçradı: Kıyafet yıkamaya son!" haberi, 18 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Teknoloji modaya sıçradı: Kıyafet yıkamaya son! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Teknoloji modaya sıçradı: Kıyafet yıkamaya son! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.