TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz

TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz

TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza d... "Kanuna aykırı hareket etmenin bedelini hukuk ve tarih önünde ödeyeceksiniz"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜRGEV ve Ensar Vakfı üzerinden ABD'ye para aktarıldığını iddia eden videosunu eş zamanlı yayınlayan Halk TV, Tele 1, KRT TV, ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında ceza verdi. Karara tepki gösteren Türkiye Gazeteci Sendikası Ankara Şubesi, RTÜK binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamada, "Bundan sadece bir ay önce Ana Muhalefet lideri kamuoyuyla bazı belgeleri paylaştı.  Herkesi çok yakından ilgilendiriyordu bu belgeler. Zira o belgeler bu ülkeyi yönetenlerin para transferleriyle başka bir ülkede kurdukları vakfa para aktarıldığını gösteriyordu. Sayın Kılıçdaroğlu’nun sunduğu o belgeler dünyanın her yerinde haberdi, haberciler de görevlerini yerine getirdi ve bu haberi halkla paylaştı. Peki bunun karşılığı ne oldu?  Cezalandırılmak oldu…  Evet, RTÜK, Ana Muhalefet Partisi liderinin söylediklerini haberleştiren Tele1, KRT, Flash TV ve Halk Tv’ye para cezası kesti. Basın tarihine geçecek bir sansüre imza attı…  Peki bu cezaları, neye dayanarak verdi RTÜK?  Anayasa’ya baktık: Böyle bir ceza mekanizması yok. Yasalara baktık, yok.  Uluslararası sözleşmelere baktık, yok. RTÜK’ün iç mevzuatına baktık, yok. Yok da yok…" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

RTÜK Başkanı 6112 Sayılı Yasa’dan bahsediyor. Ne diyor 6112:  “Haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.”

Kılıçdaroğlu’nun tüm konuşması belgelerle geçiyor. O belgeler, o konuşma olmadan önce sosyal medyada dolaşıyor, ne ABD’den ne hükümetten bir yalanlama gelmiyor. Daha da ilginci Kılıçdaroğlu’nun yayınladığı belgeleri ertesi gün muhatapları kabul ediyor.

"Kanuna aykırı hareket etmenin bedelini  hukuk ve tarih önünde ödeyeceksiniz"

Yani birileri aklımızla alay ediyor. Bu iş, yasaları kendinize göre yorumlayıp, kendinize göre ceza uydurmakla olmaz. O nedenle buradan uyarıyoruz, verdiğiniz kararlar yasalara aykırıdır. Bu cezalar ya geri alınacak ya da geri alınacak. Almazsanız kanuna aykırı hareket etmenin bedelini  hukuk ve tarih önünde ödeyeceksiniz.

Evet yasada bunlar yok, lakin ne var? Bakın aynı yasa 6112 aynı madde 8. Madde ne diyor?  B fıkrası: "Yayınlar toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz." Ç fıkrası: "Yayınlar, insan onuruna saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeleri içeremez. " E fıkrası: "Yayınlar siyasi ve felsefi düşünce nedenleriyle ayrımcılık yapamaz, bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ." F fıkrası: "Genel ahlaka aykırı olamaz."

Yasa bu kadar açık olmasına rağmen, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının geçen hafta Meclis kürsüsünden ettiği nefret söylemi, RTÜK tarafından sümen altı edildi.  Nefret söylemi, bir grubun düşüncelerinden ve inançlarından dolayı hakarete uğraması, aşağılanması, hedef haline getirilmesidir .Ve çok tehlikelidir. Onlar, “Biz millet ağzıyla konuştuk” diyebilir, millet söyleyebilir, lakin devletin başı bunu söylerse, bu nefret söylemi, hedef göstermeye girer, saldırılara neden olur.

İşte bu yüzden tehlikelidir. İşte bu yüzden de medya bunun aracısı olamaz, olmamalıdır. Ne oldu? CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, bu sözler söylenir söylenmez Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunarak RTÜK ‘ün de bu sözleri incelemesini istedi. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, bu konuyu Kurul gündemine getirdi. Ne yaptılar? Gözlerini kulaklarını kapadılar, yasalarını uygulamadılar.

"Ana muhalefet partisi konuştu diye olmayan yaptırımları uygulayanlar, iktidar partisi konuştu diye var olan yasayı uygulamadılar"

Ana muhalefet partisi konuştu diye olmayan yaptırımları uygulayanlar, iktidar partisi konuştu diye var olan yasayı uygulamadılar.  Bunun bir nedeni var. Bu tarafgirliğin, bu cezalandırma sisteminin, bu yasa tanımaz, hukuk tanımaz uygulamaların bir nedeni var…  Bakın bugüne kadar  muhalif tv’lere 71 ceza kesilmiş, iktidarı destekleyenlere bir ceza bile yok.  Cezalarla da sınırlı değil yaşananlar. Bakın dün bir adım daha ileri gittiler. Tele1’e daha kesinleşmemiş cezaları da dahil ederek, alacaklarını vergi dairesine aktardılar. Eğer Tele1  1 milyon 800 bin TL’lik borcunu ödeyemeyezse lisansı iptal edilecek.  Peki ne dedi Tele1?

"Evet bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz"

Evet bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz,  cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz,  hukuka aykırı tüm tutum ve hakaretlerinize sessiz kalmayacağız…

İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız,  Bugüne kadar kimsenin propagandasını yapmadık, sadece gazetecilik yaptık,  Bizi bu ablukalarla propaganda yapmaya zorlayamayacaksınız,  Biz gazeteciyiz, işimizi yapacağız  Bundan da bir adım geri gitmeyeceğiz.  Çünkü biliyoruz ki gazetecilik suç değildir!

"TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz" haberi, 08 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TGS’den RTÜK önünde protesto: Cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
  2. 22:53 İsveçlilerin mutluluk sırrı: İşte fikanın anlamı ve tarihi
  3. 22:50 Bunu yaparsanız marul daha uzun süre taze kalacak
  4. 22:41 Dünyanın en zengin yüzde 0,001'i parasını buna yatırıyor!
  5. 22:38 İşte enfeksiyonu yok edip ödemi alan o baharat!
  6. 22:34 Tırnaklarınızdaki beyaz noktaları küçümsemeyin!
  7. 22:06 Fitch Ratings'den Türkiye'ye maliye politikası uyarısı geldi: "Düzenleme şart"
  8. 22:06 Öz Gıda İş Sendikası Patiswiss eylemi için çağrıda bulundu: "Tüm emekçi dostları bekliyoruz"
  9. 22:05 Mahkeme, Savaş Ay'ın bankadaki parasının nasıl paylaşılacağına karar verdi
  10. 22:02 On binlerce öğretmen adayının beklediği haberi aldı! İşte atanacak öğretmen sayısı
  11. 21:18 Beşiktaş Türk teknik direktör getiriyor! Santos'un yarattığı yıkımı o düzeltecek
  12. 21:18 CNN'nin "Borcunuzu şişiriyor musunuz?" sorusuna Şimşek'ten cevap: "Ortada abartılacak bir şey yok"
  13. 21:18 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'den Hamle! Bursaspor Divan Kurulu İle Bir Arada!
  14. 21:18 İYİ Parti'nin kurultay yeri açıklandı!
  15. 19:30 İran'da Mahsa Emini protestoları: Rap şarkıcısı idama çarptırıldı
  16. 19:27 Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e ‘Erdoğan’ tepkisi geldi: "Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir"
  17. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  18. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  19. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  20. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
Medya Haberleri