The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da lüks villalarda yaşıyor

The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da lüks villalarda yaşıyor

The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da... Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı İstanbul'da öldüren suikast timinin üç üyesinin, Riyad'da Devlet Güvenlik Ajansı'na bağlı lüks villalarda yaşayıp çalıştığı iddia edildi.

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın hüküm giyen katillerinden bazılarının, Riyad'da Devlet Güvenlik Ajansı'na bağlı, 'yedi yıldızlı' lüks villalarda özgürce yaşadığı iddia edildi. Haberi duyuran The Guardian gazetesi, ay başında Kaşıkçı cinayetinin zanlılarından biri olduğu şüphesiyle Fransa'da gözaltına alınıp serbest bırakılan Halid Alotaibi'yle ilgili de bir iddia ortaya attı. Buna göre Türkiye, Fransa'da yakalanan kişinin cinayetin gerçek zanlılarından biri olduğuna ama Paris hükümetinin Suudi Arabistan'ın baskısına boyun eğdiğine inanıyor.

The Guardian'da yer alan Duvar Dış Haberler tarafından çevirisi yapılan haberine göre, Suudi Arabistan yönetiminin ağır cezalar verildiğini savunduğu suikast timinin üç üyesi, cezaevi bir yana, Devlet Güvenlik Ajansı'na bağlı villalarda yaşıyor ve çalışıyor. Suudi istihbaratından üst düzey kişilere yakın bir kaynağın iki görgü tanığına dayandırdığı iddiaya göre, bu kişiler aile üyeleri tarafından sık sık ziyaret ediliyor, spor salonundan ve yerleşkedeki çalışma alanlarından faydalanabiliyor. 

ADLİ TIP UZMANI, DUBLÖR VE OPERASYONUN YÖNETİCİSİ
Kaynak, yerleşkede yaşayanlardan birinin, Kaşıkçı'nın bedenini İstanbul'daki konsoloslukta parçalara ayıran adli tıp uzmanı Salah al-Tubaigy olduğunu sürdü. Kaşıkçı'nın konsolosluktan canlı çıktığı algısını yaratmak için İstanbul'a gelen 'dublör' Mustafa al-Madani ve operasyonu yönetmekle suçlanan Mansour Abahussein'in de yerleşkede görüldüğü belirtildi.

Bu isimleri 2019 sonunda ve 2020 ortalarında yerleşkede gördüklerini söyleyen iki kişi, suikast timinin üyelerinin rahat ve normal görevlerini yerine getirir gibi göründüğünü söyledi. Yerleşkeye aralarında yemek hizmeti veren kişilerin, bahçıvanların, teknisyenlerin ve aile üyelerinin sık sık grip çıktığı belirtildi.

'SIK SIK PATRONLARIYLA GÖRÜŞÜYORLAR'
Abahussein ve Madani'nin 'eskiden' devlet güvenlik biriminde istihbarat yetkilisi oldukları bilinirken, bu iki ismin patronu olan Mohammed Al-Howairini'nin de yerleşkede sık sık spor salonunu kullandığı ve onlarla birlikte görüldüğü aktarıldı.

ELEŞTİRİLEN MAHKEMEDE 'AKLANMIŞLARDI'
Üç isim de, Aralık 2019 yılında gizlilik içinde yürütülen ve uluslararası kamuoyunda 'düzmece' olarak nitelenen dava sürecinde Suudi Arabistan mahkemesince aklanmıştı. Ancak bugüne kadar nerede oldukları bilinmiyordu. Aynı mahkemede beş kişi beş yıl hapis cezasına çarptırılırken, cinayetin organizatör olmamalarına rağmen idam cezası verilen diğer beş kişi de tüm cinayet planının arkasındaki isim olarak gösterilen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın girişimiyle Mayıs 2020'de Kaşıkçı'nın çocukları tarafından affedilmişti.

Cinayet planının öne çıkan isimlerinin nerede oldukları, ilk kez The Guardian'ın söz konusu haberiyle ifşa oldu. Bu durum Suudi Arabistan'ın 'katillerin sert cezalar aldığı' yönündeki iddiasıyla keskin bir tezat içeriyor.

'TÜRKİYE FRANSA'YA İNANMIYOR'
The Guardian'ın haberinde, Türkiye'yle ilgili bir iddia ada yer alıyor. Buna göre, ay başında Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda Fransız polisi tarafından Kaşıkçı cinayetinin zanlılarından biri olduğu gerekçesiyle tutuklanıp sonradan serbest bırakılan Halid Alotaibi, Ankara-Paris hattında gerilim yarattı. 

The Guardian, Türk yetkililerin 'Fransa'nın doğru adamı yakaladığına ama onu siyasi gerekçelerle serbest bıraktığına inandığının' düşünüldüğünü yazdı. Gazeteye konuşan bir kaynak, Türk yetkililerin bu endişeyi Fransa'ya bildirdiğini, Fransız polisinin ilk gönderdiği bilgilerin Türkiye tarafından Interpol'e sağlanan verilerle uyuştuğunu söyledi.  

Gazete, CIA raporuna göre cinayetin perde arkasındaki isim olan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın suikasta dair yeni ayrıntıların ortaya çıkmasını istemediğini, Fransa'da yakalanan kişinin Türkiye'ye iade edilip yargılanması halinde de bu planın suya düşeceğini yazdı. Haberde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ay başında Cidde'ye giderek veliaht prensle görüştüğü, Kaşıkçı cinayetinden sonra Suudi Arabistan'ı ziyaret eden ilk Batılı lider olduğu da hatırlattı. 

MACRON LÜBNAN PAZARLIĞI MI YAPTI? 
Macron'un bu ziyarette Suudi prensin Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüşmesi için pazarlık yaptığı, bunun Riyad'ın iflasın eşiğindeki Beyrut'a yardım göndermesinin potansiyel olarak önünü açtığı, Fransa'da yakalanan ismin bırakılması sonrasında da Suudi ve Körfez'den yetkililerin Lübnan'a yönelik açıklamalarının tonunu yumuşattığı belirtildi.

"The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da lüks villalarda yaşıyor" haberi, 31 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 31 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da lüks villalarda yaşıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. The Guardian: Kaşıkçı'nın katilleri Riyad'da lüks villalarda yaşıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
  2. 21:08 İsrail-İran Gerilimi Yükseliyor: Tel Aviv Karşılık Hazırlığında
  3. 21:06 Fatih Terim'e TFF Başkanlığı Teklifi: Türk Futbolunda Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
  4. 21:05 Hazine 46,8 milyar TL borçlandı
  5. 21:02 Dejan Radonjic'dan açıklama; "Oyun planımıza sadık kalarak mücadele edeceğiz"
  6. 21:01 Mehmet Şimşek: "KDV oranlarında artış yapmadık"
  7. 20:59 Evlerde sıkça tercih edilen çay markasının konkordato ilanı geldi: Mahkemeden şaşırtıcı karar!
  8. 20:59 Hazine Bakanı Şimşek'in Politikası: Türkiye İçin Zor Günler mi Başlıyor?
  9. 20:57 Türkiye'nin önde gelen çay markası konkordato ilan etti!
  10. 20:54 CHP'den 4 Milletvekili Belediye Başkanlığına Geçti: TBMM'deki Sandalye Dağılımı Değişti
  11. 20:53 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük karşılaşmasının VAR kayıtları yayınlandı
  12. 20:48 Tyler Dorsey Fenerbahçe'den Ayrılıyor mu?
  13. 20:45 Altın sahiplerine kötü haber: "O tarihte ciddi bir düşüş yaşanacak"
  14. 20:44 Yellen: İran'a Yaptırımlar Devam Edecek, Orta Doğu Gerilimi ve Çin Ticareti Gündemde
  15. 20:37 Gazze'de Kadınlar ve Çocuklar İçin Derinleşen İnsani Kriz: BM Raporu Açıkladı
  16. 20:31 İbrahim ve Esra’nın CİMER Başvurusuyla Mutlu Son
  17. 20:24 Bahçeli yerel seçimi değerlendirdi: Parti olarak milletimizin mesajını aldık
  18. 20:16 CHP'li Zeybek, Tutuklu Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ü Ziyaret Etti:Adil Mahkeme Süreci Talep Etti
  19. 20:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail eleştirilerine tepki geldi
  20. 20:12 Şampiyonlar Ligi'nde Heyecan Dorukta: Çeyrek Final Maçları Başlıyor!
Dünya Haberleri