TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönderiyoruz!

TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönderiyoruz!

TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucube... "İşçilerin yaşaması için gereken paranın 103 katını faize ödedik"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil katıldığı televizyon programında 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden kazasıyla ilgili hükümetin izlediği politikaları eleştirerek, “TTK’daki tüm madencilerin ölmemesini sağlamak için harcayacağımız para sadece 2 milyar TL. Bütçe açığı 660 milyar TL. Son 9 ayda ödediğimiz faiz 207 milyar TL” dedi.

TİP Sözcüsü Kadıgil, TELE1 televizyonunda Gökmen Karadağ’ın modere ettiği “Açıkça” isimli programda, yaşanan maden kazasının tek sorumlusunun AKP’nin izlediği politikalar ve tercihler olduğunun altını çizdi.  Kadıgil, gereken önlemlerin alınması durumda iş kazalarının yaşanmayacağını  vurgulayarak “Bir işçinin tepeden tırnağa teknolojik olarak donatılması, bütün güvenlik önlemlerine sahip olması  ve dolayısıyla ölmemesinin sağlanması için gereken para batırdıkları ekonomi verileriyle 15 bin dolar  yani 278 bin TL. Bütün TTKda çalışan personel sayısı 7 bin. Yani 7 bin kişinin hayatının devlete maliyeti 2 milyar TL.  Hadi Sayıştay’ın uyarılarını dikkate aldılar diyelim az işçi değil çalıştırmaları gereken kadar işçi çalıştırdılar. Hadi   fazlasını çalıştırdılar TTK’da 70 bin işçi çalıştırdılar diyelim. Maliyeti 20 milyar TL.70 bin işçi ölmesin diye ödeyeceğimiz para sadece 70 bin TL.  Peki biz paraları nereye ödüyoruz bir bakalım.  Atanmış memur Fuat Oktay daha yeni açıkladı.  Bütçe açığı 660 milyar TL. Son 9 ayda ödediğimiz faiz 207 milyar TL. Doları olan zenginlere kur korumalı ucube ile ödediğimiz para sadece 7 ayda 85 milyar TL.  Müteahhitlere döviz garantili sistemle ödediğimiz kuş uçmaz kervan geçmez havalimanları için ödediğimiz 19 Milyar TL. Sadece bir müteahhit daha az yese, madenciler ölmeyecek. Durum bu kadar açık ve net” ifadelerini kullandı.

Kadıgil 20 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında devleti bir şirket gibi yönetmek anlayışının geldiği noktayı “Bir yüzükle gelip karun kadar zengin olan Şahsın, kendisi, çocukları, müteahhitleri, patronları, yanaşmaları, bir eli yağda bir eli balda ejder meyveli smoothielerle beslenirken, insanlarımız bunları finanse edebilmek için ölüyor” dedi.

“Bu insanlar şehit değil maktul”

Madencilerin şehit sayılması tartışmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kadıgil, “Bu insanlara şehit değil maktül! Madencilerin şehit sayılabilmesi için yaptığınız düzenleme sadece 2003- 2014 yıllarını kapsıyor. Bütün itirazlara rağmen süre sınırını kaldırmadınız. Şimdi yine aynı vaatler daha önce ölen madencilere hangi hakları verdiniz?  Yakınlarına ne sağladınız?” diye sordu. 

“AKP’nin gizli ajandası tüm madenleri özelleştirmek”

TİP Sözcüsü Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin gizli ajandasının bütün maden işletmelerini özelleştirmek olduğuna vurgu yaparak  “ Kozlu’da 8 işçinin failinin terfi almasının başka bir anlamı olamaz. Şimdi devlet maden işletmez diyecekler. Tıpkı devlet şeker, kağıt üretmez deyip şeker ithal edecek duruma bizi getirdikleri gibi, madenleri de patronlarara peşkeş çekecekler” dedi.

"TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönder." haberi, 18 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönder.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TİP sözcüsü Sera Kadıgil: Kur korumalı ucubeyle zenginlere 85 milyar ödeyip, işçileri ölüme gönder.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Gündem Haberleri