TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen Şirkete Gidiyor!

TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen Şirkete Gidiyor!

TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen... Ucuz konut projeleriyle dar gelirli vatandaşlara destek olması hedeflenen TOKİ ihaleleri, AKP Kocaeli il yöneticileri Macit Haldız ve Veli Haldız’a ait şirkete verildi. 3.5 milyar TL’lik kamu ihalesi kazanan Haldız İnşaat’ın son üç yıldır vergi ödememesi ise tartışma yarattı.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen dar gelirli vatandaşlara ucuz konut projeleri, kamu kaynaklarının etkili kullanımı ve vatandaşların barınma ihtiyacını karşılama amacıyla dikkat çekiyor. Ancak, son yıllarda bu ihalelerin büyük çoğunluğunun aynı şirkete gitmesi kamuoyunda tartışmalara neden oldu. AKP Kocaeli il yöneticileri Macit Haldız ve oğlu Veli Haldız’ın sahibi olduğu Haldız İnşaat, Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yapılacak 56 dükkan ve 193 konutluk projeyi 1.3 milyar TL bedelle aldı.

KAMU KAYNAKLARI VE HESAP VERİLEBİLİRLİK

Haldız İnşaat, sadece Trabzon’daki projeyle sınırlı kalmayarak, TOKİ’nin Kocaeli ve Körfez ilçelerinde yer alan projelerinin yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sağlıkkent Konutları projesini de üstlendi. Şirketin bugüne kadar kamu tarafından verilen toplamda 3.5 milyar TL değerindeki ihaleyi kazanmış olması dikkat çekiyor. Ancak, Gelir İdaresi kayıtlarına göre, Haldız İnşaat son üç yıldır kâr etmediğini belirterek vergi ödemesi yapmadı.

VERGİ ÖDEMELERİNDE ÇELİŞKİLER

Haldız İnşaat’ın, kamu ihalelerinden elde ettiği milyarları bulan kazanca rağmen, son üç yıldır vergi beyanlarında kâr elde etmediğini belirtmesi, vergi ödemelerinden kaçınmasıyla eleştirilerin hedefi oldu. Uzmanlar, bu durumun kamunun hesap verebilirliği ve şirketlerin kamu kaynaklarından elde ettikleri kazançları topluma geri dönüştürmesi açısından ciddi bir sorun olduğunu dile getiriyor.

GEÇMİŞ İHALELER VE YENİ PROJELER

Son olarak Haldız İnşaat, Trabzon Ortahisar’daki yeni proje için 16 Ekim 2024’te 1 milyar 361 milyon TL’lik sözleşme imzaladı. 500 gün içinde tamamlanması planlanan proje, dar gelirli vatandaşlar için ucuz konut sağlamayı amaçlıyor. Geçmişte de birçok kamu ihalesini üstlenen şirketin, önceki projelerde de Kocaeli’deki 564 konut ve 16 dükkan ihalesini 1 milyar 394 milyon TL bedelle aldığı biliniyor.

ŞEFFAFLIK VE KAMU YARARI

Kamu kaynaklarının kullanımı ve hesap verebilirlik, özellikle dar gelirli vatandaşlara hitap eden projeler söz konusu olduğunda, önem arz ediyor. Büyük çaplı ihalelerde adını duyuran Haldız İnşaat’ın son üç yıldır vergi ödememesi, bu tür projelerde kamu yararı ilkesinin korunup korunmadığı sorularını gündeme taşıyor. Haldız İnşaat, kamu projeleri ile adından söz ettirirken, şirketin kâr beyan etmemesi ve dolayısıyla vergi ödememesi, vergi sisteminin sürdürülebilirliği açısından kritik bir konu olarak değerlendiriliyor.

"TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen Şirkete Gidiyor!" haberi, 25 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen Şirkete Gidiyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TOKİ’nin Milyarlık İhaleleri, Vergi Ödemeyen Şirkete Gidiyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:16 Trump 2.0, Oylama Öncesi Washington'da Toplanan Dünya Ekonomi Şeflerini Rahatsız Ediyor
  2. 11:09 Tesla Hisselerinde Tarihi Yükseliş: Elon Musk'ın Serveti 33,5 Milyar Dolar Arttı!
  3. 11:08 Seçim Günü Yaklaşırken Demokratlar, Kürtaj Konusunun Gücünü Test Ediyor
  4. 10:58 Merkez Bankası Ekim Ayı Reel Kesim Güven Endeksini Açıkladı
  5. 10:54 Roblox’un Türk Geliştiricilere Yatırımı: Geçen Yıl 172 Milyon Lira!
  6. 10:54 Yenidoğan Çetesi"nin Korkunç İddiaları: Bebekler Ölürken Haksız Kazanç!
  7. 10:49 Süper Kardeşler" Ailesi'ne Bir Atama Daha: Ayşe Hilal Sayan Bahreyn Büyükelçisi!
  8. 10:45 TCMB'den Korku Değil Umut! Kesim Güven Endeksi 102,2'ye Yükseldi!
  9. 10:39 Bağcılar Hastanesi'nde Yaşanan Bebek Ölümü İddiaları Şok Etti!
  10. 10:37 İlaç Sektöründe Zam Alarmı
  11. 10:35 Petrol Piyasalarında Son Durum: Brent Varil Fiyatı 74,33 Dolar!
  12. 10:31 Ocak ayı zamlı tutarlar açıklandı!
  13. 10:29 Giriş Ücreti Tartışmaları: Notre Dame Katedrali'nde Neler Oluyor?
  14. 10:25 Rekabet Kurumu Tofaş’a izin vermedi!: Otomotiv devine büyük şok!
  15. 10:20 Voleybolda bu hafta!: Sultanlar Ligi ve Efeler Ligi'nde hangi maçlar olacak?
  16. 10:11 TUSAŞ'a terör saldırısında yeni gelişme!
  17. 10:09 Borsa güne düşüşle başlıyor!
  18. 10:06 İşte ayak kokusunu bitirecek en doğal yöntem!
  19. 10:05 Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler Birleşiyor: Milliyetçi Çatı İttifakı!
  20. 09:54 Düşük Karbonhidratlı Diyetler: Sağlık mı, Tehlike mi?
Gündem Haberleri