TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu
TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu Ulusal Franchise Derneği Başkanı Mustafa Aydın, TÜİK’in dikkate alınmadığını belirterek AVM’lerde yüzde 98’lere varan oranlarda kira artışlarının gerçekleştiğini açıkladı. Aydın, fahiş kira zamlarının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.
İktidarın ekonomi politikaları sebebiyle Türkiye derin bir ekonomik krize sürüklendi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin güvenirliği her geçen gün daha da sarsılıyor. AVM’lerin de TÜİK’in enflasyon verilerini kabul etmeyerek yüksek oranlarda zam yaptığı öğrenildi.
Ulusal Franchise Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Pandemi ve beraberinde yaşanan küresel ekonomik kriz sebebiyle AVM kiracıları oldukça mağdur edilmiştir. Markalarımızı bu durumdan kurtarmalıyız. Mağaza sahiplerinin yaptıkları kira artışları yasal sınırın oldukça üzerinde, bu durum kabul edilemez” diye konuştu.
YÜZDE 98,2’YE VARAN ORANLARA ULAŞTI
AVM’lerdeki kira artış oranlarının yüzde 98’lere vardığına dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, “AVM’lerdeki kira zamları yüzde 98,2 ’ye varan oranlara ulaştı. Bu durum, TÜİK’in belirlediği yüzde 34,5’in çok üzerinde. Görüldüğü gibi TÜİK verileri dikkate alınmıyor. Sadece TÜİK değil Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi de yıllık kiranın TÜFE’ye göre yapılmasını öngörmektedir” ifadelerini kullandı.
AVM’LER VE MAĞAZALAR KAPANMA TEHLİKESİNDE
AVM’lerde yaşanan sorunların pandemi sürecinde başlamadığını, aksine, sorunların başlıca nedeninin fahiş kiralar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın, “Bu fahiş kiralar artık sürdürülemez bir noktaya gelmişti, oluşan basınç da pandemi nedeniyle patladı, yaşanan enflasyon sebebiyle ise katlanarak içinden çıkılmaz bir hale geldi. Markaların cirolarına oranla maliyetleri, masrafları, aşağı yukarı her yerde aynı seviyededir lakin dükkan ve mağaza kiraları, AVM’lerde, cadde mağazalarına göre çok daha yüksek seviyelerde. Geçmişte AVM sayısı nispeten azdı, ziyaretçi çoktu. Bu sayede markalar iyi satış yapıyorlar ve bu fahiş kiraları makul görüyorlardı. Ancak AVM sayısı 400’ü geçince alternatifler çoğaldı, mağazaya giren müşteri sayısı azaldı. Bu da doğal olarak satışları düşürdü. Ayrıca, bu durum sadece AVM’lerdeki kiracıları zora sokmaz. Birçok mağaza hatta birçok AVM, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir. Ekonomimize büyük zarar verir” dedi.
ARINÇ'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: Benim enflasyonum TÜİK’e uymuyor
“FAHİŞ KİRA İSTEYEN AVM’LER ZİYARETÇİ ÇEKME GÖREVİ ÜSTLENMELİ”
Zamların perakende sektörü için büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Fahiş kira isteyen AVM’ler ziyaretçi çekme görevini üstlenmeli, kira miktarları, ziyaretçi sayısı ve satış miktarlarıyla orantılı olacak şekilde düzenlenmelidir. AVM’lerin yönetim ve pazarlama çalışmaları şeffaf bir şekilde yürütülerek kiracıların da bu konuda söz sahibi olması sağlanmalıdır. Tüm markalarımızı ilgilendiren bu sorun, ancak sektörel dayanışma içinde çözüme kavuşturulabilir” diye konuştu.
"TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu" haberi, 23 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.