TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu

TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu

TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu Ulusal Franchise Derneği Başkanı Mustafa Aydın, TÜİK’in dikkate alınmadığını belirterek AVM’lerde yüzde 98’lere varan oranlarda kira artışlarının gerçekleştiğini açıkladı. Aydın, fahiş kira zamlarının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti.

İktidarın ekonomi politikaları sebebiyle Türkiye derin bir ekonomik krize sürüklendi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin güvenirliği her geçen gün daha da sarsılıyor. AVM’lerin de TÜİK’in enflasyon verilerini kabul etmeyerek yüksek oranlarda zam yaptığı öğrenildi.

Ulusal Franchise Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın,  “Pandemi ve beraberinde yaşanan küresel ekonomik kriz sebebiyle AVM kiracıları oldukça mağdur edilmiştir. Markalarımızı bu durumdan kurtarmalıyız. Mağaza sahiplerinin yaptıkları kira artışları yasal sınırın oldukça üzerinde, bu durum kabul edilemez” diye konuştu.

YÜZDE 98,2’YE VARAN ORANLARA ULAŞTI

AVM’lerdeki kira artış oranlarının yüzde 98’lere vardığına dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, “AVM’lerdeki kira zamları yüzde 98,2 ’ye varan oranlara ulaştı. Bu durum, TÜİK’in belirlediği yüzde 34,5’in çok üzerinde. Görüldüğü gibi TÜİK verileri dikkate alınmıyor. Sadece TÜİK değil Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi de yıllık kiranın TÜFE’ye göre yapılmasını öngörmektedir” ifadelerini kullandı.

AVM’LER VE MAĞAZALAR KAPANMA TEHLİKESİNDE

AVM’lerde yaşanan sorunların pandemi sürecinde başlamadığını, aksine, sorunların başlıca nedeninin fahiş kiralar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın, “Bu fahiş kiralar artık sürdürülemez bir noktaya gelmişti, oluşan basınç da pandemi nedeniyle patladı, yaşanan enflasyon sebebiyle ise katlanarak içinden çıkılmaz bir hale geldi. Markaların cirolarına oranla maliyetleri, masrafları, aşağı yukarı her yerde aynı seviyededir lakin dükkan ve mağaza kiraları, AVM’lerde, cadde mağazalarına göre çok daha yüksek seviyelerde. Geçmişte AVM sayısı nispeten azdı, ziyaretçi çoktu. Bu sayede markalar iyi satış yapıyorlar ve bu fahiş kiraları makul görüyorlardı. Ancak AVM sayısı 400’ü geçince alternatifler çoğaldı, mağazaya giren müşteri sayısı azaldı. Bu da doğal olarak satışları düşürdü. Ayrıca, bu durum sadece AVM’lerdeki kiracıları zora sokmaz. Birçok mağaza hatta birçok AVM, kapanma tehlikesiyle karşı karşıya gelebilir. Ekonomimize büyük zarar verir” dedi.

“FAHİŞ KİRA İSTEYEN AVM’LER ZİYARETÇİ ÇEKME GÖREVİ ÜSTLENMELİ”

Zamların perakende sektörü için büyük bir sorun teşkil ettiğini belirten Doç. Dr. Aydın, “Fahiş kira isteyen AVM’ler ziyaretçi çekme görevini üstlenmeli, kira miktarları, ziyaretçi sayısı ve satış miktarlarıyla orantılı olacak şekilde düzenlenmelidir. AVM’lerin yönetim ve pazarlama çalışmaları şeffaf bir şekilde yürütülerek kiracıların da bu konuda söz sahibi olması sağlanmalıdır. Tüm markalarımızı ilgilendiren bu sorun, ancak sektörel dayanışma içinde çözüme kavuşturulabilir” diye konuştu.

 

"TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu" haberi, 23 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TÜİK dikkate alınmadı AVM kiraları uçtu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Türkiye Haberleri