Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları paraları IŞİD'e aktardılar

Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları paraları IŞİD'e aktardılar

Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları para... 19'u Suriye uyruklu 20 kişinin Türkiye’de oturum aldıktan sonra İstanbul, Kayseri ve Hatay’da birden fazla paravan şirket kurup bu şirketler üzerinden aklanan kara paraları terör örgütü IŞİD'e döviz cinsinde aktardıkları belirlendi.

Suudi Arabistan, Katar, Mısır’a para transferi yaparak IŞİD'e maddi destek sağladıkları belirlenen 20 kişinin banka hesapları donduruldu. 55 milyon lira paraya da el konuldu.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, Türkiye'de sığınmacı olarak oturma izni aldıktan sonra İstanbul, Kayseri ve Hatay'da kurdukları paravan şirketler üzerinden kara para aklayarak Suudi Arabistan, Katar, Mısır gibi ülkelere para transferi yaparak terör örgütü IŞİD'e maddi destek sağladıkları belirlenen 20 kişi uzun süre istihbarat birimleri tarafından teknik ve fiziki takibe alındı.

Zanlıların döviz cinsinde yüklü miktarda Türkiye üzerinden farklı ülkelere para transferleri yaptıkları belirlenince operasyon için düğmeye basıldı. Paravan şirketler üzerinden kara para aklayan bu kişilerin banka hesap hareketleri donduruldu. 55 milyon lira paraya da el konuldu.

İstanbul’dan Mısır, Katar Ve Arabistan’a para transferi

İstanbul'dan Hatay'a kadar farklı illerde ikamet eden 20 kişi, doğrudan IŞİD'in Türkiye Emirine bağlı terör örgütünün kara para aklama trafiğini kontrol ettikleri belirlendi. Mali Suçları Araştırma Kurulunun (MASAK) raporuna göre, zanlıların Türkiye üzerinden akladıkları kara paraları havale transferi yaparak bazı Arap ülkelerindeki banka hesaplarına aktardıkları tespit edildi.

Merkez adresi İstanbul gösterilen El Haram Hawala Gıda Tekstil Otomotiv Sanayi Ticaret Limitet Şirketi'nin legal faaliyet görünümüyle 2011 yılından bu yana IŞİD'e dolaylı yoldan para aktarımı yaptığı, Suriyeli Ekrem Asmari'nin bu şirketin kâğıt üzerindeki sahibi olduğu ve belirli komisyon karşılığında Mısır'daki bazı hesaplara aktardığı belirlendi.

Suudi Arabistan’daki İslami Şam Derneği’nin kilit rolü

Ekrem Asmari ile Kayseri'de ticaretle uğraşan Qayis Merzaqi'nin de yüklü miktarda ABD Dolarını  Yaman El Hassan'ın hesabına aktardığı, Hassan'ın da bu paraları farklı tarihlerde nakit çektiği, ya da dikkat çekmemek için Arap ülkelerinde yaşayan birden fazla kişi veya kuruluşun hesaplarına aktardığı ortaya çıkarıldı.

Suudi Arabistan'da faaliyet yürüten İslami Şam Derneği çalışanı Ammar Abdoul Cawad'ın 30 farklı işlemle Türkiye'ye 10 milyon TL karşılığı döviz cinsinde para transferi yaptığı, bu paranın da Yaman El Hassan tarafından nakit çekildiği belirlendi. Kuveytli petrol zengini Hajjej El Ajmi'nin de IŞİD'e mali destek sağlamak için topladığı fonları Suudi Arabistan'daki İslami Şam Derneğine aktardığı için ABD'de hakkında dava açıldığı, Kuveytli bu işadamının topladığı paraların İslami Şam Derneğinin Türkiye'deki hesabına yatırılması talimatı verdiği öğrenildi.

Dikkat çekince başka şirket kurdular

Katar'ın başkenti Doha’da yaşayan Mouhammad Al Mezael'in, Katar'daki Gulf Exchange Company adlı finansal hizmet sağlayıcı şirketi üzerinden Türkiye'ye yüklü miktarda ABD doları aktardığı, bu transferin IŞİD'in Suriye'deki para trafiğini kontrol eden mali ve lojistik işler sorumlusu Samir İdris'in talimatıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

Al Haram Hawala Gıda Tekstil Otomotiv Sanayi Ticaret Limitet Şirketi'nin yoğunluk kazanan yüklü para transferleri dikkat çekici noktaya varınca İstanbul merkezli faaliyetlerine son verip bu kez Arasta İthalat İhracat Dış Ticaret Limitet Şirketini kurup bu isim altında para transferlerini yaptıkları belirtildi.

Birbirlerini tanımayan zanlıların kurdukları Hawala adlı sistemle Türkiye'deki bankalar aracılığıyla hesaplar arası transferler yaparak IŞİD'e sağlanan kara parayı Suriye'ye aktardıkları, bir kısım paraların da fiziki olarak elden ele Hatay'daki gizli örgüt kuryelerince fiziki olarak Suriye'ye aktarımının yapıldığı tespit edildi.

Yakalanan tümü Suriyeli zanlıların aralarında gerçekleştirdikleri yüklü miktarda para transferlerini ticari şirket kurmuş olmalarına rağmen ticari bir ilişki ile izah edemedikleri gibi aralarında hiçbir ticari faaliyet ilişkisi de bulunmadığı ve birbirlerini tanımadıkları belirlendi. Haklarında Hatay Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan 20 sanığın terör örgütü IŞİD'in hiyerarşisi içinde yer alıp emir, komuta zinciriyle yasadışı yollardan finans sağlama suçunu işlediklerine dikkat çekildi.

 

"Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları paraları IŞİD'e aktardılar" haberi, 27 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları paraları IŞİD'e aktardılar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye’de şirket kurdular: Akladıkları paraları IŞİD'e aktardılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Türkiye Haberleri