Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje

Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje

Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altın... Yunanistan ve Bulgaristan, Türkiye'yi boğazlar üzerinden by-pass edecek bir proje için masaya oturdu. İki ülkenin planladığı proje, Türkiye'nin boğazlar üzerindeki hakimiyetini tehdit ediyor.

Yunanistan ve Bulgaristan daha önce rafa kaldırılan Boğazlara alternatif doğalgaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun haberine göre; Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi'ndeki Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya'ya kadar uzatılabileceğini söyledi.

Batı’nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması Avrupa enerji piyasalarında da hareketliliğe yol açarken, Yunanistan’dan Türkiye’ye karşı yeni bir hamle geldi. Avrupa Birliği'nin (AB) dün itibarıyla uygulamaya konan Rus petrolüne tavan fiyat sınırlaması ve Boğazlarda transit geçiş ücretlerinin artması, Türkiye’yle bir süredir gerilim yaşayan Yunanistan'ı harekete geçirdi.

BORU HATTI ROMANYA'YA KADAR UZATILABİLİR

Yunanistan ve Bulgaristan daha önce rafa kaldırılan Boğazlara alternatif doğalgaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu. Görüşmelerle ilgili Al Jazeera'ye konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi'ndeki Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya'ya kadar uzatılabileceğini söyledi.

Rus petrolüne yönelik yaptırımlardan iki yıl muaf olduklarını, ama sonrasında Boğazlardan geçiş tutarının artması sebebiyle sorunlarla karşılaşacaklarını belirten Bulgar bakan, bu nedenle Burgas-Dedeağaç boru hattı planıyla ilgili görüşmelere yeniden başladıklarını söyledi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas da plana destek verdiklerini açıkladı.

PROJE ABD’NİN İTİRAZLARIYLA RAFA KALKMIŞTI

İngiliz Financial Times gazetesi, Batı'nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması sebebiyle son günlerde Karadeniz'den gelen Rus petrol tankerlerinin Boğazlarda yığıldığını, Ankara'nın tüm gemilerden yeni "sigorta garantisi" istediğini aktarmıştı. AB'nin hayata geçirdiği yeni yaptırımın gemi kanalıyla petrol sevkiyatında daha büyük büyük aksamalara yol açması bekleniyor.

Dedeağaç boru hattı planı ilk olarak 1993'te gündeme gelmiş, iki ülke 2007'de Rusya'yla anlaşma imzalamıştı. Ancak plan, Bulgaristan'ın çevreyle ilgili endişeleri ve ABD'nin Rus enerjisine bağımlılıkla ilgili itirazları sonucu 2010'da rafa kaldırılmıştı.

"TÜRK-YUNAN REKABETİ UKRAYNA SAVAŞIYLA ARTTI"

Al Jazeera'ye konuşan Yunan petrol sektörü uzmanı Mike Myrianthis, Boğazlardan geçişlerde ciddi gecikmeler olduğunu ve boru hattı planının iyi bir çözüm olduğunu ifade etti. Haberde, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerine yönelik ücreti beş kat arttırdığı da açıklandı. Al Jazeera, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye ve Yunanistan arasındaki jeopolitik rekabeti artırdığı yorumunu da yaptı.

Daha önce de ABD'nin Yunanistan'daki Dedeağaç Limanı'nı Boğazlara alternatif olarak görmüş olduğu, bölgedeki NATO ülkelerine askeri sevkiyat için limanı aktif olarak kullanmaya başladığı haberleri basına yansımıştı.

 

"Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje" haberi, 18 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  2. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  3. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  4. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  5. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  6. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  7. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  8. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  9. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  10. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  11. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  12. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  13. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  14. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  15. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  16. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  17. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  18. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  19. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  20. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
Türkiye Haberleri