Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebilecek önemli gelişme! Dolar altüst olabilir

Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebilecek önemli gelişme! Dolar altüst olabilir

Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebile... İktidarın ani kur artışlarını baskılamak için Aralık 2021'de yürürlüğe koyduğu Kur Korumalı Mevduat (KKM) içinden çıkılamaz bir mesele haline geldi. Hazine'ye ağır yük getiren uygulamaya aniden son verilmesi ise KKM hesaplarındaki paranın dolara dönmesiyle bambaşka riskler ortaya çıkardı.

 

AKP'nin uzun yıllardır bağımsız olması gereken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'na (TCMB) müdahaleleri ve ısrarlı faiz indirim kararları nedeniyle, Türkiye'de dolar kuru rekor üstüne rekora koştu. 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen KKM sistemi, dolar kurunda ani bir düşüşe neden oldu ve bir gecede 8 liranın üzerinde gerileme yaşandı. Ancak, geçen iki yılda dolar kuru, KKM uygulamasına rağmen yüzde 100'den fazla değer kazanarak yeni yıla 30 liranın üzerinde bir başlangıç yaptı.

2024 yılının sonuna kadar uzatılan KKM uygulamasında, bankaların uygulayacağı asgari faiz oranı Eylül ayında kaldırılmış olsa da, yeni yılla birlikte bankalar, TCMB tarafından belirlenecek politika faizinin yüzde 85'i tutarında minimum faiz ödemeye zorunlu bırakıldı.

dolar.png

KKM'de bulunan, güncel değeri 2 trilyon 458 milyar 545 milyon TL olan para, dolar kuru üzerinde baskı oluşturmasına rağmen, sistemdeki katılımcılara ödenen kur farkları Hazine tarafından karşılanıyor; yani vatandaşın ödediği paralardan finanse ediliyor.

'TÜRKİYE TARİHİNDE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KUR RİSKİNE NEDEN OLUR'

Kur Korumalı Mevduat hakkındaki değerlendirmeleriyle bilinen Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, önceki süreçte, "Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak,'' sözleriyle KKM'nin neden olduğu çıkmazı gözler önüne koymuştu.

Aktaş, en son yazısında, dövizden dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat'ın aniden sona erdirilmesi durumunda, uygulamadaki paranın büyük bir kısmının döviz tevdiat hesaplarına yönelebileceğini ifade ederek, bu durumun Türkiye tarihinde benzeri görülmemiş bir kur riski oluşturabileceğine dikkat çekti.

KKM'DE YENİ YASAKLAR YOLDA

KKM'de bir süredir yaşanan erimenin önemli olduğunu belirten uzman isim, buna rağmen eriyen paranın tamamına yakınının TL dönüşümlü KKM'lerde yaşandığını, mevcut KKM stoğunun ise büyük bölümünün dövizden dönüşümlü hesaplarda bulunduğunu aktardı.

dolar-002.png

Aktaş, ilerleyen günlerde Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü KKM hesapları için de yeni kısıtlamalar getirebileceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Döviz dönüşümlü KKM’yi aşağı çekmek için yeni adımlar atılması hiç şaşırtıcı olmaz. Her ne kadar kısa bir süre önce bu hesapların mecburi karşılık oranı aşağı çekilmişse ve bu yolla bankalara bu hesaplar için bir avantaj sağlanmışsa da orta vadede KKM’den kurtulmak istenecektir. Zaman içinde belki halen yüzde 85 olarak uygulanmakta olan politika faizinden düşük olmama koşulu, daha da aşağı çekilebilir. Ama döviz dönüşümlü hesaplar ekonomi yönetiminin yumuşak karnıdır, bu hesapların birden çözülmesi durumunda gidilecek adres mevduat değil özellikle döviz olacaktır. Dolayısıyla bu konudaki adımlar çok davranışlarında ölçülü atılacaktır."

 

"Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebilecek önemli gelişme! Dolar altüst olabilir" haberi, 02 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebilecek önemli gelişme! Dolar altüst olabilir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin ekonomik geleceğini etkileyebilecek önemli gelişme! Dolar altüst olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Mehmet Şimşek: "S&P'nin kararı programımızın olumlu neticelerini yansıtıyor"
  2. 14:51 Emirhan Topçu'nun Parıltısı: Avrupa'nın Büyük Takımlarının Radarında!
  3. 14:48 İstanbul'da Ekmek Üreticilerinden Maliyet Artışı Uyarısı
  4. 14:45 Sevilen dizi Üç Kız Kardeş bu akşam ekranlara veda ediyor
  5. 14:43 Fenerbahçe'nin Genç Yeteneği Jayden Oosterwolde, Erken Dönüş İçin Hazırlanıyor
  6. 14:40 Rusya, Şeker İhracatını Geçici Olarak Yasakladı:Gıda Piyasasındaki Dengenin Korunması Hedefleniyor
  7. 14:34 Azerbaycan'ın Doğu-Batı Ulaşımındaki Atılımı: BTK Demiryolu Genişliyor
  8. 14:33 Altın Fiyatlarındaki Düşüş Yatırımcılar İçin Alım Fırsatı Sunuyor
  9. 14:30 ABD'deki Petrol Sondaj Kulesi Sayısı Düşmeye Devam Ediyor
  10. 14:23 Kolombiya, İsrail ile Diplomatik İlişkileri Kesiyor: Gazze Saldırılarına Tepki
  11. 14:18 Galatasaray, Süper Lig Zirvesindeki Rekor Peşinde: EMS Yapı Sivasspor Maçı Öncesi Son Durum
  12. 14:14 Hamas, İsrail'in Teklifine Yazılı Yanıt Verecek: Müzakereler Kahire'de Devam Ediyor
  13. 14:10 UEFA, EURO 2024 İçin Kadro Kurallarında Devrim Yaptı: Oyuncu Sayısı Arttı!
  14. 14:06 Havadan Atılan İnsani Yardım Kutuları Felakete Yol Açtı: Gazze'de Ölü ve Yaralılar Var
  15. 14:00 İlhan Palut: "Beşiktaş Mağlubiyeti Sonrası Hayal Kırıklığı Yaşıyoruz"
  16. 13:56 Haftanın Yatırım Performansı: BIST 100 Yükselirken Altın Geriliyor, Dolar ve Euro Karışık Seyirde
  17. 13:53 ANA Havayolları 2023'te Rekor Kar, 2024'te Beklenen Düşüş
  18. 13:49 Hatayspor, Fatih Kavlak'ı Yeni Sportif Direktör Olarak Göreve Getirdi
  19. 13:42 Japonya ve Filipinler, Çin'in Artan Nüfuzuna Karşı İşbirliğini Güçlendiriyor
  20. 13:37 EPDK'nın Kararıyla Akaryakıt Fiyatlarında Tek Fiyat Dönemi Başlıyor
Ekonomi Haberleri