Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu

Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu

Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu Tüp Keçi Merkezi olarak da anılan 'Ankara Keçisi Teke Sperma Bankası'nda, suni tohumlamayla elit sürüler oluşturuluyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ali Daşkın'ın yürütücülüğünde, İtalyan...

Tüp Keçi Merkezi olarak da anılan 'Ankara Keçisi Teke Sperma Bankası'nda, suni tohumlamayla elit sürüler oluşturuluyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ali Daşkın'ın yürütücülüğünde, İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi (CNR) ve TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle, elit sürüler için damızlık Ankara keçisi üretimi hedefleniyor.

Tüm dünyada özellikle tekstil sektöründe altın değerinde öneme sahip olması nedeniyle üstün teknolojilerle üretilen Ankara keçisinin, anavatanı Ankara ve çevresinde sayısı hızla düşerken, aslının yok olma tehlikesi ortaya çıktı. Prof. Daşkın, Ankara keçilerinin Türkiye'de azalırken, Güney Afrika, ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Fransa ve Rusya'da bile yayıldığını belirtti.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun aktardığına göre, iki yıldır devam eden 'Keçilerin suni tohumlama ile çoğaltılması' projesi hakkında bilgi veren Daşgın, şunları söyledi:

1 KİLODAN 3.5 KİLOYA

"Proje çerçevesinde geliştirilen bilgisayar yazılımıyla taze embriyo nakli, toplu tohumlama, ikiz ve üçüz gebelik, tüp bebek ve laboratuvarda embriyo üretimi gibi yöntemlerle en üst gen kalitesinde spermalara ulaşıldı. Tüp Keçi Merkezi olarak da anılan Ankara Keçisi Teke Sperma Bankası'nda sperma ve dişilerin seçimi ile uyumu, dondurulmuş spermayla ya da taze spermayla suni tohumlama, ultrason ile 21'inci günde gebelik tayini, hastalıkların önlenmesi sağlanıyor. İsteyen çiftçilerin keçilerine üstün kaliteli teke sperması aşılatmak için Ankara Üniversitesi'ndeki TEKEBANK'a başvurabiliyor. Böylelikle, daha önce 1 kilo yün veren tiftik keçileri şimdi 3.5 kilo yün vermeye başladı. Hedefimiz 5 kilo."

KEÇİLERİ KAÇIRMAK İÇİN GİRİŞİMLER

Daşgın, Ankara keçisiyle ilgili tarihi bir anekdot da anlattı. Ankara'ya ismini veren Angora keçilerinin, uzun, ince, parlak tüyleri ile 15'inci yüzyıldan itibaren dünyanın dikkatini çekmeye başladığını belirten Daşgın, şöyle devam etti:

"Osmanlı İmparatorluğu döneminde Angora keçisini kaçıranlar ölümle cezalandırılıyordu. 19. yüzyılda tekstile olan talebin artması nedeniyle Angora keçisi dünyada stratejik öneme sahip oldu. 1800'lü yılların sonunda aslen Hollandalı olan Güney Afrikalı bir generalin talebi doğrultusunda padişah 2. Abdülhamid, sekiz Ankara keçisini Güney Afrika'ya gönderdi. Keçileri taşıyan gemiler törenlerle karşılanırken 2. Abdülhamid'in gönderdiği 7 keçiyi kısırlaştırttığı ortaya çıktı. Buna rağmen gönderilen 1 dişi keçinin hamile olması ve onun da erkek doğurması Güney Afrikalıları sevindirdi. Bu olay sonrasında Güney Afrika'da tiftik üretimi başlattı."

 

"Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu" haberi, 10 Ocak 2017 tarihinde yazılmıştır. 10 Ocak 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası kuruldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:34 Gazze'deki Ateşkes Görüşmeleri: İlerleme Kaydedilirken, Netanyahu'nun Saldırı Talimatı Gündemde
  2. 21:29 Güçlü Rüzgarın Etkisi Düzce ve Adana'da Hasara Neden Oldu
  3. 21:28 Avrupa Birliği'nden 3 Arap Ülkesine 5 Yıl Süreyle Shengen Vizesi! Türkiye'den Vize Almak İse Zor!
  4. 21:21 Savunma Bakanlarından Ortak Tepki: Rusya-Kuzey Kore Askeri İş Birliğine Endişe
  5. 21:20 Dikkat! Otomat Kahve Makinelerini Kullanırken İki Kere Düşünün: Yüzü Şişti, Gözlerine Perde İndi!
  6. 21:17 Yüz gerdirme ameliyatı olmuştu! Cenk Eren'den kötü haber geldi!
  7. 21:17 Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen Atamalarıyla İlgili Önemli Açıklama
  8. 21:14 İstanbul, Avrupa'nın En Pahalı Kiralık Kenti Oldu!
  9. 21:13 Ev Yapımı Çilekli Dondurma: Yazın Serinletici Lezzeti Evde Yakalayın!
  10. 21:09 Galatasaray, Sivasspor maçı için sahaya çıkacak!
  11. 21:08 Yezd'deki Tarihi Su Kanalları: Çöl Ortasında Bir Su Krizine Tarihi Çözüm
  12. 21:07 Beyaz et sevenler için kötü haber: Tavuk yasağı yaklaşıyor!
  13. 21:00 Amsterdam'da 2. Dünya Savaşı Anması: Güvenlik Tedbirleri Yükseldi
  14. 20:57 İngiltere’de Sadiq Khan 3.Londra Belediye Başkanı Seçildi!
  15. 20:57 Sia, Evlilik Yıl Dönümüne Kısa Süre Kala Adını Değiştiriyor
  16. 20:51 Dodurga-İskilip Yolunda Toprak Kayması: Çatlaklar Oluştu, Yol Tek Şeritten Açıldı
  17. 20:50 Endonezya'da Toprak Kayması: Luwu'da 14 Kişi Yaşamını Yitirdi
  18. 20:49 İlhan Mansız ile Lela Leyla çiftinin oğluna koyduğu isim belli oldu!
  19. 20:39 Inter Miami Teknik Direktörü Tata Martino, Di Maria Transfer İddialarını Yalanladı
  20. 20:38 Jennifer Lopez'in This is Me Turnesi Bilet Satışlarında Hayal Kırıklığı
Teknoloji Haberleri