TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan sürdürülebilirlik ve yerli teknoloji vurgusu
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan sürdürülebili... "AB, ABD ve Çin, 'yeşil ve dijital' dönüşümün getirdiği rekabet avantajından faydalanmaya başladı"
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Ülkemizde sürdürülebilir bir inovasyon ekosisteminin yaratılması, yerli teknolojilerin ülkemizde geliştirilmesi, kullanma yetkinliğinin artırılması ve bu teknolojilerin standartlarda yer alarak bu alandaki söz sahibi ülkeler konumuna gelmemiz önemli hedeflerimiz arasındadır" dedi.
TÜSİAD tarafından hazırlanan "Teknoloji Standartları ve Standarda Esas Patentler (SEP) Yol Haritası" tanıtım toplantısı TÜSİAD Ankara Temsilciliği'nde gerçekleştirildi.
Toplantıda, özel sektör, kamu ve akademinin katkılarıyla hazırlanan, konuyla ilgili ihtiyaçları ve atılması gereken adımları tarifleyen, uluslararası örneklerin yanı sıra insan kaynaklarından finansmana, farkındalıktan politika geliştirmeye kadar 8 farklı alanda toplam 43 eylem önerisini içeren yol haritası kamuoyuyla paylaşıldı.
Turan, açılışta yaptığı konuşmada, TÜSİAD olarak küresel ölçekte rekabet edilebilir, öncü teknolojileri üreten ve geliştiren, katma değer yaratan bir sanayinin inşasına katkı sağlamanın öncül hedeflerinden biri olduğunu söyledi.
"AB, ABD ve Çin, 'yeşil ve dijital' dönüşümün getirdiği rekabet avantajından faydalanmaya başladı"
Güçlü bir sanayi, sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturmak için uzun vadeli, somut çıktıları hedefleyen, kapsayıcı stratejiler ortaya konması gerektiğini belirten Turan, bunu yaparken de küresel ve sosyal dinamiklerin çok yakından takip edilmesi gerektiğini bildirdi.
Turan, AB, ABD ve Çin gibi hızlı davranan ekonomilerin "yeşil ve dijital" dönüşümün getirdiği rekabet avantajından faydalanmaya başladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin bu süreçteki konumunun belirlenmesinde baş aktörlerden biri küresel rekabette önemli bir oyuncu olma potansiyeli taşıyan sanayimiz olacak. Ülkemizde sürdürülebilir bir inovasyon ekosisteminin yaratılması, yerli teknolojilerin ülkemizde geliştirilmesi, kullanma yetkinliğinin artırılması ve bu teknolojilerin standartlarda yer alarak bu alandaki söz sahibi ülkeler konumuna gelmemiz önemli hedeflerimiz arasındadır. Teknoloji standartları konusuna stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bunu, ulaşmak istediğimiz güçlü ve sürdürülebilir sanayinin inşası için gerekli görüyoruz."
Et ve Süt Kurumu: Kırmızı ette fiyat istikrarı için gerekli tedbirler alındı
AR-GE vurgusu
Turan, teknoloji standartlarında söz sahibi olmanın, ülkelere ve şirketlere rekabette maliyet avantajı ve AR-GE'ye yapılan yatırımları geri döndürmenin etkin araçlarından birine sahip olma imkanı sunduğunu dile getirdi.
Standart geliştirme alanında öncü ülkeler ve firmaların, ekonomik büyümeye pozitif katkı sağlayacağını belirten Turan, şu bilgileri paylaştı:
"Şirketler gelirlerini büyük oranda standart geliştirerek artırırken, son dönemdeki araştırmalar GSYH'deki büyümenin yaklaşık yüzde 20-30'unun standartların geliştirilmesiyle ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Teknolojileri küresel pazarlarda yer buluyor. Bu sayede AR-GE yatırımlarını geri döndürebiliyor. Özellikle 5G, 6G, yapay zeka, büyük veri gibi yeni nesil teknolojilere öncülük edebiliyor ve küresel rekabette etki sahibi oluyor, SEP kaynaklı lisans gelirleriyle maliyet avantajı elde ediyor."
"Özel sektörün elini daha fazla taşın altına koyması gerekiyor"
Turan, bu alanda etkinliklerini artırmak için ulusal bir strateji oluşturmanın önemine işaret ederek, bunun standart geliştirme organizasyonlarına etkin katılımdan insan kaynağına, finansmana ve hukuki altyapıya kadar birçok konuyu kapsaması gerektiğini söyledi. Stratejinin etkili şekilde icra edilmesinin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Turan, şunları kaydetti:
"Bunun için de özel sektörün elini daha fazla taşın altına koyması gerekiyor. AR-GE merkezi olan ancak standart geliştirme organizasyonlarında yer almayan şirketlerimiz, kendi sektörlerini ilgilendiren bu organizasyonlarda yer almak için neler yapmaları gerektiğini bugünden sormaya başlamalılar. Teknoloji geliştiren özel sektör ve üniversitelerimiz bu doğrultuda mevcut durum analizi yapmalı ve ihtiyaçlarını belirlemeli. Bu tespit çerçevesinde bu organizasyonlarda yer almak için ihtiyaç duyulan kamu destek ve teşvik mekanizmaları da kurgulanabilmeli."
Standartlar önemli bir kilometre taşı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Politikaları ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu da standartların belirlenmesi konusunda etkinliklerinin artırılması ve güçlü bir ekosistemin geliştirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Kısa vadede teknoloji standartlarında pay sahibi olabilmek için yol haritası oluşturulduğunu vurgulayan Ebiçlioğlu, bu yol haritasının teknoloji standartlarında söz sahibi ve teknolojiyi dünyada kullanan bir Türkiye'ye giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunun altını çizdi.
(AA)
"TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan sürdürülebilirlik ve yerli teknoloji vurgusu" haberi, 19 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 19 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan sürdürülebilirlik ve yerli teknoloji vurgusu haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'dan sürdürülebilirlik ve yerli teknoloji vurgusu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.