‘Tweet attı’ diye aile hekiminin sözleşmesi feshedilebilecek!

‘Tweet attı’ diye aile hekiminin sözleşmesi ... İzmir Tabip Odası, Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nden vazgeçilmesi için çağrı yaptı.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, “Bu yönetmelikle aile hekimlerinin sözleşmeleri, tweet attıkları için feshedilebilecek. Ceza yönetmeliğini reddediyoruz” dedi. İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise karardan dönülmemesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

İzmir Tabip Odası, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin; iş yükünü artıracağını, gelir kaybına neden olacağını ve aile hekimlerinin sözleşme feshini kolaylaştıracağını öne sürerek hükümete “Yanlıştan dönün” çağrısı yaptı.

İzmir Tabip Odası Konferans Salonu’nda “Ceza Sözleşmesi’ni Reddediyoruz” sloganıyla yapılan basın açıklamasına Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, Tabip Odası Avukatı Mithat Kara, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu ve aile hekimleri yer aldı.

YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİN

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, karardan dönülmemesi halinde hukuki süreç başlatacaklarını belirterek, şunları söyledi:


“Angarya işlerden dolayı rutin işleri yapmaktan alıkonan aile hekimliği sistemine yeni angaryalar getirilmeye çalışılıyor. Fiziki koşulları iyi olmayan yerlerde çalışan aile hekimlerimizin sorunlarını daha önce dile getirmiştik. Onlar da bu sorunları zaman zaman dile getiriyorlardı. Ancak bu yeni yönetmelikle gördük ki hekimlerin haklı taleplerini dile getirmeleri bile çok görülüyor. Adeta susmaları, ağızlarını açmamaları isteniyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Türk Tabipler Birliği ve İzmir Tabip Odası bu konudaki tavrını çok net bir şekilde ortaya koymaya devam edecektir. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesini ve eğer vazgeçilmezse hukuki süreçlerin başlatılacağını bir kez daha ifade etmek isterim.”

 

Tabip Odası adına yazılı açıklamayı İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel okudu. Yüksel şunları kaydetti:


“Aile hekimliği, aile sağlığı merkezi çalışanlarının aleyhine değişen yönetmeliklerle kanuni dayanağı olmayan ihtar puanı cetveline göre verilen keyfi cezalarla yönetilmeye çalışılmaktadır. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetleri yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz. Üzerinde hiç çalışılmadığı anlaşılan kronik hastalık izlemleri ile ölçüsüz artırılan iş yükü aile hekimlerinin sürdürebilecekleri bir durum değildir. İş yükü ile pozitif performans olacağı ifade edilmiş olsa da bu yönetmelik hekimlerinin gelirini azaltacak bir kandırmacadan öteye gitmeyecektir. Bu yönetmelikle aile hekimlerinin görevleriyle ilgili olarak basına demeç vermesi, sosyal medya paylaşımı yapması, tweet atması halinde 50 ihtar puanı ile cezalandırılacağı, bunun iki kez tekrarlanması durumunda ise sözleşmenin feshedileceği belirtilmektedir. Gerçek durumu yansıtan verilere ulaşamadığımız pandemide, paylaşımlarla ortaya çıkan gerçeklerin Sağlık Bakanlığı’nda yarattığı rahatsızlığın bu cezaların verilmesine neden olduğu anlaşılmaktadır.”

HEKİMLERİ SUSTURMAYI AMAÇLIYORLAR

İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara ise düzenlemenin hukukla açıklanabilir bir yanının olmadığını söyledi.

Kara, “Düzenlemenin aile hekimlerini susturmak amacıyla olduğunu görüyoruz. Sözleşmenin yenilenmemesi maddesi mevzuata yeni girdi bu düzenleme şunu içeriyor. Eğer bir aile hekimi 5 kez ceza almışsa müdürlükte bir komisyon oluşturulacak ve aile hekimin sözleşmesinin yenilip yenilenmemesini değerlendirilecek. Ama bu komisyon kimlerden oluşacak belli değil” dedi.

AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞMA DÜZENİNİ BALTALAYACAK

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu ise şunları söyledi:

“Bu yönetmelik aile sağlığı merkezlerinde çalışma düzenini baltalayacak. Kronik hasta izlemlerinin bilimsel ve hukuki hiçbir zemini olmadan bizim yapmamız gereken bir iş gibi dayatıldığı bu yönetmeliği reddediyoruz. Çünkü pandemi koşullarında iş yoğunluğumuzda bunları teknik olarak yapabilmemiz mümkün değil. Ayrıca bilimsel ve hukuki bir temelinin olmadığı da bir gerçektir.”

 

"‘Tweet attı’ diye aile hekiminin sözleşmesi feshedilebilecek!" haberi, 07 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan ‘Tweet attı’ diye aile hekiminin sözleşmesi feshedilebilecek! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ‘Tweet attı’ diye aile hekiminin sözleşmesi feshedilebilecek! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Tele 1

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  2. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  3. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  4. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  5. 18:31 Sulusaray Depremi: Tokat'ta Meydana Gelen 5.6 Büyüklüğündeki Sarsıntı Çevre İlleri de Etkiledi
  6. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  7. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  8. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  9. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  10. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  11. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  12. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  13. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  14. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  15. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  16. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  17. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  18. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
  19. 17:03 CHP'den Beştepe'ye: Özgür Özel'den Randevu Talebi
  20. 16:59 Fenerbahçe'de eski yönetici Şekip Mosturoğlu aday oldu!
Sağlık Haberleri