Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu

Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu

Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP d... DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında bir süredir devam eden, Meclis’te ortak bir siyasi parti grubu kurulmasına ilişkin görüşmelere Demokrat Parti (DP) de dahil oldu.

Bir süredir genel başkanlar düzeyine de taşınan görüşmeler sıklaştı. Görüşmeler Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi arasında daha yoğun bir biçimde devam ederken DEVA ve Gelecek Partisi yetkililerinin Demokrat Parti ile de temasa geçtiği belirtildi. Saadet Partisi ile Demokrat Parti arasında henüz bir görüşme gerçekleşmemiş olsa da Demokrat Parti’nin kurulacak gruba katılımı konusunda bir itiraz olmadığı ifade edildi.

14 Mayıs seçimlerinde DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10, Saadet Partisi 10 ve Demokrat Parti 3 milletvekili çıkardı. Duvar gazetesinden Ceren Bayar'ın haberine göre, partilerin genel başkanları ve kurmayları, 4 siyasi partinin toplam 38 milletvekilinin bir siyasi parti grubunda birleşmesinin gerekliliği konusunda hemfikir. Genel başkanlar arasında devam eden görüşmelerde Meclis grubunun hangi siyasi partinin adıyla kurulacağı konusunda uzlaşı aranıyor. DEVA ve SAADET, grubun kendi çatıları altında kurulmasını arzu ederken görüşmelerin sonunda bir uzlaşının sağlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

"Herkesin Temel Ağabey'i"

Saadet Partili bir yetkili, her partinin kendi çatısı altında grup kurulmasını istemesinin olağan olduğunu ifade ederken Saadet Partisi çatısı altında birleşmenin diğer siyasi partilerin tabanlarında daha kolay kabul edilebileceğini düşündüğünü söyledi. Temel Karamollaoğlu’nun siyasette bir “ağabey” figürü olduğunu ifade eden yetkili, “Genel Başkanımız Ahmet Hoca’nın da Sayın Babacan’ın da Temel Ağabey’i. Seçmenlerine bunu daha rahat anlatabilirler” dedi.

"DEVA'da birleşmek fark yaratır"

DEVA Partisi yetkilileriyse grup kurmanın öneminin farkında olduklarını ifade ederken Türkiye siyasetinin en genç partilerinden biri olarak DEVA çatısı altında birleşmenin fark yaratacağı görüşünü savundu. Saadet Partisi ile siyasi çizgilerinin farklı olduğunu da ifade eden yetkili, grup kurma konusundaki ortaklaşma arayışının sürdüğünü ifade etti.

"Yasama çalışmalarında özerk olunacak"

Partilerin yetkili isimlerine göre Meclis’te grup kurulması, gruba ismini veren siyasi partiye ‘siyaseten’ katılım anlamına gelmeyecek. Grup kurulsa da her siyasi partinin kendi siyasetini yürütmeye devam edeceğini ifade eden bir yetkili, “Bir parti grubunda olmanın avantajlarından yararlanmak için grup kuracağız. O grubun adını taşıyan partiye ilhak söz konusu olmayacak” dedi. Aynı yetkili, gruptaki partilerin yasama çalışmalarında “özerk” olacağını, “Aynı grubun çatısı altında birleşmiş olsak da örneğin bir kanun teklifi konusunda farklı düşünceler söz konusuysa farklı yönde oy kullanılabilecek” örneğiyle açıkladı.

Grup toplantılarında kim konuşacak?

Parti yetkililerinin aktardığına göre grup kurulması halinde grup başkanı ve grup başkanvekillerinin partilere eşit dağıtılması ya da dönüşümlü yürütülmesi gibi seçenekler masada. Ayrıca haftalık grup toplantılarının sırayla yapılması ya da ülke gündeminin yoğunluğuna göre liderlerin aynı grup toplantısında süreyi paylaşarak, sırayla partilerinin görüşlerini aktarması da söz konusu olabilir.

En geç temmuz ayında netleşir

Yetkililer, muhalefetin kaybedecek zamanı olmadığını, yerel seçim çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini belirterek kararın Meclis tatile girmeden, en geç temmuz ayı içerisinde netleşeceğini ifade etti.

"Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu" haberi, 14 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 14 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üç siyasi partinin ortak grup arayışına DP de dahil oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  2. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  3. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  4. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  5. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  6. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  7. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
  8. 15:49 Formula 1 efsanesi Senna'nın otomobili satışa çıkacağını duyurdu
  9. 15:47 MG'den elektrikli hiper otomobil modeli: 0'dan 100'e 1,9 saniye
  10. 15:45 Honda'dan Kanada'ya 11 milyar dolarlık yatırım teklifi: Elektrikli araç ve batarya tesisi kuracak
  11. 15:43 Toyota, 2023 yılında 10,1 milyonluk üretim hedefini yakalayamadığını açıkladı
  12. 15:29 Sertab Erener'in Değişimi Sosyal Medyada Gündem! "Ne Yaptın Kendine?"
  13. 15:28 Milli Emlak 400 Tarla ve Arsayı Satışa Çıkardı: Aylık Sigara Parasıyla Tarlanız Olabilir!
  14. 15:28 Dev Derbiye Saatler Kala Fenerbahçe'de Deprem! İsmail Kartal 3 Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  15. 15:28 Et ve Süt Ürünleri Uzun Ömürlü Olsun! Pratik Muhafaza Yöntemleri
  16. 15:27 En Yüksek Faiz! 100 Bin TL'ye Ne Kadar Kazanırsınız? Aylık Kazanç Hesaplaması!
  17. 15:27 CHP'den Önemli Adım: Asgari Ücrete Otomatik Enflasyon Oranında Artış Önerisi!
  18. 15:26 Evlilik Hayali Kabusa Dönüyor! Düğün Maliyeti 500 Bin Liraya Ulaştı!
  19. 15:26 Kalp Sağlığınızı Güvene Alın! Damar Tıkanıklığına Son Veren Mucizevi İçecek: Günde 2 Bardak Yeter
  20. 15:24 Volkswagen'den Çin'e özel elektrikli model
Politika Haberleri