Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri belli oldu

Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri belli oldu

Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri bel... Türkiye sinemasına hayat veren kadınların emeğine saygı sunmayı amaçlayan Onur Ödülü, 20. kez verilecek.

Bu yıl 25 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında 25. kez düzenlenecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülü oyuncu Şerif Sezer’e, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncular Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Nazlı Bulum'a verilecek.

İlki 1998 yılında düzenlenen ve Türkiye’deki kadın hareketiyle birlikte büyüyen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, bu yıl Kadınların Mirası temasıyla sinemaseverlerle buluşacak. Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ankara’da izleyicileriyle buluşacak. Festivalin sinemada kadın emeğini görünür kılmak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller 26 Mayıs’ta düzenlenecek açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

ONUR ÖDÜLÜ ŞERİF SEZER'İN

Türkiye sinemasına hayat veren kadınların emeğine saygı sunmayı amaçlayan Onur Ödülü, 20. kez verilecek. Bu yılki Onur Ödülü, 40 yılı aşan sinema ve tiyatro oyunculuğu ile Şerif Sezer’e sunulacak.

Sezer, “Yol”, “Hakkari’de Bir Mevsim”, “Bir Günün Hikâyesi”, “Av Zamanı”, “Hamam” gibi Türkiye sinemasında iz bırakmış filmlerde ve yakın dönem Türkiye sinemasındaki “Mustafa Hakkında Her şey”, “Babam ve Oğlum”, “Güneşi Gördüm”, “Kuzu”, “Deli Deli Olma” gibi daha pek çok filmde yer almıştır. Şerif Sezer, sinema oyunculuğunun yanı sıra kariyerine başladığı tiyatro oyunculuğunu da yıllar boyunca birçok oyunda yer alarak sürdürmüştür.

BİLGE OLGAÇ BAŞARI ÖDÜLLERİ

Sinemanın farklı cephelerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla, Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri bu yıl üç isim arasında paylaştırılacak.

Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü alacak Neşe Yulaç, İlk defa 1950 yılında “Tersine Dünya” tiyatro oyunuyla sahneye çıktı. Neşe Yulaç, kariyerinde Şehir Tiyatroları oyunculuğunun yanı sıra, Türkiye sinema tarihinin başyapıtlarından olan “Kanun Namına”, “Kardeş Kurşunu”, “Son Beste”, “Hicran Yarası” ve “Aşk Merdiveni”nin de aralarında olduğu pek çok filmde yer aldı.

Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan bir diğer oyuncu ise Ayşenil Şamlıoğlu. 40 yılı aşkın tiyatro ve sinema oyunculuğu kariyerinde, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevini de üstlenmiş bir kadın oyuncu olan Ayşenil Şamlıoğlu kariyeri boyunca Adana Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nda pek çok oyunda yer aldı. Oyunculuğunun yanı sıra tiyatro oyunları da yöneten Ayşenil Şamlıoğlu, sinemada da “İşe Yarar Bir Şey”, “Sen Aydınlatırsın Geceyi, “Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok” ve “Aşk, Büyü, vs.” gibi birçok filmde yer aldı.

Bu yılki bir diğer ödül sahibi ise Türkiye sinemasında kadın yapımcı olarak pek çok başarıya imza atmış olan Anna Maria Aslanoğlu.  Üniversite yıllarında belgesel ve kurmaca film yapımlarında asistan olarak çalışmaya başlayan Anna Maria Aslanoğlu,  “Beni Unutma İstanbul”, “Gözümün Nuru”, “Mavi Dalga”  ve “Sivas”ın da aralarında olduğu çeşitli kısa ve uzun metrajlı filmlerde yardımcı yönetmen ekibinde yer aldı. Kısa sürede birçok başarıya imza atan Anna Maria Aslanoğlu,  “Körfez”, “Yuva” ile Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü için yarışan “Salı”, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film Ödülü’nü alan “Maddenin Halleri” ve son olarak geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Nihal Yalçın’ın performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldığı “Zuhal” filminin yapımcılığını üstlendi.

GENÇ CADI ÖDÜLÜ NAZLI BULUM'A VERİLECEK

Genç kadın oyuncuların sinema yolculuklarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından bu yana verilen Genç Cadı Ödülü, bu yıl genç sinemacı Nazlı Bulum’a verilecek. Nazlı Bulum, Sarajevo Talents ve Berlinale Talents’ın oyunculuk stüdyolarına katılmış, “Sen Ben Lenin”, “Kar”, “Mavi Dalga”, “Beni Sevenler Listesi” ve aynı zamanda yapımcısı olduğu “Büyük İstanbul Depresyonu” gibi filmlerde yer aldı. 

Festivalin 2013 yılında ilk kez verdiği; kendi alanında “uğraşına” bir ömür vermiş kadınları selamladığı Tema Ödülü ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.

"Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri belli oldu" haberi, 19 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri belli oldu haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uçan Süpürge'nin Onur ve Başarı ödülleri belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Kültür Sanat Haberleri