“Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in çarpıcı bayram verileri

“Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in çarpıcı bayram verileri

“Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in ... Cumhuriyet Halk Partisi eski Milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, Turkcell’in bayram verilerini incelediğinde şoke eden bir sonuçla karşılaştı. Verilere göre bayramda Türkiye’den en çok aranan ülke Afganistan oldu.

Barış Yarkadaş, paylaştığı veriler sonrası köşesinden “Türkiye’de kaç Afgan var?” diye sordu. Yarkadaş’ın bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle:

Turkcell, geride bıraktığımız Kurban Bayramı’na ilişkin yurt içi ve yurtdışı arama çizelgesini paylaştı. Medyanın nedense üzerinde hiç durmadığı verilere göre, adı geçen GSM şirketinin abonesi olan ve Türkiye’de yaşayan kişiler, yurt dışındaki tanıdıkları, akrabaları veya yakınlarıyla 3 milyon 739 bin 509 dakika konuşmuş.

HANGİ ÜLKELER ARANDI?
İlginç olan nokta ise şurası:

Turkcell’in verilerine göre, bayramda Türkiye’deki abonelerin en çok aradığı ülke Afganistan olmuş. Afganistan’ı Almanya, Türkmenistan, Belçika ve Fransa takip ediyor.

Doğrusu bu veri bana ilginç geldi: Türkiye’de acaba kaç Afgan var? Bu insanların kaçı Türkiye’ye yerleşti? Nerede, hangi şehirlerde yaşıyor, ne iş yapıyor, nasıl geçiniyorlar?

Bu soruların cevabını bilmiyoruz.

Afganistan’ın en çok aranan ülke olması, sanırım ülkemizdeki sığınmacıların demografik yapısına ilişkin yeni bir araştırma ve açıklama yapılmasını zorunlu kılıyor.

O DÖNEM DE SÖYLENDİ AMA…

AKP iktidarı, AB ülkelerini “Sınırları açarım” diyerek tehdit ettiğinde, Kapıkule’ye getirilen binlerce sığınmacının Suriyeli olduğu ifade edilmişti. Sınır kapısına getirilen sığınmacıların yaşadığı kentlerdeki gazeteciler ise bu kişilerin çoğunun Suriyeli değil, Afgan olduğunu söylemiş ancak bu söz o dönem duymazdan gelinmişti.

AFGAN MAHALLESİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de geride bıraktığımız günlerde yaptığı bir açıklamada “Beykoz ve Fatih’te Afgan mahallesi var. Bu kişilerin sayısı 30 binin üzerine çıktı” tespitini yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise Afganların Türkiye’de sadece Haziran ayında 250 konut aldığını açıkladı.

PARA HESABI

Tüm bu veriler, Türkiye’nin yaşadığı ‘’göçmen – sığınmacı – mülteci – misafir – düzensiz göçmen” sorununun görünenden daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor.

Peki bu ‘’karmaşa’’ karşısında iktidar ne yapıyor derseniz, o sorunun cevabı belli: Adalet ve Kalkınma Partisi – Milliyetçi Hareket Partisi iktidarı, Türkiye’yi göçmen gettosu yapmanın karşılığında AB’den alacağı 3-5 milyar Euro’nun hesabını yapıyor.

Yabancı düşmanlığına dikkat!

Göçmen akınına maruz kalan ülkelerin yaşadığı sorunların başında, ülkelerde oluşan tepkiler yüzünden baş gösteren “yabancı düşmanlığı” geliyor. Almanya, yılarca bu bela ile uğraştı uğraşıyor… Yabancı düşmanlığı, tüm önlemlere rağmen hala yok edilebilmiş değil.

Ne yazık ki; bu bela şimdi de Türkiye’nin başında… Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının yanlış politikaları yüzünden adeta bir “göçmen gettosu’’na dönüştürülen Türkiye’de de benzer bir durumun yaşanması ihtimaller arasında. Umarım buna şahit olmayız…

AMAN DİKKAT!

Ancak ne yazık ki; temennimiz ile hayatın gerçeği örtüşmüyor… Birçok yurttaşımız, işsizliğinin sebebi olarak ucuz iş gücü olarak sömürülen, sendikasız ve sigortasız çalıştırılan Suriyeli, Iraklı ve Özbekistanlıları görüyor. Bu da alttan alta bir tepkinin oluşmasına yol açıyor. Bu bağlamda, en önemli görev ise başta siyasetçilere ve medyaya düşüyor. Meselenin bir çatışmaya ve yabancı düşmanlığına dönüşmemesi için çok dikkatli bir dil kullanılması gerekiyor.

"“Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in çarpıcı bayram verileri" haberi, 28 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 28 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan “Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in çarpıcı bayram verileri haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. “Ülkemizde kaç Afgan var?” İşte Turkcell’in çarpıcı bayram verileri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:18 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'den Hamle! Bursaspor Divan Kurulu İle Bir Arada!
  2. 21:18 İYİ Parti'nin kurultay yeri açıklandı!
  3. 19:30 İran'da Mahsa Emini protestoları: Rap şarkıcısı idama çarptırıldı
  4. 19:27 Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e ‘Erdoğan’ tepkisi geldi: "Sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir"
  5. 19:08 Galatasaray, Şampiyonluk İddiasını Güçlendirmek İçin Victor Lindelöf Transferinde Kararlı
  6. 19:08 TikTok CEO’su Shou ABD'deki yasa için konuştu: "İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz"
  7. 19:03 Gizemli Zaman Yolcusu: 6000 Yıl Sonrasının Şaşırtıcı Görüntüleri Ortaya Çıktı
  8. 18:58 Sırrı Sakık ve Önder Aksakal arasındaki tartışma Meclis'te gergin anlar yaşanmasına neden oldu
  9. 18:55 PKK terör örgütünün Almanya sorumlularından Saim Çakmak yakalandı
  10. 18:53 Biden, Tiktok'un Amerika'da yasaklanması kararını içeren tasarıyı imzaladı
  11. 18:50 Beyaz Saray, Ermeni Soykırımı'nı Anma Açıklamasında Kararlılıkla Duruşunu Sürdürüyor
  12. 18:48 Batuhan A gemisinin battığı yerden ceset çıkarıldı: Mürettebatı arama çalışmaları devam ediyor
  13. 18:46 Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
  14. 18:44 TikTok CEO'su: ABD'deki Yasal Mücadelede Kararlıyız, Platformun Geleceği Belirsiz
  15. 18:39 Run:ai'nin Satın Alma Değeri 700 Milyon Doları Aştı: Kurumsal Teknoloji Yönetiminde Yeni Adım
  16. 18:36 Galatasaray, Adana Demirspor Maçı İçin Son Hazırlıklarını Tamamlıyor
  17. 18:35 Dolar ve altın yatırımcılarının geleceğini şekillendirecek önemli tarih!
  18. 18:33 Almanya Ekonomik Büyüme Tahminlerini Yükseltti: Habeck'ten Yeni Açıklamalar ve Reform Çağrısı
  19. 18:29 Gazze'de Kritik Kıtlık Tehdidi: İsrail Engelleri ve Çatışmalar Yardımı Zorlaştırıyor
  20. 18:25 Independiente Teknik Direktörü Carlos Tevez Hastaneye Kaldırıldı: Sağlık Durumu İnceleniyor
Gündem Haberleri