UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi sayısı yükseldi

UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi sayısı yükseldi

UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi say... Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan İzmir'in Bergama ilçesi, bu senenin ilk 5 ayında geçen senenin aynı dönemine göre turist sayısını artırdı. Bergama yoğunluğu ile göz doldurdu.

Çok katmanlı bir kültürel peyzaj olarak 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Bergamo, çeşitli medeniyetlerin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtıyor. Bölgenin günümüze kadar korunan tarihi yapısı yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bergama'nın çok katmanlı kültürel peyzajı; Bergama (çok katlı bir şehir), Cibele Barınağı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bölümden oluşuyor.

Bölgeyi ziyaret edenler Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar farklı katmanları barındıran tarihi yapılar arasında adeta zamanda yolculuk yapıyor. Bergama aynı zamanda kruvaziyer gemileriyle İzmir'e gelen turistlerin de ilgisini çekmektedir. İzmir limanına yanaşan gemilerden inen turistlerin bir kısmı Efes Antik Kenti'ne giderken, bir kısmı da Bergama'yı tercih ediyor.

Küresel Kovid-19 salgını öncesinde yıllık ziyaretçi sayısının 393 bin olduğu Bergamo, salgın döneminde ziyaretçi sayısında düşüş yaşadı. Bölgeyi 2020'de 107 bin, 2021'de ise 183 bin ziyaret ettiyse 2022'de covid öncesi sayıya yaklaşıldı. Bergamo'yu 2022 yılında 367 bin turist ziyaret etti. Şu ana kadar ilgi gören alan geçen yıl 433 bin ziyaretçiye ulaştı.

Yerli ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisi bu yıl da arttı. Geçtiğimiz yıl 1.1.-31.5 bölgedeki kalıntılara ulaşmıştı. Bazen 151 bin yerli yabancı turist, bu yıl ise 185 bin kişi.

"UNESCO KİMLİĞİMİZ EVRENSEL BİR DEĞERDİR"

Bergama Müzesi Müdürü Nilgün Ustura, AA muhabirine, ziyaretçi sayısında giderek artış gözlemlediklerini söyledi. Ustura, Bergama'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınmasının ziyaretçileri etkileyeceğini belirterek, "UNESCO kimliğimiz evrensel bir değerdir. Hedef kitlemiz giderek artıyor. Yabancı turistlerin ziyaret dönemlerinin farklı olduğunu anlatan Ustura, "Umarım ziyaretçi profilimiz sistemli ve güzel bir şekilde genişler" dedi. Seçimimiz çok geniş. Kış mevsiminde ise ağırlıklı olarak Uzakdoğu ülkeleri bulunmaktadır. Bunu Avrupa yazında söyleyebiliriz. Amerikalılar ilkbaharı ve sonbaharı sever. Dolayısıyla farklı ülke ve kültürlerin burayı farklı zamanlarda ziyaret ettiğini görüyoruz." Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bazı tarihi mekanlardaki gece müzesi çalışmalarına değinen Ustura, şöyle konuştu: "Müzemiz ve ilgili birimlerimiz örneğin; Akropolis, Asklepion ve Kızıl Avlu." Altyapı çalışmaları sürüyor. Yaz sezonunda saat 20:00'ye kadar açığız. Gece müzeciliği ile ileri bir zamana erteliyoruz. Ziyaretçilere çeşitli dönemlere ait kalıntıları ziyaret etme imkanı sunuyoruz. Tüm koşullar oluştuktan sonra gece müzesi faaliyeti bölgemizde, ören yerlerinde ve müzemizde olacak." Tatil ve tatil dönemlerinde festival alanını ziyaret ederek şunları söyledi: "İnsanların farklı şehirleri ziyaret ederek yaşam tarzlarını görmek önemli hale geldi. Bu nedenle ziyaretçi sayısında, özellikle de yerli turist sayısında çok ciddi bir artış oldu" dedi.

Bergama'da konaklama işletmeciliği yapan Yaşmak Keskin de Kurban Bayramı nedeniyle sezonun yoğun geçtiğini söyledi. Catharine İskoçya'dan gelen Macneal, Apocalypse'de adı geçen 7 kiliseyi ziyaret etmek için bölgeye geldiğini ve bu kiliselerin tamamının bu bölgede olduğunu belirterek, "Dün Kızıl Avlu'ya gittim, mutlaka gidilmeli. çok güzel ve heyecan verici bir yer olacak. "Orada kendimi gerçekten çok iyi hissettim, ziyaret etmek için harika bir yer, herkese tavsiye ediyorum" dedi..

"UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi sayısı yükseldi" haberi, 16 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi sayısı yükseldi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. UNESCO listesindeki Bergama'da ziyaretçi sayısı yükseldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:28 AKP’li belediyeden tarikat ve cemaatlere milyonluk ihale: Menzil ve Ensar'ın kitaplarını satın aldı
  2. 08:25 İmamoğlu'nun ardından yeni zirve: Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ile bir araya geliyor
  3. 08:21 Seçim yenilgisinin ilk faturası kesildi: AK Parti'de 7 il başkanı görevden alındı
  4. 08:15 Murat Ağırel yazdı: Yargıç Gül Altınok’un önlenemeyen yasadışı ilişkileri nasıl sürdü?
  5. 08:12 İsmail Saymaz: Tekneye 10 kaçak bindirip 11.9 kilo uyuşturucu indirmişler
  6. 08:08 Aytunç Erkin yazdı: “Cumhur”da kılıçlar çekildi
  7. 08:04 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yüksek sıcaklık ve rüzgar uyarısı
  8. 07:27 15 banka ATM'lerdeki para çekme limitlerini güncelledi
  9. 07:27 Milyonlarca emeklinin beklediği o haber geldi: maaş zammında kulislerde konuşulan rakam sızdı!
  10. 07:14 Meteoroloji’den yüksek sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar konusunda uyarı geldi
  11. 02:14 Gözlerinizle alay eden bu test, 30 saniyede 12 nesneyi bulanları bile şaşırtıyor!
  12. 02:14 Merkez Üssü Soma Olan Manisa'da 4,8 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
  13. 01:37 Peynir Alırken Bu Markayı Tercih Etmeyin, İçinde Mikroplastik Bulunduğu Ortaya Çıktı!
  14. 01:31 AKP'de 7 il başkanı görevden alındı, parti içinde önemli değişiklikler yaşandı!
  15. 01:26 Jose Mourinho'nun ilk uyarısı net: "Bir dakika bile geç kalırsanız antrenmana katılamazsınız!"
  16. 01:19 Beşiktaş, 179 Milyon Euroluk Dünya Çapında Bir Yıldız Transferi İçin Adımlarını Hızlandırdı!
  17. 01:10 Konya'da olaylı vakaya büyük tepki: 20 yaşındaki genç kız canlı yayında tecavüze uğradı!
  18. 01:04 Uzay Mekiği Sorunları Nedeniyle Astronotlar Dünya'ya Dönüşlerini Dördüncü Kez Erteliyor!
  19. 00:50 Dünyanın En Mutlu Şehirleri Belli Oldu! Türkiye'den 3 Şehir Var!
  20. 00:49 Hamaslı Yetkili Rişk, Netanyahu'nun Gazze Açıklamasına Sert Tepki Gösterdi
Gündem Haberleri