Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamlar çaresiz bıraktı, öğrenciler kayıt dondurdu

Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamlar çaresiz bıraktı, öğrenciler kayıt dondurdu

Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamla... Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’ndeki yurt ücretlerine yapılan yüzde 300’lük zam, öğrencileri çaresiz bıraktı. 6 bin lirayı aşan aidatlar nedeniyle birçok öğrenci okulu dondurdu. KYK bursunun yetersizliği ve artan yemek fiyatları, barınma krizini derinleştiriyor.

Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’ndeki yurt ücretlerine yapılan astronomik zam, öğrencileri zor bir duruma soktu. 6 bin lirayı aşan yurt fiyatları yüzünden bazı öğrenciler okullarını dondurmak zorunda kaldı.

BirGün'den İlyada Sorku'nun haberine göre; Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin barınma sorunu giderek büyüyor ve Ege Üniversitesi de bu durumdan muaf değil.

Yaklaşık 2 bin öğrencinin kaldığı Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde, son aylarda yapılan yüzde 300’lük zam, öğrencileri çaresiz bırakmış durumda. 2023-2024 öğretim yılında iki kişilik oda aidatı aylık kişi başı 1480 lira iken, 2024-2025 döneminde bu rakam 6 bin liraya, üç kişilik odada ise 1250 liradan 5 bin liraya yükseldi.

Yapılan bu zamlar, öğrenciler ve aileleri için önemli bir maddi yük oluşturdu. Birçok öğrenci, artan fiyatlar nedeniyle Öğrenci Köyü’nden kaydını silmek zorunda kaldı. Kayıt sildiren öğrencilerin çoğu, ne ev bulabiliyor ne de özel yurtların fiyatlarını karşılayabiliyor.

Öğrenci Köyü’nden kaydını sildirmek zorunda kalan Moda ve Tasarım Bölümü öğrencisi Esranur Dereli, "KYK yurduna başvurdum. Şu an yedeklerdeyim ve çıkmasını bekliyorum" dedi. İzmir’e üniversite eğitimi için geldiğini belirten Dereli, "Ailem başka şehirde yaşıyor. Eğer KYK yurdunun çıkmaması durumunda okul kaydımı dondurmayı düşünüyorum. Mecburum, çünkü ev ya da özel yurt masraflarını karşılayacak durumum yok" diye konuştu.

İngilizce Tercümanlık Bölümü öğrencisi Ayşe Nur Yigen ise, kayıt ücretiyle birlikte 10 bin TL’lik yurt ücretini ödeyemediği için kaydını yenileyemediğini ifade etti. Özel yurtların çok pahalı olduğunu belirten Yigen, "Hızla ev bulmam gerekiyor. Öğrenci Köyü’nde kalırken maddi sıkıntım yoktu ama şimdi eve çıkmak zorundayım ve çalışmak zorundayım" dedi.

Kayıt donduran diğer öğrencilerden Gazetecilik Bölümü öğrencisi Meliha Zoroğlu, KYK bursunun sadece 2 bin TL olduğunu hatırlatarak, "Zamlar bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ailelerimiz bizi okutmak için çok çaba sarf ediyorlar. Ben Samsun’dan geliyorum, 16 saatlik bir yolculuk. Bir yıl daha Öğrenci Köyü’nde kalmayı annemi zorla ikna ederek başardım. KYK yurtlarında odalar 6 kişilik. Öğrenci Köyü’ndeki kalabalık olmayan ortam beni kalmaya itti, ailem zorlanarak ödedi. Tek çalışan ailemde annem. Aldığım burs da hiçbir şeye yetmiyor. Öğrenci olarak hayatta kalmak çok zor. Umutla düzelir diye duyurmadığımız yer kalmadı, Rektör’e birçok kez mesaj attık ama geri dönüş alamadık. Arkadaşlarımız, maddi durumlardan dolayı okulu bırakıyorlar" dedi.

Diğer yandan, yemekhane ücretlerine de bir zam yapıldı. Üniversite, 9 Eylül tarihinden itibaren yemek fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldığını duyurdu. Bu zamla birlikte, 15 TL olan ilk öğün 30 TL’ye, 30 TL olan ikinci ve üçüncü öğün ise 60 TL’ye yükseldi. Öğrenciler, KYK burslarının yetersiz olduğunu ve burslarıyla sadece iki öğün yemek yiyebileceklerini söyleyerek, "2 bin TL bursla sadece 22 gün, üç öğün yemek yemeleri halinde ise yalnızca 13 gün yemek alabiliyoruz. Yani KYK bursunu sadece yemek masraflarına harcasak bile bir ay boyunca yemekhaneden faydalanamıyoruz" dediler.

"Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamlar çaresiz bıraktı, öğrenciler kayıt dondurdu" haberi, 10 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamlar çaresiz bıraktı, öğrenciler kayıt dondurdu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Üniversitelerde barınma krizi büyüyor: Zamlar çaresiz bıraktı, öğrenciler kayıt dondurdu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:25 Tiryakiler Çok Üzülecek: Artık Açık Alanlar ve Elektronik Sigaralar da Hedefte!
  2. 11:20 Erdoğan'dan Yapay Zeka ile 'Boykot' Çağrısı! Ronaldo Detayı Dikkat Çekti
  3. 11:17 O Yaşlardan Sonra Yükselişe Geçiyor! Uzmanlar Bas Bas Bağırıyor: Erken Önlem Hayati Önem Taşıyor
  4. 11:11 "Spor Siyasetin Yeri Değil!" Ergin Ataman Skandal Pankarta Sert Çıktı!
  5. 10:46 Ünlü Oyuncu Ek İş Yapıyor: İşte Nedeni!
  6. 10:43 Tedavi İçin Gittiği Hastanede Kimliğini Uzattı, Kayıtlarda Ölü Gözüktüğünü Öğrendi!
  7. 10:43 Hazal Kaya'nın Kilo Verme Sırrı: Edis Konserinde Açıkladı!
  8. 10:39 Deniz Akkaya'nın Cezası Ertelenmedi: Kızı A.Ö.'ye Şiddet Nedeniyle 5 Ay Hapis Cezası
  9. 10:27 2025'te Kuzen Evlilikleri Yasaklanabilir! Yasa Tasarısı Gündemde
  10. 10:23 Kıvanç Tatlıtuğ Estetik İddiası! Yüzündeki Büyük Değişim Hayranlarını Şaşırttı
  11. 10:21 Bütçe açığı tasarrufla değil, harcamalarla derinleşiyor!
  12. 10:12 Mehmet Ali Erbil’in 40 Yaş Küçük Sevgilisi Gülseren Ceylan, Cinsel Hayatlarını Açıkladı!
  13. 10:09 CHP’li Sarıgül o havalimanlarını eleştirdi: Gideni yok ama gideri çok
  14. 10:07 Çağatay Ulusoy’un Yeni Dizisi Eşref Rüya’da Alacağı Rekor Ücret Ortaya Çıktı!
  15. 10:06 İstanbul’da aidat ücretleri birbiriyle yarışıyor
  16. 09:57 Narin Cinayetinde Şok Gelişme: Köy İmamının Telefonunda Grup Seks Videoları Ortaya Çıktı!
  17. 09:57 Panathinaikos Koçu Ergin Ataman, Pankarta Tepki Gösterdi ve Oyundan Atılmayı Talep Etti
  18. 09:54 Kıvanç Tatlıtuğ ve Başak Dizer'in Ünlülerle Eğlenceli Tatili!
  19. 09:51 İrem Sak’ın Acı Kaybı: Babasını Kaybetti
  20. 09:49 Çetin Tekindor ve Öznur Serçeler Yalı Çapkını'ndan Ayrıldı mı?
Gündem Haberleri