Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı: Türkiye'yi Zorlu Günler Bekliyor

Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı: Türkiye'yi Zorlu Günler Bekliyor

Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı:... Zafer Partisi ekonomi danışmanlarından ekonomist Bartu Soral, Türkiye ekonomisi hakkında dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Soral, yıl sonuna kadar faiz indirimi beklemediğini belirterek, ülkenin zor günlerle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

EKONOMIST BARTU SORAL’DAN KRITIK UYARILAR: TÜRKIYE’NIN EKONOMIK SORUNLARI DERINLEŞIYOR

Zafer Partisi ekonomi danışmanlarından ekonomist Bartu Soral, Türkiye’nin son yıllarda izlenen politikalarla ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Soral, ülkenin meşru yollardan işletilen bir sistemden yoksun olduğunu ve faiz-kur politikasının yanı sıra, çeşitli yollarla orta gelir grubunun yoksullaştırılarak zengin kesime servet transferi yapıldığını belirtti.

TÜRKIYE’NIN SOYULMA SÜRECI

Ekonomist Bartu Soral, 22 yıldır Türkiye’nin bilinçli politikalarla ekonomik olarak soyulduğunu vurguladı. "Türkiye’de meşru yollardan yürüyen bir sistem yok. Faiz-kur politikası ve diğer yöntemlerle, orta gelir grubu yoksullaştırılarak zenginlere servet aktarımı yapılıyor" dedi. Soral, sabit ücretlerin gayrisafi milli hasıla içindeki oranının düşürüldüğünü, şirketlerin ve bankaların karlarının ise yükseldiğini belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE SORUNLAR

Soral, enflasyonla mücadele politikalarının talebi kısmaya yönelik olduğunu ifade etti. "İşçi, memur ve emeklinin gelirleri sürekli azalıyor. Örneğin, emekli ortalama 12.500 lira, asgari ücretli ise 17.000 lira alıyor. Bu yılın ilk altı ayında tüketim malları ithalatı yüzde 19 artmışken, lüks tüketim mallarını büyük holdinglerin ve üst düzey yöneticilerin aldığını gördük. Büyük inşaat şirketlerinin ve bazı holdinglerin vergi ödemediği açık. Bu durum, vergi muafiyeti ve indirimlerle sağlanıyor. Bu kesimlerden alınmayan vergi miktarı 1 trilyon 100 milyar lira. Ancak, bu şahıslar yüksek değerli araçlar alabiliyorlar ama vergi mükellefi değiller" şeklinde konuştu.

ZENGIN DAHA ZENGIN OLUYOR

Soral, kur korumalı mevduat hesaplarına yapılan yüksek faiz ödemelerine de dikkat çekti. "Kur korumalı mevduatlar için 1 trilyon 235 milyar lira faiz ödendi ve bu hesaplardan vergi alınmıyor. Yüzde 90’ı 1 milyon TL’nin üzerindeki bu hesaplardan servet aktarımı yapıldı. Oysa, çiftçiler ve üreticiler yüksek vergi yükü altındalar. Akaryakıttan alınan yüksek vergi oranları, gıda enflasyonunu artırıyor ve bu durum, zenginlerin daha da zenginleşmesine neden oluyor" dedi.

VERGI ADALETSIZLIĞI VE AFFI

Soral, vergi adaletsizliğine de dikkat çekerek, 2000 yılından bu yana dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki oranının yüzde 50’den yüzde 68’e çıktığını belirtti. Doğrudan vergilerin ise yüzde 32’ye düştüğünü ifade etti. "2002’den bu yana AKP hükümeti 13 kez vergi affı çıkardı. Vergi affı, vergi kaçıranları temize çıkarma operasyonu olarak değerlendiriliyor ve vergisini zamanında ödeyenler cezalandırılıyor. Her 1.5 yılda bir vergi affı çıkarılıyor ve bu durum, uyanık kesimlerin devlete vergilerini ödemeden paralarını kendi finansmanlarında kullanmalarına yol açıyor" şeklinde konuştu.

TÜRKIYE’NIN EKONOMIK DURUMU

Bartu Soral, yıl sonuna kadar faiz indirimi beklemediğini, en erken Aralık ayında bir faiz indiriminin gerçekleşebileceğini ifade etti. "Faiz indirilse bile, sadece psikolojik bir etki yaratmak için 1 puanlık bir indirim olabilir. Daha fazlası uluslararası piyasalardan para bulma zorunluluğundan dolayı mümkün değil. Türkiye şu anda bıçak sırtında ve 22 yıldır iç politikalarla bilinçli şekilde ekonomik olarak soyulmuş durumda" dedi.

Soral, sanayide üretimin düşmeye başladığını ve yıl sonuna doğru iflasların ve işçi çıkarmalarının hızlanacağını belirtti. "2025’te bugün yaşadığımız ekonomik sıkıntılar bile daha iyi olabilir" şeklinde uyarıda bulundu.

 

"Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı: Türkiye'yi Zorlu Günler Bekliyor" haberi, 15 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı: Türkiye'yi Zorlu Günler Bekliyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ünlü Ekonomist Bartu Soral’dan Kritik Uyarı: Türkiye'yi Zorlu Günler Bekliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:41 Konserini iptal eden Sertab Erener organizasyon şirketini suçladı!
  2. 20:40 Meteoroloji’den ardı ardına uyarılar geldi! Özellikle Perşembe günü için dikkat
  3. 20:37 Kendisiyle evlenip boşanan modele teklif yağıyor! Evlilik tekliflerinin sayısı 1500'e ulaştı
  4. 20:31 Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece'sinde gizlenen fizik kuralları ortaya çıktı
  5. 20:29 BM Genel Sekreteri Guterres'den açıklama!: 'Dünya savaşını engelleyebiliriz'
  6. 20:26 Candan kardeşlerin tutukluluk hali devam edecek!: Karar verildi!
  7. 20:25 Hasbro'dan yapay zeka adımı
  8. 20:25 Google görsel aramalarında bunu görünce şaşırmayın! Resmen duyuruldu!
  9. 20:24 TÜSİAD'dan Faiz Uyarısı! "Erken İndirim Türkiye’yi Zor Duruma Sokabilir!"
  10. 20:23 Nihal Candan tahliye sorusuna 'kalp' yaptı
  11. 20:20 İsrail Savunma Bakanı Gallant konuştu!: 'Savaşta yeni aşama başladı'
  12. 20:18 Acun Ilıcalı, Fenerbahçe'den gönderdiği yıldızı kadrosuna katmak istiyor
  13. 20:17 Borsa günü yükselişle kapattı: En çok hangi sektörler değer kazandı?
  14. 20:16 EA Sports FC 25 ne zaman çıkıyor?: FC 25'in fiyatı ne kadar?
  15. 20:15 Türkiye yatırımları için kritik görüşme! Erdoğan, New York'ta 20-25 ABD’li CEO ile buluşacak
  16. 20:15 Fenerbahçe, Kiğılı ile Resmi giyim sponsoru anlaşması imzalandı
  17. 20:14 11 kurşunla öldürülen Nurcan Arslan cinayeti davasında sanığa iyi hal indirimi uygulandı
  18. 20:14 İstanbul'da tehlike: Ardışık deprem riski var!
  19. 20:13 Eylem hazırlığında olan Suriye uyruklu terörist sahte Filistin kimliğiyle Türkiye'ye girmiş
  20. 20:10 Listede apple ve android telefonlar var!: O tarih itibariyle WhatsApp çalışmayacak!
Ekonomi Haberleri