Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde!

Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde!

Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde! Ürdün'de Prens Hamza'nın ve 20 kişinin 'ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle' gözaltına alınması sonrası Prens Hamza ev hapsinde tutulduğunu duyurdu...

Ürdün'de Prens Hamza'nın ve 20 kişinin 'ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle' gözaltına alınması sonrası Prens Hamza ev hapsinde tutulduğunu duyurdu. Prens Hamza'nın ev hapsinde olduğu iddialarını PETRA ve ordu yalanlarken, ABD ve Arap dünyasından Kral Abdullah'a destek mesajları yağdı. Türkiye de Ürdün'deki durumu 'endişeyle izlediklerini' belirtti.

Ürdün Haşimi Krallığı, dün gece geç saatlerden itibaren dünya gündemindeki yerini koruyor. Washington Post'un iddiasıyla dünya kamuoyunun ve basının gündemine düşen Ürdün'de Kral Hüseyin'in en büyük oğlu ve Kral 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ile 20 kişinin "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındığı iddia edildi.

Prens Hamza bin Hüseyin'in ev hapsine alındığı ve diğer gözaltında olan 20 kişinin Ürdün'ün güvenlik teşkilatından kişiler olduğu söylendi.

KRAL'IN EN GÜVENDİĞİ DANIŞMANI DA GÖZALTINDA

Ürdün'de gözaltına alınan üst düzey isimler arasında Eski Maliye Bakanı Bassem Awadallah ve Kraliyet Ailesi üyesi Şerif Hasan bin Zayd da var. Awadallah, Kral'ın en güvendiği danışmanlarından biri olarak biliniyor ve Ürdün'ün ekonomik reformlarının gerçekleşmesinde kilit bir isim.

PETRA VE ORDU YALANLADI

Prensin ev hapsinde olduğunun yayılması üzerine ülkenin resmi ajansı PETRA'dan habere yalanlama geldi. Ürdün ordusu da prensin ev hapsinde olduğunu yalanladı ve Prens Hamza'ya yalnızca 'ülke güvenliğini ve istikrarını hedef alma amaçlı kullanılabilecek eylemleri durdurması' talimatı verildiğini söyledi.

PRENS HAMZA İDDİALARI REDDETTİ: "SORUMLUSU BEN DEĞİLİM!"

Öte yandan Prens Hamza görevini kötüye kullandığı suçlamalarını reddederek herhangi bir komplonun parçası olmadığının altını çizdi. Kendisi hakkındaki iddialara BBC'ye gönderdiği video mesaj ile cevap veren Prens Hamza şunları söyledi:

"Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genel kurmay Başkanı bu sabah beni ziyaret edip, daha önce katıldığım veya yaptığım sosyal medya bağlantılı görüşmelerde hükümete ve Kral'a yönelik eleştiriler olduğu gerekçesiyle, evden dışarı çıkmama, insanlarla iletişime geçmeme veya görüşmeme izin verilmediği bilgisini verdi.

 

yeni-proje-12.jpgPrens Hamza iddialara video mesaj ile yanıt verdi

Yönetimdeki çürümenin, son 15-20 yıldır yönetim yapısında hüküm süren ve giderek daha da kötüleşen beceriksizliğin, yolsuzluğun sorumlusu ben değilim. İnsanların kendi kurumlarına olan inançlarını yitirmelerinin sorumlusu ben değilim. Durum, hiç kimsenin zulüm görmeden, gözaltına alınmadan, taciz ve tehdit edilmeden düşüncelerini dile getirip konuşamadığı bir noktaya geldi."

PRENS EV HAPSİNDE Mİ, DEĞİL Mİ?

Prens Hamza'nın ev hapsinde tutulduğu iddiaları bir anda krallığı ikiye böldü. Buna rağmen basın sabah saatlerinde Prens Hamza'nın ev hapsinde tutulduğuna dair haberleri tekrar girmeye başladı. 

ÜRDÜN'DEN İSRAİL'E MESAJ: DURUM KONTROL ALTINDA

İsrailli gazeteci Barak Ravid ise Ürdün yönetiminin, ülkede çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına ilişkin haberlerin çıkması sonrası İsrail'e durumun kontrol altında olduğu yönünde mesaj gönderdiğini iddia etti.

TÜRKİYE: ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Türkiye de Ürdün'de yaşananlara sessiz kalmadı. Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Orta Doğu'daki müttefiki Ürdün'deki gözaltı ve ev hapsi iddialarını "endişeyle izlediklerini" ifade etti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Orta Doğu’da barışın kilit ülkesi Ürdün’ün istikrar ve huzurunu Türkiye’nin istikrar ve huzurundan ayrı görmüyoruz." ifadesine yer verildi.

ARAP DÜNYASINDAN TAM DESTEK

Filistin, Mısır, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), ülke güvenliği ve istikrarının korunması için alınan tüm kararlarda Ürdün'ü desteklediğini açıkladı.

ABD: KRAL ABDULLAH ABD'NİN KİLİT ORTAĞIDIR

ABD Dışişleri Bakanlığı da, Ürdün'deki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek "Kral Abdullah ABD'nin kilit bir ortağıdır ve tam desteğimize sahiptir" açıklamasını yaptı.

ÜRDÜN'DE SİYASİ İKLİM NE DURUMDA?

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da bahsettiği üzere Ürdün, ABD için kilit rolde. Bu yüzden Ürdün'ün ABD'nin Orta Doğu'daki müttefiği olduğu biliniyor. Orta Doğu'nun önemli ülkelerinden olan Ürdün'ün tarihinde ise üst düzey siyasi gözaltılara sık sık rastlamak mümkün değil. Bu nedenle gece geç saatlerden itibaren ortaya atılan iddialar Ürdün ve Ürdün'e bağlı siyasi faktörler için önemli. 

KRALİÇE NUR'A 'DARBE'

Ürdün'de yaşanan üst düzey siyasi çalkantının sebeplerinden biri olarak Kraliyet Ailesi içerisinde yaşananlar gösteriliyor. Kral Abdullah, Prens Hamza'nın 'Veliaht' unvanını 2004'te elinden almıştı. Kral'ın bu hamlesi Kraliçe Nur tarafından "darbe" olarak görülmüştü. Çünkü Kraliçe büyük oğlunu Kral olarak görmek istiyordu.

'Veliaht' unvanı elinden alındığında Prens Hamza 24 yaşındaydı. Prens Hamza, Kral Hüseyin'in favorisiydi. Ama ölümünden sonra Veliaht olarak atanması için Prens Hamza, Kraliyet çevresi tarafından çok genç ve deneyimsiz görülüyordu.

"KRALİYET AİLESİ KRİZİ"

Ürdün'deki sıcak gelişmelere ilişkin analizlerini paylaşan BBC Güvenlik Muhabiri Frank Garder, şunları ifade etti:

"Bu olay, kontrolden çıkan bir kraliyet ailesi krizi gibi görünüyor. Ürdün'ün Kraliyet mensupları bu yıl içinde bu krizleri yaşayan tek Kraliyet ailesi değil ama Ürdün'ün kendi içinde de sorunları var.

Covid salgınından önce de zor durumda olan ekonomi zayıfladı ve halk arasında memnuniyetsizlik artıyor. Dubai Prensesi Latifa'nınkine benzer bir video mesajıyla Ürdün'ün eski Kralı Hüseyin'in oğlu hükümeti yolsuzluk, nepotizm ve beceriksizlikle suçluyor.

Bütün çalışanlarının gözaltına alındığını ve kendisi ile ailesinin Amman'ın dışındaki el Saleem Sarayı'nda ev hapsinde tutulduklarını tüm iletişimlerin kısıtlandığını söylüyor.

BBC'ye verilen video mesajda Prens Hamza, ülkede korkunun hakim olduğunu, hükümeti eleştiren herkesin istihbarat tarafından gözaltına alınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatıyor." şeklinde açıklama yaptı.

"Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde!" haberi, 04 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ürdün Prensi Hamza ev hapsinde! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  2. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  3. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  4. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  5. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  6. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  7. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  8. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  9. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  10. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  11. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  12. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  13. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  14. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  15. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  16. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  17. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  18. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  19. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  20. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
Dünya Haberleri