Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar dikkat! Geri dönülemez hatalara sebep oluyor

Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar dikkat! Geri dönülemez hatalara sebep oluyor

Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar ... Sosyal medyada fazla zaman geçirmek, milyonlarca insanın karşılaştığı bir sorun haline geldi ve uzmanlar konuyla ilgili sosyal medya kullanıcılarını ciddi uyarılarda bulunuyor. İşte bu konudaki detaylar...

''Dismorfofobi' veya diğer adıyla 'kusursuz güzellik hastalığı', sosyal medya kullanımının artmasıyla her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Estetik yaşının düşmesi, dismorfofobiye neden olan faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, kişilerin fenomenlere değil bilime kulak vermeleri gerektiğine dikkat çekmektedir.

Prof. Dr. Ayşe Serap, "Cilt yapınızı tanımadan, yapısal özelliklerini bilmeden ürün kullanmak geri dönülemez sonuçlara yol açabilir. Bu noktada bilinçli tüketici olmak büyük önem taşıyor. Cildinizin algoritmasını bozmayın," yorumunu yaptı.

Sosyal medya platformlarında günlük ortalama 8 saatten fazla zaman harcanması, binlerce paylaşımın yapılması bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlardan biri, sürekli efektler kullanılarak çekilen fotoğrafların paylaşılması sonucu kişinin gerçeklik algısından uzaklaşarak aynadaki görüntüsünde kusur arama eğilimi olarak bilinen dismorfofobi veya kusursuz güzellik hastalığıdır. Bu durum, özellikle genç kuşağı olumsuz etkileyebilir.

KULLANILAN YANLIŞ ÜRÜNLER CİLDİ BOZUYOR

Kusursuz güzellik algısının yanlış ürün kullanımına yönlendirdiğine özellikle parmak basan Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, şu şekilde konuştu:

"Kişi, paylaştığı fotoğraftaki görsele ya da görmüş olduğu, güzel bulduğu fotoğrafa özeniyor. Aslında olmadığı özendiği kişi olmaya çalışıyor. Bu da beraberinde yanlış tercihlere neden oluyor. Kişiler hekime başvurmadan cildinde olan kusuru ya da hastalığı internetten daha kolay çözebileceklerini sanıyorlar. Fakat çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Çünkü her insanın cilt yapısı farklı olduğu için özellikle fenomenler tarafınca pazarlanan ürünlerin kullanımı güzel olayım derken sizde deri hastalığına neden olabilir. Bir ürünle düzeltilemeyen cildi farklı bir ürünle düzeltmeye çabalamak derinin yapısında karmaşaya yol açarak var olan problemi daha da fazla büyütebilir. Bu süreçte hem hastalar maddi kayba uğrarken hem de özgüven kaybı ile birlikte psikolojik sorunlarla uğraşabiliyor."

"GÜZELLİK ARARKEN KOZMETİK AKNE OLMAYIN"

Yanlış ve çok ürün kullanımının hastalık getirebileceğine işaret eden Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, şunları söyledi:

"Deri yapısını tanımadan içerikleri onaylı olmayan ürünlerin yoğun bir şekilde kullanımı ve sürülen kapatıcıların ile kozmetik ürünlerin tam temizlenmemesi kişilerin gözeneklerini tıkayarak çok sayıda komedon oluşumuna bu da kozmetik akne olarak adlandırdığımız duruma yol açıyor.

Bu durum hastalarda ya akne hiç yokken aniden ortaya çıkan akne olarak ya da mevcut aknenin şiddetlenip tedaviye cevap vermemesi şeklinde karşımıza çıkıyor. Maalesef günümüzde çok sayıda hastanın cildinde sorun yokken sırf kulaktan dolma veya sosyal medyadan gördükleri ürünleri alıp kullanarak benzer sorunlarla karşılaştıklarını görüyoruz. Dijitalleşmenin artması cilt ile ilgili ürünlere ve işlemlere olan talebin artmasına neden oldu.

Sosyal medyada dermatolog olmayan, hekim olmayan farklı kişilerin deri hastalıkları ile ilgili çok sayıda paylaşım yaptıklarını görmekteyiz. Yine çok sayıda güzellik merkezinde yetkinlikleri olmadığı halde deri hastalıklarının tedavisi yapılmaktadır. Bazı hastalarımız ne yazık ki bu tarz yerlere güvenerek ciddi mağduriyet yaşıyor. Bu nedenle Bizim dermatologlar olarak sloganımız, 'Derinizi dermatologlara emanet ediniz."

FİLTRELER YERİNE DOĞAL YOLLAR VAR

Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, dijitalleşmenin artmasının, hastaların ciltleriyle ve kendileriyle daha fazla uğraşmalarına neden olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Bu durum bir sorun olarak görünse de bir yandan da bilinçli hastalar daha erken yaşlarda dermatoloğa başvurarak hem cilt bakım rutini oluşturuyor hem de antiaging ürünlerine daha erken yaşta başlıyorlar. Bu durum yaş alma sürecinin de yavaşlamasını sağlıyor. Böylelikle filtre ve kapatıcı kullanmaya gereksinim azalıyor. Deri kalitesini artıran mezoterapi, PRP, mikroiğneli radyofrekans ve lazer gibi sistemlere erken yaşta başlanması doğal yollarla cildin genç kalma sürecini de uzatıyor."

"Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar dikkat! Geri dönülemez hatalara sebep oluyor" haberi, 01 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar dikkat! Geri dönülemez hatalara sebep oluyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlar uyarıyor: Sosyal medya kullananlar dikkat! Geri dönülemez hatalara sebep oluyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:51 Korkunç olay: 'Kocam yük olarak görüyordu' dedi, engelli oğlunu timsahlara yem etti
  2. 09:45 Barış Terkoğlu: Tepedekilerin ölüm dağıtan çocukları
  3. 09:41 2 bin 382 gündür hapiste: Osman Kavala'dan yeniden yargılama talebi
  4. 09:34 Ferrari, yeni güncellemeleri Fiorano'daki "özel bir testte" deneyecek
  5. 09:30 Afra Saraçoğlu’nun okul hayatıyla ilgili eleştirilere annesinden tepki geldi
  6. 09:23 Fahri trafik müfettişliğinde yeni dönem: Her kural ihlaline ceza yazamayacaklar
  7. 09:16 Emekli zammında hesapları değiştirecek ayrıntı
  8. 09:11 Merkezin gözü belediyelerde: CHP Genel Merkezi, belediyelerin harcamalarını izleyecek
  9. 09:05 DEM Partili Ceylanpınar Belediyesi'nden T.C. ibaresi kaldırıldı
  10. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: 'Ayazlar' suç örgütü çökertildi, 9 gözaltı
  11. 08:52 Sinan Ateş cinayeti: Tetikçinin kaçırıldığı çakarlı aracın görüntüsüne ulaşıldı
  12. 08:48 CHP’li Üsküdar Belediyesi, Medipol’ün inşaatını durdurdu
  13. 08:44 Opel Corsa 1 milyonu geçti: İşte mayıs ayı güncel fiyat listesi
  14. 08:39 Selen Görgüzel 300 bin TL'lik bileziğini kaybetti: Bulana ödül var
  15. 08:34 Prens'le rekor kıran Giray Altınok'tan Güldür Güldür Show açıklaması
  16. 08:29 CHP'li belediyelerde akraba atamalarına müdahale: Taviz yok, geri almayanın gözünün yaşına bakmam
  17. 08:24 Zam yağmuru devam ediyor: Biraya dev zam yolda
  18. 08:19 Kamuda israf tam gaz devam ediyor: MYK Başkanı İlhan’dan sekreterine makam aracı jesti
  19. 08:16 Özel'den 'siyasette yumuşama' açıklaması: El sıkışmayan parti liderleri olmaz
  20. 08:11 İsmail Saymaz: ‘Kafasına sıkacaklar’ diyeni serbest bıraktılar
Yaşam Haberleri