Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir

Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir

Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizi... Havaların soğumasıyla birlikte viral enfeksiyon vakaları artış göstermeye devam ediyor. Uzmanlar hastalıklara karşı vatandaşlara eş dost tavsiyesi veya ikramı ile ilaç kullanımına karşı uyarıda bulunmuş oldu. Ezbere ilaç kullanımını huzursuzluk, kaygı ve hatta kalp krizi emarelerine...

Soğuk havanın etkisiyle viral enfeksiyon vakaları vakalarında Aralık ayından itibaren artış yaşanmaya devam ediyor.

Son bir aydır hem aile hekimlikleri hem poliklinikler hem de acillerde, üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı şikayetiyle gelen olay sayılarının arttığını belirten İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, eş dost tavsiyesi veya ikramı ile kullanılan ilaçların tehlikelerine işaret etti.

'KALP KRİZİ BELİRTİLERİNE YOL AÇABİLİR'

Özellikle burun tıkanıklığı ve akıntısı için doktor kontrolü olmadan en sık 'dekonjestan' içerikli ilaçların kullanıldığına dikkat çeken Dr. Dildök, diğer ilaç ve hastalıklarla etkileşimi nedeniyle herkes tarafından ezbere alınmaması gerektiğini, huzursuzluk, kaygı ve hatta kalp krizi belirtilerine bile yol açabileceğini söyledi.

Dr. Dildök, viral enfeksiyonlar ile alerjik rinit belirtilerinin de karıştırıldığını ve bu nedenle vatandaşların 'uyku ve sersemlik' etkisi olabilen alerji ilaçlarını da doktor önerisi olmadan almaması gerektiğini altını çizdi.

sfsdf-001.jpg

'İLAÇLAR HER HASTAYA UYGUN OLMUYOR'

Bu dönemlerde ezbere ilaç kullanımı probleminin çok yaşandığını belirten Dr. Dildök,"Tüm soğuk algınlığı semptomlarına iyi geldiği düşünülen ilaçlar maalesef her hastaya uygun olmuyor. Özellikle burun tıkanıklığı temel bir sorun olduğu için insanlar bunu bir an önce çözmek istiyor. Bunun için de burun tıkanıklığına iyi geldiğini düşündükleri, başkasının tavsiyesiyle aldıkları ilaçları kullanıyorlar." dedi.

Dr. Dildök, vatandaşların 'Şunu kullanıp geldim' ya da 'Komşuma iyi gelmiş bundan aldım, bana da ondan yazar mısınız?' şeklinde taleplerde bulunulduğu söyledi.

Hastaların nefes yolunu açmak için hekim kontrolü olmadan yaş grubuna, ek hastalıklarına, kullandığı diğer ilaçlara bakmakdan nefes yolunu açmak için ilaç kullandığını belirten Dr. Dildök, "Bunların doktor kontrolü haricinde kullanımı ilk etapta huysuzluk, ajitasyon, el titremesi, kalp hızının artması gibi semptomlara neden olabildiği gibi kalbi çok zorlayarak ciddi anlamda kalp krizini taklit eden belirtiler göstermesine bile neden olabiliyor." diye konuştu.

ALERJİ İLAÇLARININ KULLANIMI

Dr. Dildök, bir diğer problemin de soğuk algınlığı semptomları ile alerjik rinit gibi alerji alevlenmesinin karıştırılması olduğuna da vurgu yaparak antihistaminik adı verilen alerji ilaçlarının da yine doktorun bilgisi olmadan ezbere kullanımının, çok ciddi sonuçları olabileceğine değindi.

Maske kullanımı ve grip aşısının önemine de değinen Dr. Esin Ayfer Çulha Dildök, "Toplu taşımalarda, okullarda, maske kullanmak gerekiyor. Maalesef biz maskeyi Kovid dönemine ait bir koruyucu olarak tanıdık. Oysa öyle değil. Maske gerçekten şu an için en büyük koruyucumuz. Henüz hala geç değil. Mart sonunu kadar kullanmaya devam etmemiz gerekiyor." dedi.

'VATANDAŞLAR AŞI KONUSUNDA TEREDDÜTLÜ'

Vatandaşların aşılarda tereddüt ettiğini söyleyen Dildök, "Aşının koruyuculuğu, aşısız bir ortamda yaşayacağımız hastalıkların yoğunluğu ve ağırlığından, hastaneye yatışlardan çok daha ucuz ve çok daha güvenilir. Sadece aşının tanımlandığı risk grubundakiler değil, 2 yaşından itibaren herkese ücreti karşılığında alınıp uygulatabiliriz." şeklinde konuştu.

Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir

Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir

"Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir" haberi, 29 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanlardan 'ikram ilaç' uyarısı: Kalp krizine bile neden olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  2. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  3. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  4. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  5. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  6. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  7. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  8. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  9. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  10. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  11. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  12. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  13. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  14. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  15. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
  16. 01:42 Star TV'nin iddialı dizisi yayından kaldırılıyor! Final bölümü tarihi belli oldu
  17. 01:21 Volkswagen'den Çin'e özel elektrikli modeli gündemde: ID.Code
  18. 01:18 Boeing ürünlerinin güvenliğine yönelik konuşmuştu: Eski çalışan daha gizemli şekilde öldü!
  19. 01:15 Biden'dan öğrenci protestoları ile ilgili ilk açıklama geldi: "Kaos yaratmaya hakları yok"
  20. 01:06 Gazeteci-yazar Barış Terkoğlu'na hapis!
Sağlık Haberleri