Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat!

Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat!

Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobi... Uzmanlar, Türkiye'de Temmuz ayında artan ikinci el otomobil satışlarıyla birlikte, kilometre düşürme ve hasar gizleme gibi yanıltıcı uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Ekspertiz raporlarının, maddi kayıpları önlemede kritik bir rol oynadığı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında ikinci el araç satışları toplamda 957 bin 920 olarak gerçekleşti. Bu satışların 621 bin 748’i, yani yaklaşık yüzde 65’i otomobillerden oluştu. Geçen yılın Temmuz ayına göre satışlarda yüzde 9,6 oranında bir artış gözlemlendi. Ancak, yılın ilk yedi ayında ikinci el otomobil satışları toplamda 3.8 milyon olarak belirlendi ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2’lik bir azalma anlamına geliyor. Temmuz ayında 2024 yılının en yüksek ikinci el otomobil satış rakamına ulaşıldı ve piyasa yeniden yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Yılın son üç ayına girerken bu hareketlilik daha da artması bekleniyor.

Satışlardaki bu artışa rağmen, ikinci el araç alırken dikkatli olunması önem taşıyor. Bakımları yapılmış ve kusursuz olduğu düşünülen araçlarda bile satış sonrası bazı problemler ortaya çıkabiliyor. Kilometre düşürme, hasar ve kaza gizleme gibi yanıltıcı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Bu tür sorunlardan kaçınmak için ekspertiz raporu almak büyük önem taşıyor.

İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yürürlükteki yönetmelik, yetki belgesine sahip işletmelerin araç satışından önce ekspertiz raporu almasını zorunlu kılıyor. Ancak, 8 yaşından büyük veya 160 bin kilometreyi aşmış araçlar için bu raporların alınması gerekmiyor.

Oto Experim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ağca, ikinci el araç piyasasında satılan araçların ortalama yüzde 70’i için ekspertiz raporu hazırlandığını belirtti. Ağca, araç fiyatlarının artmasıyla ekspertiz raporlarının öneminin daha da arttığını vurguladı. Ortalama 4 bin TL civarında olan bu raporlar, araçların gerçek değerlerinin doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı oluyor ve alıcılara daha bilinçli kararlar verme imkanı sunuyor. Örneğin, ekspertiz raporları yardımıyla satılan araçların yüzde 20’sinde, satıcı tarafından gizlenen veya belirtilmeyen kusurlar ortaya çıkabiliyor. Bu kusurlar, araç fiyatlarında 50 bin TL ile 300 bin TL arasında değişikliklere yol açabiliyor ve bazı durumlarda alıcıların araç alımından vazgeçmelerine neden olabiliyor.

Ağca, "Bu raporlar, alıcıların hatalı veya yanıltıcı araç alımlarının önüne geçerek büyük maddi kayıplardan korunmalarını sağlıyor. Oto ekspertiz sektörü, bu hizmetlerle ortalama 50 milyar TL’lik bir tasarruf sağlıyor" şeklinde konuştu.

"Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat!" haberi, 15 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Uzmanları uyarıda bulundu: İkinci el otomobilde gizlenen kusura dikkat! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:52 Rapçi P. Diddy tutuklandı!
  2. 20:48 SGK emekli maaşı hesaplama formülü: Bugün emekli olsam ne kadar maaş alabilirim?
  3. 20:46 İsrail, yeni hedefinin Lübnan olduğunu açıkladı
  4. 20:45 Al Nassr’da Teknik Direktör Krizi Çözüldü: Cristiano Ronaldo'ya Yeni Hoca Geliyor!
  5. 20:44 Yıldız Tilbe'den şok vasiyet: "Cenazeme gelirse taşlayın"
  6. 20:44 BM Genel Sekreteri Guterres açıkladı: "Dünya savaşını engelleyebiliriz"
  7. 20:43 Barış Boyun Suç Örgütü Davasında 305 Sanığa 13 Yıldan 349 Yıl Kadar Hapis Cezası İstendi
  8. 20:41 Konserini iptal eden Sertab Erener organizasyon şirketini suçladı!
  9. 20:40 Meteoroloji’den ardı ardına uyarılar geldi! Özellikle Perşembe günü için dikkat
  10. 20:37 Kendisiyle evlenip boşanan modele teklif yağıyor! Evlilik tekliflerinin sayısı 1500'e ulaştı
  11. 20:34 Lübnan’da Çocuklar Da Hedef Oldu! AB'den Sert Açıklama: "Saldırıları Kınıyoruz!"
  12. 20:31 Vincent van Gogh'un Yıldızlı Gece'sinde gizlenen fizik kuralları ortaya çıktı
  13. 20:29 BM Genel Sekreteri Guterres'den açıklama!: 'Dünya savaşını engelleyebiliriz'
  14. 20:26 Candan kardeşlerin tutukluluk hali devam edecek!: Karar verildi!
  15. 20:25 İşte zeka kapasitenizi ölçen bir test: Resimdeki gizli iğneyi sadece dâhiler 5 saniyede buluyor
  16. 20:25 Hasbro'dan yapay zeka adımı
  17. 20:25 Google görsel aramalarında bunu görünce şaşırmayın! Resmen duyuruldu!
  18. 20:24 TÜSİAD'dan Faiz Uyarısı! "Erken İndirim Türkiye’yi Zor Duruma Sokabilir!"
  19. 20:23 Nihal Candan tahliye sorusuna 'kalp' yaptı
  20. 20:20 İsrail Savunma Bakanı Gallant konuştu!: 'Savaşta yeni aşama başladı'
Ekonomi Haberleri