Van depreminin 8. yılı… Deprem vergileri duble yol oldu; Türkiye depreme hazır mı?
Van depreminin 8. yılı… Deprem vergileri dub... Van'ın Tabanlı Köyü'nde 6,7 büyüklüğünde meydana gelen, 604 yurttaşın hayatını kaybettiği, 4 binden fazla yurttaşın yaralandığı depremin üzerinden 8 yıl
Van'ın Tabanlı Köyü'nde 6,7 büyüklüğünde meydana gelen, 604 yurttaşın hayatını kaybettiği, 4 binden fazla yurttaşın yaralandığı depremin üzerinden 8 yıl geçti. Türkiye, 8 yılda depreme hazırlanmak bir yana büyük bir depremin beklendiği İstanbul'da toplanma alanları AVM'ye çevrildi, denetimsiz ve kaçak yapılar çoğaldı.
23 Ekim 2011'de Van'ın Tabanlı Köyü merkezli 6,7 büyüklüğündeki deprem, Cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu'da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçti.
Depremde 604 yurttaş hayatını kaybederken, 4 binden fazla yurttaş yaralandı. Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1999 büyük İstanbul depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin duble yollar için kullanıldığını açıkladı.
Şimşek, deprem sonrası yurttaşların ihtiyaçları için toplanan vergilerin duble yollara harcanmasını ise şu cümlelerle savundu:
"Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor."
TÜRKİYE DEPREME HAZIR MI?
İstanbul'da 26 Eylül'de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem de başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin depreme ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu yeniden gündeme getirdi.
Deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye'de 8 yılda deprem için hazırlanmak bir yana, toplanma alanları AVM'ye çevrildi, AKP'nin yağmacı kent politikalarıyla denetimsiz ve kaçak binalar kullanıma açıldı.
Birçok sivil toplum kuruluşu, 1999 İstanbul depreminin ardından belirlenen alanların dörtte üçünün imara açıldığını açıklarken, TMMOB defalarca; İstanbul'un denetim ve gözetimden uzak yapılmış binalarla dolu olduğunu açıkladı. AFAD'ın 2 bin 850 olarak açıkladığı deprem toplanma alanlarının 'gerçek' bir alan özelliğini taşımadığını belirten TMMOB, alt yapıdan yoksun bu alanların gerçek rakamının da 2 binlerde olmadığını söyledi.
Örneğin; Akasya, Torun Center, Ant Hill, Star City Outlet Center, eski Zaman Gazetesi'nin binası, Ağaoğlu My City, Meydan AVM, 16/9, Ora AVM, Forum İstanbul, Kiptaş Ünalan gibi AVM'ler ve binalar; yapılaşmaya açılan toplanma alanlarından yalnızca birkaçı...
Öte yandan, deprem sonrası yaşanabilecek ulaşım ve iletişim sorunlarına ilişkin de herhangi bir hazırlık da bulunmadığını söyleyen uzmanlar, birçok açıklamada 'Acil Ulaşım Yollarının' bazılarının kapatıldığını, bazı yolların otopark haline getirildiğini söyledi.
TMMOB'DAN 8. YIL AÇIKLAMASI
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası da Van depreminin 8'inci yılı için yaptığı açıklamada, önemlenlerin alınmadığı durumda olası İstanbul depreminin tam bir yıkım olacağını belirtti.
"Van depreminin 8. yılı… Deprem vergileri duble yol oldu; Türkiye depreme hazır mı?" haberi, 23 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Van depreminin 8. yılı… Deprem vergileri duble yol oldu; Türkiye depreme hazır mı? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van depreminin 8. yılı… Deprem vergileri duble yol oldu; Türkiye depreme hazır mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.