Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir kereye mahsus yapıldı

Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir kereye mahsus yapıldı

Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir ke... Van Valiliği, savunmasında işkence gören köylülerin 'yasalara uygun gözaltına alındığını' öne sürdü. Valilik, "Bir kereye mahsus yapıldı" dedi.

Van Valiliği, 2017 yılında Gevaş ilçesinde gözaltına alındıktan sonra işkence yapılan 4 kişi ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı savunmada işkence için, “Bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Van'da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası mantar toplamaktan dönen Abdüsselam Aslan, Halil Aslan, Necdet Beysüm ve Cemal Aslan ilçe merkezinde polislerce gözaltına alınmış, ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyada yer almıştı.  Gözaltında işkence gördüklerini belirterek suç duyurusunda bulunan 4 kişinin şikâyeti üzerine sadece bir polis hakkında açılan davada Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi beraat kararı verildi. Kararı temyiz için götürüldüğü İstinaf Mahkemesi bozdu. Mahkeme, polis O.Ş.'ye "Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle kasten yaralama" suçundan 150 gün karşılığı toplam 3 bin TL adli para cezası vererek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Bu karardan sonra dosya avukatı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM’nin savunma istediği Van Valiliği ise işkence için “Bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Adnan Bilen'in haberine göre işkenceye uğrayan Abdüsselam Aslan, Halil Aslan, Necdet Beysüm ve Cemal Aslan’ın "kanuna ve ilgili diğer mevzuatlara uygun olarak gözaltına alındığını" açıklayan valilik savunmasında, “Söz konusu işlemler esnasında kolluk kuvvetleri tarafından işkence ve kötü muamele ile hakarete maruz kaldıkları iddiasıyla başvurucular tarafından şikâyette bulunulmuştur. Gevaş Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında polis memurları H.E, K.S., M.C., M.Ş., Ö. E., ve Ö Z. haklarında atılı suçu işlediklerine dair somut bir delil bulunamadığından takipsizlik kararı verilmiştir. Diğer polis memuru O.Ş. için de para cezası hükümleri uygulanmış ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiştir. Başvurucu konusu olayda iddia edildiği üzere başvuruculara karşı uygulanmış herhangi bir işkence veya kötü muamele bulunmadığı gibi bu olayın araştırılması amacıyla yürütülen yargı aşamasında da adil yargılama yürütülmüştür” denildi.

Söz konusu olayda, "zor kullanma sınırının istenmeyerek aşılması sonucunda bir kereye mahsus olarak basit tedavi ile giderilebilecek basit yaralanma meydana geldiğini" iddia eden Valilik savunmasında, şunları söyledi: "Bu davranışın işkence ve kötü muamele sayılabilecek nitelikte olmadığı aşikârdır. Başvurucunun iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Bu nedenle Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurunun hukuki ve hakkaniyete uygun herhangi bir dayanağı olmadığı değerlendirilmektedir."

Ne olmuştu?

Van'da  Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik 9 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonrası, mantar toplamaktan dönen 4 köylü ilçe merkezinde polislerce gözaltına alınmıştı. Haklarında, “Gevaş Emniyet Müdürlüğü'ne saldırı düzenleyen 4 terörist yakalandı" başlıklı haber servis edilen Abdulselam Aslan (32), Cemal Aslan (53), Halil Aslan (48) ve Nejdet Beysüm (29), gözaltında tutuldukları süre boyunca işkence görmüştü. Saldırıyla ilişkileri tespit edilemeyen köylüler, daha sonra serbest bırakılmıştı. Köylülerin gözaltında gördükleri işkenceyi gösteren fotoğraflar gündem olmuştu.

 

"Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir kereye mahsus yapıldı" haberi, 01 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir kereye mahsus yapıldı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Van Valiliğinden 'işkence' savunması: Bir kereye mahsus yapıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:15 AKP'li vekilin yanlış yere park ettiği aracını ihbar eden 2 kişiye, 2'şer yıl hapis cezası verildi
  2. 08:56 Ataşehir Belediyesi'nde 30'dan fazla işçi isteği dışında emekli ediliyor
  3. 08:51 Ali Yerlikaya duyurdu: 41 ilde uyuşturucu operasyonu: 268 gözaltı
  4. 08:47 AK Parti hükümeti, kültür hizmetleri için 4, din hizmetleri için 23,5 milyar TL harcadı
  5. 08:44 AK Partililer sarayın müdavimi olmuş
  6. 08:41 Suzuki modellerinde nisan ayına özel kampanyalar
  7. 08:38 Kızılcık Şerbeti’nin Görkem’i Özge Özacar’dan Sıla Türkoğlu açıklaması
  8. 08:35 Tokat'ta peş peşe depremler
  9. 08:28 Verdiği pozlar olay olmuştu: Uraz Kaygılaroğlu özür diledi
  10. 08:24 Seçimi kazandı, 3 gazeteye aboneliği iptal etti: Yıllık 426 bin TL
  11. 08:14 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın korkusu teşkilatların çözülmesi
  12. 08:10 İsmail Saymaz: Sopayla döverek öldürmüşler
  13. 08:06 Fehmi Koru: Erdoğan’ın oy hesabıyla onun hesabı arasında büyük fark var
  14. 08:04 Gök gürültülü sağanak geliyor: Meteoroloji’den İstanbul dahil çok sayıda kente uyarı
  15. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  16. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  17. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  18. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  19. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  20. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
Gündem Haberleri